Πως να πετύχεις τον στόχο σου
- Διαφήμιση -

Πως μπορείς να πετύχεις τον στόχο σου; Κι όμως αν έχεις κάτι πολύτιµο στο µυαλό σου, µια υπηρεσία που θες να προσφέρεις, µια ιδέα για ανάπτυξη ή ακόµα να ασχοληθείς µε το δικό σου ακατέργαστο ταλέντο, τότε οφείλεις στον εαυτό σου να αναπτύξεις το πεδίο εφαρµογής της!

Ένα µεγάλο µέρος του ταλέντου χάνεται στον κόσµο λόγω έλλειψης θάρρους. Κάθε µέρα στέλνει στα αζήτητα δηµιουργικές ιδέες ανθρώπων, που η ατολµία τούς εµπόδισε να κάνουν µια πρώτη, δεύτερη, τρίτη προσπάθεια…

- Διαφήμιση -

Πως να πετύχεις τον στόχο σου ξεκινώντας… από τα όσα μπορείς να κάνεις

Υπάρχει µια εσωτερική φωνή που δεν σε αφήνει να πας µακριά; Συµβαίνει αρκετά συχνά να χάνεις την αυτοπεποίθησή σου; Αυτό είναι αποτέλεσµα των αρνητικών σκέψεων που περνούν από το µυαλό σου ή των εκτιµήσεων που κάνεις για τις καταστάσεις που βιώνεις. Τις περισσότερες φορές εντοπίζεις αρνητικά δεδοµένα, που δεν είναι η «αλήθεια σου». Δεν είναι τα πράγµατα τόσο αρνητικά, αλλά είναι σίγουρα ο τρόπος που τα βλέπεις! Κάποιες φορές το κάνουµε όλοι! Διαστρεβλώνουµε, παρερµηνεύουµε τα γεγονότα, δίνοντάς τους αρνητικό πρόσηµο, µε αποτέλεσµα να φεύγουµε µακριά ή να ακινητοποιούµαστε.

Ρύθµισε το σωστό είδος των στόχων και οραµατίσου

Ορισµένοι πιστεύουν ότι το «να σκεφτούν κάτι µεγάλο» σηµαίνει ότι θα πρέπει να θέσουν φιλόδοξους στόχους, εξωφρενικά υψηλούς, για να εκτοξεύσουν τον εαυτό τους σε µεγαλύτερα ύψη. Δεν είναι πάντα έτσι… εκτός εάν θες να γίνει έτσι!

Το γεγονός είναι πως όταν έχεις ένα αρκετά ισχυρό όραµα, αναζητάς το θάρρος να φροντίσεις τον εαυτό σου, υλοποιώντας το. Όταν µπορείς να δεις, να ακούσεις και να αισθανθείς το όραµά σου, τότε απλά πρέπει να το τολµήσεις, όσο τρελό και εάν φαίνεται στους άλλους.

Βρες σοβαρούς λόγους για να πετύχεις τον στόχο σου ή εφεύρε µερικούς

Ακόµη και αν αυτό που έχεις να προσφέρεις δεν είναι υλικό για βραβείο Νόµπελ ή για… Όσκαρ, αλλά εξακολουθεί να είναι ο σηµαντικότερος λόγος που σε ξυπνά το πρωί και σου προσφέρει ενέργεια, τότε τόλµησέ το! Ανέβασε τον πήχη! Τις καλύτερες επιδόσεις τις επιτυγχάνει αυτός που παίρνει το µεγαλύτερο ρίσκο. Μην ξεχνάς πως όποιος θέτει τον πήχη αρκετά ψηλά, είναι και αυτός που βιώνει πιο συναρπαστική ζωή.

Μερικά ακόμα μυστικά για το πως να πετύχεις τον στόχο σου

 • Φρόντισε ο στόχος να είναι ρεαλιστικός και άκου την εσωτερική φωνή σου!
 • Συχνά ψάχνουµε για ένα επίπεδο τόσο υψηλό, που δεν µπορεί να ικανοποιηθεί άµεσα. Θέσε έναν συγκεκριµένο στόχο, που να είναι πραγµατικά εφικτός. Δούλεψε µε τις πεποιθήσεις σου. Παρατήρησε πώς σχηµατίζονται οι αρνητικές πεποιθήσεις και πώς αυτές καταστρέφουν την αυτοπεποίθησή σου. Αναζήτησε τα αρνητικά µοτίβα σκέψης και πώς αυτά διαστρεβλώνουν την πραγµατικότητα και τα γεγονότα. Είναι επαναλαµβανόµενα; Τα χρησιµοποιείς συχνά;
 • Ποιοι είναι οι εναλλακτικοί τρόποι σκέψης που θα µπορούσες να αναπτύξεις; Βρες τις επιτυχίες σου. Βρες τον τοµέα στον οποίο έχεις πετύχει κάτι. Κατάγραψε τα στοιχεία του εαυτού σου που αγαπάς και θαυµάζεις, τα καλά σου στοιχεία… µόνο!
 • Χώρισε τον αρχικό σου στόχο σε επιµέρους βήµατα και ακολούθησέ τα µε φαντασία!
 • Η Ρώµη δεν χτίστηκε σε µία µέρα! Στην πραγµατικότητα, ξεκίνησε σαν ένα µικρό χωριό µε λίγα σπίτια, στην πλαγιά του λόφου. Λίγη σηµασία έχει πού βρίσκεσαι σήµερα, γιατί από κάπου χρειάζεται να κάνεις την αρχή.
 • Σχεδίασε µε µεγάλη λεπτοµέρεια πού ακριβώς θέλεις να πας. Αν δεν το κάνεις, δεν θα ξέρεις ποιο δρόµο να πάρεις. Ποιες είναι οι ιδέες, οι ήχοι, πώς θα αισθανθείς όταν θα πραγµατοποιηθούν, πώς θα αλλάξει αυτό τη ζωή σου, µε ποιον τρόπο, πώς θα επηρεαστούν οι άλλοι, τι βήµατα θα κάνεις αυτή τη βδοµάδα, αυτόν τον µήνα, αυτόν τον χρόνο; Πώς είναι όλα αυτά µαζί; Τι άλλες ανάγκες προκύπτουν;
 • Ξεκινώντας µια νέα δραστηριότητα, πρέπει να υπάρχει προγραµµατισµός… ακριβώς για ό,τι θέλεις να δεις να υλοποιείται σε έναν χρόνο ή σε πέντε χρόνια.
 • Έτσι, συνδέοντας τον σχεδιασµό µε τη φαντασία, ελέγχουµε και απελευθερώνουµε, την ίδια στιγµή, τη δηµιουργικότητα. Δεν ξέρουµε πόσο µακριά µπορεί να πάει ένα σχέδιο. Μπορεί να πάει όπου αποφασίσουµε!
 • Βρες τη δική σου οµάδα και γίνε οµαδικός παίκτης!
 • Για να σκεφτείς κάτι µεγάλο, θα πρέπει να δεις τον εαυτό σου σαν µέρος ενός µεγαλύτερου συνόλου. Στρατολόγησε ανθρώπους που είναι καλύτεροι από σένα σε έναν τοµέα τουλάχιστον. Εάν δεν είσαι και το πιο οργανωτικό άτοµο, αναζήτησε κάποιον που είναι!
 • Αναζήτησε ανθρώπους να σε υποστηρίξουν. «Άνοιξε» την ιδέα σου και επικοινώνησέ την, όχι ζητώντας έγκριση αλλά ζητώντας ανατροφοδότηση, ζητώντας τους να σκεφτούν τι µπορείς να βελτιώσεις.
 • Κράτα την αξιοπιστία σου σταθερή και την πορεία σου το ίδιο!
 • Συχνά ξεχνάς ότι οι άλλοι άνθρωποι πρόκειται να ανοίξουν τις πόρτες και να διαδώσουν το δικό σου µήνυµα. Πώς θα τους εµπνεύσεις να εµπλακούν για να βοηθήσουν; Όλα σχετίζονται µε τη σταθερότητα και την αξιοπιστία που έχεις αναπτύξει.
 • Γίνε το πρόσωπο που οι άλλοι θέλουν να βοηθήσουν. Κάν’ το αληθινά, µέσα από την καρδιά σου.
 • Σκέψου, εστιάζοντας σε µελλοντικές δράσεις!
 • Αν έχεις µεγάλα σχέδια ή ακόµα κι αν δεν είναι τόσο µεγάλα, κάτσε λίγο σιωπηλός µε κλειστά µάτια και διαλογίσου. Αυτή τη στιγµή που το διαβάζεις, κάνε το. Χαµήλωσε τον ρυθµό της αναπνοής σου, πάρε βαθιά και σταθερή ανάσα και άσε τις σκέψεις σου να περιπλανηθούν… Τι φαντάστηκες; Αναρωτήσου «τι θα συµβεί αν…».
 • Βρες τους τρόπους να το προωθήσεις… παντού!
 • Μια παγκόσµια αγορά ή ακροατήριο δεν ήταν ποτέ ευκολότερο από σήµερα µε τα µέσα µαζικής επικοινωνίας και την τεράστια αύξηση της χρήσης του διαδικτύου. Τώρα είναι φυσικό να σκεφτόµαστε παγκόσµια και όχι µόνο σε τοπικό επίπεδο. Το διαδίκτυο υπάρχει για να διευκολυνθεί η µεγάλη σκέψη. Τα αποτελέσµατα µπορούν να µεγεθυνθούν και να αναπαραχθούν σε όλο τον κόσµο.

Και κάτι για το τέλος: Είναι ένα κλισέ, το ξέρω! «Δεν µετανιώνω για τα πράγµατα που έκανα, αλλά για τα πράγµατα δεν έκανα». Όµως, αν δεν το τολµήσεις, ποτέ δεν θα ξέρεις πόσο µακριά θα µπορούσες να πας και πάντα θα αναρωτιέσαι!

Δες και αυτό: Καραντίνα τέλος: Φοβάσαι την αλλαγή; Ειδικός εξηγεί το γιατί

από τη Μαίρη Στραβοράβδη, Life coach, σύµβουλο προσωπικής ανάπτυξης