πώς να γίνεις ευτυχισμένη

Θέλεις να μάθεις πώς να γίνεις ευτυχισμένη; Η Νορβηγία είναι η πιο χαρούμενη χώρα στον κόσμο παρόλο που έχει έναν από τους δυσκολότερους χειμώνες. Ανακαλύπτουμε το μυστικό της γιατί η ευτυχία είναι κάτι που αξίζει σε όλους.

Κάθε χρόνο ανακοινώνεται η Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας που περιλαμβάνει τη λίστα με τις πιο ευτυχισμένες χώρες. Οι Σκανδιναβικές χώρες φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις μαζί με τον Καναδά. Η χώρα του ήλιου και της θάλασσας, δηλαδή η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση αυτής της λίστας, στην 87η θέση στο σύνολο 155 χωρών.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση λοιπόν είναι ότι σε μια φαινομενικά «δύσκολη» χώρα όπως είναι η Νορβηγία με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις μεγάλες σε διάρκεια νύχτες, οι άνθρωποι έχουν καταφέρει να κατακτήσουν την ευτυχία αλλά και να τη διατηρήσουν.

Είναι προφανές ότι σημαντικό ρόλο παίζει η κατάσταση της χώρας στην οποία ζούμε και η Ελλάδα υποφέρει αρκετά από την οικονομική κρίση και την πίεση σε όλα τα μέτωπα, σε αντίθεση με τη Νορβηγία που έχει καλύτερες κοινωνικές παροχές, πιο ικανοποιητική επαγγελματική αποκατάσταση και αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση. Παρόλ’ αυτά η ευτυχία δεν σταματάει να είναι κάτι προσωπικό, που ξεκινάει από μέσα μας και έχει άμεση συνάρτηση με τις επιλογές που κάνουμε. Η προσωπική ζωή και η εργασία δημιουργούν συνθήκες για να υπάρξει η ευτυχία όμως αν δεν την επιδιώξει καθένας προσωπικά δεν μπορεί να γίνει κάτι μαγικό.

Πώς να γίνεις ευτυχισμένη σε μερικά μόλις βήματα

Παράλληλο σύμπαν

Οι προσδοκίες κάθε ανθρώπου στη ζωή διαφέρουν αλλά και συναντούνται στο αίσθημα της ευτυχίας. Ένα μεγάλο σπίτι, μία καλή δουλειά, ένα ακριβό αυτοκίνητο και ταξίδια σε όλο τον κόσμο, είναι μια κοινή απάντηση στην ερώτηση «Τι θέλεις για να είσαι χαρούμενος;».

Η απάντηση κινείται εντελώς σε υλικά αγαθά και δεν εμβαθύνει σε ανθρώπους και συναισθήματα, με την ευθύνη να μην ξεκινάει αποκλειστικά από το άτομο που απαντάει. Η κοινωνία πολλές φορές βάζει μερικά στάνταρ για την φαινομενικά καλή ζωή που προκαλεί μεγάλη πίεση. Ακόμη κι αν κάποιος κατακτήσει ένα τέτοιο status, αμέσως μόλις φτάσει σε αυτό το σημείο θα θέσει νέους στόχους και η ευτυχία θα μετατεθεί σε κάτι καινούριο. Η κατάληξη για αυτή την κατηγορία ανθρώπων θα είναι να μη νιώσουν ποτέ γεμάτοι και η ικανοποίηση θα εξαφανίζεται τη στιγμή κιόλας που την κατακτούν.

Οδηγός ευτυχίας και πώς να γίνεις ευτυχισμένη

Μπορεί να φαίνεται μακρύ το ταξίδι μέχρι να ξεκουραστείς στον θρόνο της ευτυχίας όμως ισχύει εντελώς η έκφραση πως η ευτυχία βρίσκεται στα μικρά, καθημερινά πράγματα. Ακολούθησε απλούς κανόνες για να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να νιώσεις την πληρότητα και το ασύγκριτα όμορφο συναίσθημα της ευτυχίας:

Μην αφήσεις την ευτυχία να γίνει εμμονή

Προσπάθησε να κατανοήσεις την ευτυχία αντί να την κυνηγάς τυφλά και εμμονικά. Ανακάλυψε τι σου δίνει χαρά και σου ομορφαίνει τη μέρα και βάλτο στις προτεραιότητές σου: Μία συνάντηση με φίλους, ένας καλός ύπνος, ένας περίπατος στην εξοχή, μπορεί να είναι κάτι έξω από τα συνηθισμένα, που όμως αρκεί να γεμίζει εσένα.

Ανέλαβε την ευθύνη της κατάστασής σου – Ιδού πώς να γίνεις ευτυχισμένη

Μην κατηγορείς τους άλλους αν δεν νιώθεις ευτυχισμένη γιατί όλα ξεκινούν από σένα. Εσύ ελέγχεις τι αισθάνεσαι, τι σκέφτεσαι και τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις, άσχετα με το τι συμβαίνει γύρω σου. Η όρεξη να υπερβείς τα εμπόδια έρχεται από μέσα σου όπως και η απόφαση να παραιτηθείς από την προσπάθεια. Η αίσθηση ότι ελέγχεις τη ζωή σου θα σε κάνει να αισθανθείς πολύ πιο χαρούμενη.

Μη συγκρίνεις τη ζωή σου με των άλλων

Αν κοιτάς συνεχώς πιο ψηλά για να δεις τι συμβαίνει γύρω σου, κινδυνεύεις να χάσεις το δικό σου κέντρο ευτυχίας. Αν βλέπεις ανθρώπους να προοδεύουν, να έχουν περισσότερα υλικά αγαθά και να ζουν μια πιο γεμάτη ζωή, προσπάθησε να μη ζηλέψεις αλλά να διαπιστώσεις αν πραγματικά είναι χαρούμενοι ή κρύβονται πίσω από τον απρόσωπο όγκο των αγαθών υλικών. Έχουν ανθρώπους δίπλα τους να μοιράζονται τα συναισθήματα και την ζωή τους; Οι απαντήσεις αυτές ίσως σε κάνουν να ξανασκεφτείς το πώς αισθάνεσαι.

Εγώ πότε θα βρω την ευτυχία;

Σίγουρα όχι όταν ζεις σε μια ξέφρενη προσπάθεια να φτάσεις σε όλα στην κορυφή χωρίς να κάνεις μια στάση να επαναπροσδιορίσεις αν όντως αυτά τα «όλα» είναι αυτά που θέλεις. Το να έχεις καλή επικοινωνία με την οικογένειά σου, να έχεις ένα σύντροφο που θα πορεύεστε μαζί με αγάπη, να γράψεις ένα βιβλίο, να κάνεις ένα μακρινό ταξίδι, να μάθεις να πλέκεις, να ξεφορτωθείς τους τοξικούς ανθρώπους, όλα αυτά μπορεί να είναι το συνώνυμο της ευτυχίας που για καιρό ψάχνεις αλλού.

Δες και αυτό: Πώς διώχνεις το άγχος; Ειδικός δίνει 4 βήματα που σε κάνουν ατρόμητη