ΥΛΙΚΑ
• 390 γρ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
• 60 γρ. κακάο σε σκόνη
• 15 γρ. σόδα µαγειρική
• 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 136 ml σπορέλαιο και 10ml έξτρα για επάλειψη
• 30ml ξίδι
• 480ml νερό
• 60ml σουµάδα
• 1 πρέζα κανέλα σε σκόνη
Για τη διακόσµηση
• 10 -20 γρ. ζάχαρη άχνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Προθερµάνετε το φούρνο στους 180 °C, στον αέρα. Με ένα πινέλο αλείψτε µε λίγο σπορέλαιο µια στρογγυλή φόρµα για κέικ µε τρύπα στη µέση.
2. Αναµείξτε σε ένα µπολ το αλεύρι, το κακάο και την κανέλα και αφήστε το στην άκρη. Σε ένα άλλο µπολ διαλύστε τη σόδα στο µισό νερό, ανακατεύοντας µε ένα κουτάλι. Σε τρίτο µπολ ανακατέψτε το υπόλοιπο νερό µε το σπορέλαιο και τη σουµάδα. Ενώστε τα υγρά σε ένα µεγαλύτερο µπολ και προσθέστε το ξίδι και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε µε αυγοδάρτη µέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέστε σιγά σιγά το µείγµα µε το αλεύρι και ανακατέψτε µε σπάτουλα σιλικόνης µέχρι να οµογενοποιηθεί καλά το µείγµα. Αδειάστε το στη φόρµα που ετοιµάσατε.
3. Ψήστε το κέικ στη µεσαία σχάρα του φούρνου, για περίπου 40′. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήστε το κέικ να κρυώσει ελαφρώς. Κατόπιν ξεφορµάρετε αναποδογυρίζοντάς το σε µια πιατέλα. Πασπαλίστε µε ζάχαρη άχνη, κόψτε σε κοµµάτια και σερβίρετε.