ΥΛΙΚΑ
• 6 φλιτζ. τσαγ. ζωμό κοτόπουλου
• 2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
• 1 κρεμμύδι ξερό μικρό, τριμμένο
• 2 φλιτζ. τσαγ. ρύζι καρναρόλι
• ½ φλιτζ. τσαγ. κρασί λευκό ξηρό
• 1 φλιτζ. τσαγ. παρμεζάνα, τριμμένη
• 2 κ.σ. χυμό λεμονιού φρέσκο
• 4 κ.γ. ξύσμα λεμονιού ακέρωτου
• 2 κ.σ. φύλλα μέντας φρέσκα, ψιλοκομμένα
• 15-20 φύλλα μέντας ολόκληρα, για το γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Αδειάστε σε µια µεσαία κατσαρόλα το ζωµό κοτόπουλου και αφήστε τον σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση. Χαµηλώστε πολύ τη φωτιά και αφήστε τον ίσα ίσα να διατηρείται ζεστός.
2. Ρίξτε σε ένα βαθύ τηγάνι 1 κουταλιά της σούπας από το βούτυρο, τοποθετήστε το σε µέτρια φωτιά και αφήστε να λιώσει. Προσθέστε το κρεµµύδι τριµµένο και σοτάρετε µέχρι να µαλακώσει για 2΄ ανακατεύοντας µε ξύλινη κουτάλα. Προσθέστε και το ρύζι και ανακατέψτε µε την κουτάλα να ενωθεί πλήρως µε το βούτυρο. Σβήστε µε το κρασί και αφήστε να βράσει µέχρι να εξατµιστεί το αλκοόλ, ανακατεύοντας παράλληλα µε την κουτάλα.
3. Σιγά σιγά ενσωµατώστε στο ρύζι τον ζεστό ζωµό προσθέτοντας κάθε φορά ποσότητα µε µια κουτάλα και αφήστε να απορροφάται ο ζωµός σταδιακά, ανακατεύοντας µε την ξύλινη κουτάλα. Συνεχίστε να βράζετε για περίπου 25΄ µέχρι το ριζότο να είναι µαλακό αλλά όχι λιωµένο. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αµέσως προσθέστε στο ριζότο το υπόλοιπο βούτυρο, το χυµό λεµονιού, ½ φλιτζάνι τσαγιού παρµεζάνα, το µισό ξύσµα λεµονιού και τα ψιλοκοµµένα φύλλα µέντας και ανακατέψτε καλά. Μοιράστε το ριζότο σε πιάτα, πασπαλίστε µε την υπόλοιπη παρµεζάνα, το υπόλοιπο ξύσµα λεµονιού και φύλλα µέντας. Σερβίρετε αµέσως.