- Διαφήμιση -
Η πιο εύκολη συνταγή για χορτόπιτα της τεμπέλας είναι εδώ! Δεν θα το καταλάβει κανείς ότι δεν έχει το κλασικό φύλλο και αν την φτιάξεις, θα μας θυμάσαι μια ζωή.
Εκτός από όλα τα άλλα, είναι και ένα πολύ οικονομικό φαγητό, αφού δεν κοστίζει πάνω από 10 ευρώ και βγάζει 8 μερίδες. Πάρε χαρτί και μολύβι και… φύγαμε!
- Διαφήμιση -
Πως να φτιάξεις την χορτόπιτα της τεμπέλας
Υλικά για την χορτόπιτα της τεμπέλας
Για το φύλλο
- ½ κιλό αλεύρι, µαλακό
- 1 φλ. τσ. βούτυρο αγελαδινό, ανάλατο και µαλακό
- 1 φλ. τσ. γιαούρτι στραγγιστό
- ½ κ.γ. Αλάτι
Για τη γέµιση
- 1 κιλό σπανάκι, φρέσκο
- 1 µατσάκι καυκαλήθρες
- 2 πράσα, ψιλοκοµµένα
- 1 µατσάκι µυρώνια, ψιλοκοµµένα
- 6 κρεµµύδια φρέσκα, ψιλοκοµµένα
- ½ κιλό φέτα, θρυµµατισµένη
- Αλάτι, χοντρό, θαλασσινό
- Πιπέρι
Για το κουρκούτι
- ½ κιλό γιαούρτι, πρόβειο ή αγελαδινό
- 2 αυγά
- 10 κ.σ. γάλα, πλήρες αγελαδινό
- 3 κ.σ. κατίκι
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο, για την επάλειψη
Εκτέλεση για την χορτόπιτα της τεμπέλας
- Φτιάξε το φύλλο. Σε ένα µεγάλο µπολ ρίξε το αλεύρι και άνοιξε στο κέντρο µια λακκουβίτσα. Πρόσθεσε το βούτυρο, το γιαούρτι και το αλάτι. Ζύµωσε τα υλικά µαλακά, χωρίς γρήγορες κινήσεις, ώσπου να ενωθούν καλά. Αρχικά, η ζύµη είναι κολλώδης και δουλεύεται δύσκολα, αλλά ύστερα από λίγα λεπτά γίνεται πιο εύπλαστη και ξεκολλάει από τα χέρια και τα τοιχώµατα του σκεύους. Σκέπασε το µπολ µε διάφανη µεµβράνη και άφησε τη ζύµη να ξεκουραστεί για 20΄.
- Προθέρµανε τον φούρνο στους 180° C, στον αέρα. Με ένα πινέλο άλειψε λίγο ελαιόλαδο σε ένα παραλληλόγραµµο ταψί µε ύψος 1,5 εκ. και διαστάσεις 30 x 35 εκ.
- Σε µια αλευρωµένη επιφάνεια εργασίας άνοιξε τη ζύµη µε τον πλάστη σε φύλλο µεγέθους τόσο ώστε να καλύψει τη βάση και τα τοιχώµατα του ταψιού. Στρώσε το στο ταψί και µε ένα µαχαιράκι κόψε περιµετρικά όσο περισσεύει. Κάλυψέ το µε αντικολλητικό χαρτί ψησίµατος και γέµισέ το µε όσπρια. Βάλε το ταψί στη µεσαία σχάρα του φούρνου και ψήσε τη βάση για 10΄. Αφαίρεσε το χαρτί µε τα όσπρια και ψήσε για άλλα 10΄, ώσπου να ροδίσει. Απόσυρε από τον φούρνο και άφησέ τη να κρυώσει.
- Φτιάξε τη γέµιση. Πλύνε πολύ καλά τα χορταρικά (το σπανάκι, τις καυκαλήθρες, τα πράσα, τα µυρώνια και τα φρέσκα κρεµµυδάκια) και άφησέ τα να στραγγίσουν. Ψιλόκοψέ τα όλα και ρίξ’ τα σε ένα µεγάλο µπολ. Πρόσθεσε λίγο θαλασσινό αλάτι και τρίψε µε τα χέρια σου καλά ώσπου να µαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους. Πίεσέ τα µέσα σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά όλα τα υγρά. Πρόσθεσε τη φέτα και λίγο πιπέρι, ανακάτεψε και σκόρπισε το µείγµα επάνω στο φύλλο, σε ολόκληρη την επιφάνειά του.
- Φτιάξε το κουρκούτι. Σε ένα µπολ χτύπησε µε ένα σύρµα χειρός το γιαούρτι µε τα αυγά, το γάλα και το κατίκι, ώσπου να γίνει ένας οµοιόµορφος χυλός. Περίχυσε την πίτα και ψήσε στη µεσαία σχάρα του φούρνου στους 180° C, στον αέρα, για 45΄-50΄. Απόσυρε και άφησε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς. Κόψε σε κοµµάτια και σέρβιρε.
Δες και αυτό: Πεινάς συνέχεια; Συνταγή για light σνακ από διαιτολόγο