σχέσεις μέσω facebook
- Διαφήμιση -

Πόσο ασφαλείς είναι οι σχέσεις μέσω Facebook και τελικά αξίζει να ενδώσεις ή όχι; Ο ειδικός είναι εδώ για να μας συμβουλεύσει! Οι άνθρωποι των περασμένων γενεών δε θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν το ενδεχόμενο να αλλάξει το μοντέλο των ερωτικών σχέσεων, που ήθελε τον άντρα κυρίαρχο και ρυθμιστή, αρχηγό αλλά και εγγυητή της πορείας του γάμου και της οικογένειας.

Θα έλεγε μάλιστα κανείς ότι η κυριαρχία του άντρα στη σχέση, που καλλιεργήθηκε επί αιώνες, είχε περάσει στο DNA του. Με τον άντρα κυνηγό και τη γυναίκα θήραμα λειτούργησε η κοινωνία των προγόνων μας περίπου μέχρι τα μέσα του εικοστού αιώνα.

- Διαφήμιση -

Σήμερα το μοντέλο αυτό τείνει να εξαφανιστεί. Ο σύγχρονος άντρας προσπαθεί να αποβάλλει την πανοπλία του και να κατακτήσει το συναισθηματικό κομμάτι στη σχέση. Προσπαθεί να γευτεί την ισότητα και γιατί όχι την αρχηγεία της γυναίκας στην ερωτική σχέση. Όλα αυτά γίνονται όχι χωρίς “απώλειες”, όχι χωρίς παρενέργειες. Ποιες είναι οι “απώλειες”; Είναι οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες του άντρα, με κύριο πεδίο απώλειας τiς διαταραχές της στύσης. Παρενέργειες επίσης είναι η μακροχρόνια αποχή, η καθυστέρηση να μπούμε στο παιχνίδι, το cybersex και άλλες επιλογές.

Σ’ όλο αυτό το παιχνίδι ο άντρας δηλώνει άμεσα ή έμμεσα ένα τεράστιο φόβο δέσμευσης σε μια σχέση. Η γυναίκα από την άλλη μεριά είναι έτοιμη να διαλύσει μια σχέση αν ο άντρας αρνείται να δεσμευτεί στην πορεία για γάμο.

Tι γίνεται με τις σχέσεις μέσω Facebook

Όμως όλη η Ελλάδα θυμίζει μια γειτονιά, στην οποία ο καθένας και η καθεμιά τρέχει να αρπάξει την ηδονή, αξιοποιώντας τη μεγάλη ευκαιρία: τις σχέσεις μέσω Facebook. Ας μην ξεγελιόμαστε όμως. Το facebook είναι καλό για ερωτικές περιπέτειες, όχι για συναισθηματική σχέση. Όχι πως οι τελευταίες αποκλείονται, αλλά γιατί η πιθανότητα να προκύψουν είναι πολύ μικρή.

Μιλώντας για το facebook αξίζει να σημειωθεί ότι ένας μεγάλος αριθμός ειδικών εξαρτά την πορεία και το μοντέλο των ερωτικών σχέσεων στο άμεσο μέλλον από το αν θα συνεχίσουν οι άνθρωποι να προτιμούν αυτό τον τρόπο αναζήτησης ερωτικού συντρόφου ή θα υπάρξει επιστροφή στο πατροπαράδοτο φλερτ. Ίσως μάλιστα το φλερτ παραμείνει ζωντανό μόνο για μια μειοψηφία απαιτητικών ανθρώπων που είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν μια νέα σχέση με τις πέντε αισθήσεις και τον κίνδυνο της απόρριψης. Αντίθετα, η αναζήτηση μέσω ίντερνετ είναι ανώδυνη, η απόρριψη εύκολα διαχειρίσιμη και η διαδικασία επιτελείται από την πολυθρόνα του γραφείου μας.

Παρέχει επίσης τη δυνατότητα για πολλαπλές γνωριμίες και σχέσεις, με άτομα που φαντάζουν το ίδιο ερωτικά με εμάς, που αναζητούν με το ίδιο πάθος την ερωτική γνωριμία, μέσα από απλούς και ανώδυνους μηχανισμούς.

“Το facebook επιτρέπει τις υπερβάσεις” μου έλεγε πρόσφατα ένας οπαδός του. Και συνέχισε: “Υπερβάσεις σε επίπεδο αντιλήψεων και απόψεων, ηλικίας, επιλογών και ταχύτητας. Ενδιαφέρει το ίδιο και τα δύο φύλα.”

Ζήσης Παπαθανασίου
Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας – Σεξολόγος
Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

Δες και αυτό: Διαλέγεις πάντα ακατάλληλους συντρόφους; Τα tips του ειδικού για να πετύχεις διάνα

Sexmedic.gr