μακαρόνια δίαιτα
- Διαφήμιση -

Αν αγαπάς τα μακαρόνια και θέλεις να φας τo πιάτο σου ακόμα και αν είσαι σε δίαιτα, έχουμε την λύση! Βρήκαμε 5 τρόπους ώστε να κόψεις θερμίδες για να τα απολαμβάνεις χωρίς ενοχές.

Για την ιστορία, αξίζει να γνωρίζετε ότι ένα γραμμάριο υδατάνθρακα προσφέρει τέσσερις θερμίδες, ακριβώς όσες και ένα γραμμάριο πρωτεΐνης. Ενώ λοιπόν προσφέρουν την ίδιο ποσότητα ενέργειας στον οργανισμό, οι υδατάνθρακες χορταίνουν περισσότερο και να προάγουν το αίσθημα της ευχαρίστησης.

- Διαφήμιση -

Ποιοι είναι οι 5 τρόποι για να φας μακαρόνια ακόμα και σε δίαιτα

Επίλεγε πάντα ολικής άλεσης

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο που μειώνει την κόπωση και την αναιμία. Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών που συμβάλλουν στο πεπτικό σύστημα, μειώνουν το σάκχαρο κατα επίπεδα χοληστερίνης. Περιέχουν χαλκό και σελήνιο που τονώνουν το ανοσοποιητικο σύστημα, καθώς και μαγνήσιο και μαγγάνιο που ενισχύουν μυς, οστά και μεταβολισμό. Τέλος, ο γλυκαιμικός δείκτης είναι χαμηλός και δεν προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Είναι επίσης καλή πηγή των βιταμινών Β. Μία μερίδα (1 φλιτζάνι) περιέχει 43 γραμμάρια υδατάνθρακες, 7 γραμμάρια πρωτεΐνη, 1-2 γραμμάρια φυτικές ίνες και λιγότερο από 1 γραμμάριο λιπαρά. Οι διαιτολόγοι συστήνουν ότι το 45% των θερμίδων μας πρέπει να προέρχεται από σύνθετους υδατάνθρακες όπως είναι τα ζυμαρικά ολικής άλεσης.

Μην τα παραβράζεις

Τα ζυμαρικά πρέπει να μαγειρεύνται al dente, να κρατούν δηλαδή στο δόντι και να μην είναι παραβρασμένα γιατί αυτό οφελεί την υγεία σου. Αν παραβράσουν ο γλυκαιμικός δείκτης αυξάνεται με αποτέλεσμα οι υδατάνθρακες να διασπώνται πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια της πέψης και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα να αυξάνουν απότομα. Αντίθετα τα ζυμαρικά μαγειρεμένα aldente κρατούν τα επίπεδα σταθερά και μαζί και την ενέργειά σου.

Πρόσθεσε λίγη πρωτεΐνη

Σκέψου όλες τις φορές που έχεις φτιάξει πέννες με κάποια κόκκινη σάλτσα και μετά από λίγο νιώθεις να πεινάς. Ο λόγος; Το πιάτο στερείται πρωτεΐνης. Αυτό θα σε κρατήσει περισσότερο χορτάτο επειδή επιβραδύνει την απορρόφηση των υδατανθράκων στον οργανισμό. Κι όταν λέμε πρωτεΐνη δεν εννοούμε υπερβολές: συνδύασε από 15 έως 20 γραμμάρια άπαχη πρωτεΐνη, όπως λίγο σολομό ή γαλοπούλα, με 1-1 1/2 φλιτζάνια μαγειρεμένα ζυμαρικά και έχε υπόψη σου να είναι με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας η οποία χαμηλώνει κι αυτή τον γλυκαιμικό δείκτη.

Μη ρίχνεις λάδι στο νερό που βράζει

Ξέρεις τι συμβαίνει; Σπαταλάς λάδι και προσλαμβάνεις έξτρα θερμίδες. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να ρίξεις λάδι στο νερό που βράζουν τα ζυμαρικά για να μην κολλήσουν.

Το συχνό ανακάτεμα είναι το μυστικό. Άσε δε που το λάδι αφήνει μια γεύση ταγκίλας. Αυτό που δεν χρειάζεται να αποφύγεις είναι το ρίξιμο του αλατιού στο νερό. Το αλάτι κάνει το νερό λίγο πιο σκληρό (μειώνοντας το pH του) και αυξάνει κατά ένα μικρό βαθμό το σημείο βρασμού του. Έτσι, τα ζυμαρικά θωρακίζουν το άμυλο τους και η υφή τους παραμένει στιλπνή.

Μην τα κρυώνεις με νερό

Όλο το υπέροχο άμυλο που έχει μείνει στα ζυμαρικά χάνεται στον σωλήνα της αποχέτευσης. Τα ζυμαρικά δεν χρειάζονται πάγωμα με κρύο νερό όπως έκανε η μαμά σου. Βράσε τα λιγότερο από τον προτεινόμενο χρόνο, σούρωσέ τα και τοποθετησέ τα σε ένα ρηχό σκεύος. Έτοιμα!

Δες και αυτό: Χρώματα φρούτων και οφέλη: Ποια καθαρίζουν την επιδερμίδα και ποια τις τοξίνες