Υλικά για 6 μερίδες
1 πακέτο πένες ολικής άλεσης 1/4 φλ.τσ. ελαιόλαδο 6 πράσα κοµµένα σε ροδέλες 1/2 φλ.τσ. ζωµός κοτόπουλου 1 κ.σ. χυµός λεµονιού 1 κ.γ. ξύσµα λεµονιού 1/4 φλ.τσ. παρµεζάνα τριµµένη (προαιρετικά) Αλάτι, πιπέρι µαύρο φρεσκοτριµµένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βράσε τις πένες σε µια µεγάλη κατσαρόλα µε αλατισµένο νερό, για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία ώστε να είναι al dente.
2. Στο µεταξύ τοποθέτησε ένα µεγάλο βαθύ τηγάνι µε το ελαιόλαδο σε µέτρια φωτιά να ζεσταθεί καλά. Πρόσθεσε τα πράσα κοµµένα σε ροδέλες και σόταρέ τα για περίπου 10΄, ανακατεύοντας µε ξύλινη κουτάλα µέχρι να µαλακώσουν και να πάρουν χρώµα ελαφρώς. Πρόσθεσε τον ζωµό, τον χυµό και το ξύσµα λεµονιού και άφησέ τα να πάρουν βράση. Καρύκευσε µε αλάτι και πιπέρι, άφησε τη σάλτσα να πήξει και απόσυρε από τη φωτιά.
3. Όταν είναι έτοιµες οι πένες, σούρωσέ τις και κράτησε 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού από το νερό που έβρασαν. Άδειασε και πάλι τις πένες στην κατσαρόλα, πρόσθεσε τη σάλτσα των πράσων και το νερό που κράτησες και τοποθέτησε το σκεύος σε µέτρια φωτιά για 2΄-3΄. Αν χρησιµοποιήσεις παρµεζάνα, πρόσθεσέ την στα ζυµαρικά και ανακάτεψε. Απόσυρε από τη φωτιά, µοίρασε τις πένες σε πιάτα και σέρβιρε αµέσως.