χωρίς σχέση πολλά χρόνια

Τι κι αν είσαι χωρίς σχέση πολλά χρόνια; Αρχικά μην φρικάρεις! Η µοναξιά τροµάζει τους ανθρώπους, καθώς έχει συνδεθεί µε την απώλεια, την αλλαγή συνηθειών, τα δυσάρεστα συναισθήµατα και τις σκέψεις. Είναι έτσι πάντα και για όλους; Μήπως ήρθε η στιγµή να ανακαλύψεις την ελευθερία της µοναξιάς;

Μοναξιά είναι µια κατάσταση αποµόνωσης, έλλειψης επαφής µε τους συνανθρώπους. Μπορεί να προέρχεται από κακές σχέσεις, απώλεια αγαπηµένων προσώπων, να είναι συνειδητή επιλογή, να προκαλείται από ασθένεια, ψυχική διαταραχή ή λόγους ανωτέρας βίας.

Η υγεία και η µακροζωία καθορίζονται από το χρονικό διάστηµα που ένα άτοµο περνά αποµονωµένο. Τα θετικά αποτελέσµατα µιας ήπιας διαχείρισης µπορεί να είναι η αίσθηση της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και η αυξηµένη πνευµατικότητα.

Στο άλλο άκρο, είναι η στέρηση κοινωνικών δεξιοτήτων, που µπορεί να προκαλέσει την εµφάνιση ψυχικής ασθένειας. Η παρατεταµένη περίοδος µοναξιάς αλλάζει τη συµπεριφορά, επιδεινώνει τα προβλήµατα υγείας, προκαλεί αλλαγές στον χαρακτήρα, στην ψυχοσύνθεση και την αυτοαντίληψη.

Έτσι, καταλήγουµε στο συµπέρασµα ότι η µοναξιά, όταν είναι επιλογή και µοιράζεται µε ανάλογα διαστήµατα κοινωνικότητας, είναι θετική και απαραίτητη για την ψυχική υγεία.

Το πως χειρίζεσαι το ότι είσαι χωρίς σχέση πολλά χρόνια, κάνει την διαφορά

Βραχυπρόθεσµα η µοναξιά συχνά αποτιµάται ως µια εποχή όπου µπορεί κανείς να εργαστεί, να σκεφτεί ή να ξεκουραστεί χωρίς να διαταραχτεί. Μπορεί ακόµα να είναι επιθυµητή για χάρη της προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Υπάρχουν χρονικές περίοδοι που ξέρεις ότι η µοναξιά είναι κοντά, θα ακολουθήσει… Έχεις ανάγκη να µείνεις µόνος µε την εσωτερική σου φωνή και να πλέξεις έναν εσωτερικό διάλογο. Κάν’ το! Το να µείνεις µόνος θα σε βοηθήσει να βγάλεις συµπεράσµατα για το διάστηµα που προηγήθηκε, να συνειδητοποιήσεις τι µάθηµα ζωής πήρες για να µπορέσεις να επαναπροσδιορίσεις τον επόµενο στόχο σου και τον τρόπο δράσης. Κάν’ το χαµογελώντας! Όταν αρνείσαι αυτή την ανάγκη σου, τότε είναι σαν να παραµένεις στάσιµη στο ίδιο σηµείο και να µη λαµβάνεις το µάθηµα ζωής. Πιθανόν διαιωνίζεις τη µοναξιά σου!

The Call of Solitude και η μέδοθος για όσες είναι χωρίς σχέση πολλά χρόνια

Στην πρόσκληση της µοναξιάς, «The Call of Solitude», η διάσηµη ψυχολόγος Buchholz παρότρυνε τους αναγνώστες της να περνούν περισσότερο χρόνο µόνοι τους, υποστηρίζοντας ότι αυτή η κατάσταση είναι µια αναπτυξιακή και βιολογική ανάγκη τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. «Και οι δύο ανάγκες -να είσαι µόνος και να εµπλακείς- είναι απαραίτητες για την ανθρώπινη ευτυχία και την επιβίωση», έγραψε. «Ο µοναχικός χρόνος είναι ένας µεγάλος προστάτης του εαυτού και του ανθρώπινου πνεύµατος». Σύµφωνα µε την Buchholz, η µοναξιά είναι ένα σηµαντικό και απόλυτα φυσιολογικό στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης.

Το γεγονός ότι η µοναξιά σού επιτρέπει να προβληµατιστείς σχετικά µε τη ζωή σου ίσως σηµαίνει ότι ασκείς αυτοέλεγχο και βοηθάς σηµαντικά τον εαυτό σου, όπως οι ψυχολόγοι Christopher Long και James Averill αναφέρουν στο θεωρητικό τους έργο «Μοναξιά: Μια εξερεύνηση των οφελών τού να είσαι µόνος».

 • Δεν σε απασχολούν πια οι άλλοι και οι ανάγκες τους.
 • Δεν πιέζεις τον εαυτό σου να κάνει κάτι που οι άλλοι περιµένουν από σένα.
 • Όταν είσαι µόνος, έχεις όλο τον χρόνο να κάνεις ό,τι θέλεις.
 • Μπορείς να νιώθεις ό,τι θέλεις.
 • Μπορείς να ακούς ό,τι θέλεις.
 • Μπορείς να βλέπεις ό,τι θέλεις.
 • Μπορείς να ακούσεις τη δική σου εσωτερική φωνή.
 • Μπορείς να κάνεις τον διαχωρισµό ανάµεσα στο «εγώ» και το «εµείς».
 • Μπορείς να ξεχωρίσεις τη δική σου φωνή από τη φωνή των γονιών, των δασκάλων ή της κοινωνίας.
 • Μπορείς να αναρωτηθείς για τη δική σου αλήθεια, κάνοντας ερωτήσεις στον εαυτό σου.

Να θυμάσαι: Η συνεργασία και η επαφή µε τους άλλους είναι µια όµορφη κατάσταση, αλλά, στο τέλος η δηµιουργία συντελείται στη µοναξιά. Όλοι οι µεγάλοι καλλιτέχνες µεγαλούργησαν όντας αποµονωµένοι. Η δηµιουργική εργασία πρέπει να γίνεται µε αποκλεισµό του έξω κόσµου. Αυτό ακούγεται απλό αλλά δεν είναι, γιατί ο έσω κόσµος είναι εδώ!
Η ζωή σου, τα συναισθήµατά σου, οι σκέψεις σου είναι µέσα σου. Πόσο εύκολο είναι να τα αποµονώσεις;

Δεν µπορείς να τρέξεις µακριά από όλα αυτά, γιατί είναι το υλικό µε το οποίο εργάζεσαι. Η καλλιτεχνική µοναξιά είναι µια απόφαση να κοιτάξεις κατάµατα και να αντιµετωπίσεις αυτά τα συναισθήµατα, να τα ανεχτείς, να τα καλωσορίσεις και να τα αποδεχτείς στο τέλος, γιατί θα παραµείνουν µαζί σου για µεγάλο χρονικό διάστηµα.

Πως να το διαχειριστείς χωρίς να φρικάρεις

 • Αποσυνδέσου από το Διαδίκτυο, διαφορετικά δεν θα έχεις ποτέ πραγµατικό µοναχικό χρόνο για τον εαυτό σου.
 • Απενεργοποίησε το κινητό ή το tablet και, γενικά, οποιοδήποτε µέσο λαµβάνεις ειδοποιήσεις.
 • Ξεκαθάρισε ποια ώρα της ηµέρας ή ποια ηµέρα θέλεις να το κάνεις. Για παράδειγµα, σε κάποιους αρέσει να περνούν µια µοναχική ώρα νωρίς το πρωί, όταν ο υπόλοιπος κόσµος δεν έχει ξυπνήσει ακόµα, τα παιδιά εξακολουθούν να κοιµούνται και όλα είναι ήσυχα.
 • Εργάζεσαι; Αν βρίσκεσαι στο γραφείο αρκετές ώρες την ηµέρα, προγραµµάτισε το διάλειµµά σου εκτός γραφείου, σε ένα καφέ, µια δηµόσια βιβλιοθήκη, µια πλατεία ή πήγαινε απλώς µια βόλτα.

Δες και αυτό: Σχέσεις μέσω Facebook: Να ενδώσεις ή όχι; Ειδικός συμβουλεύει

ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΙΡΗ ΣΤΡΑΒΟΡΑΒΔΗ, LIFE COACH-ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, www.alltimecoaching.gr