«Υπάρχει περίπτωση να πάσχει από διπολική διαταραχή ο σύντροφός μου»; Ρωτάει αναγνώστρια και πραγματικά η απάντηση θέλει ειδικό! «Τις τελευταίες εβδομάδες η διάθεσή του συζύγου μου έχει συνέχεια διακυμάνσεις, μία πάνω, μία κάτω! Δεν ξέρω πώς να τον αντιμετωπίσω. Συχνά ξεχνάει και πράγματα που είχαμε συμφωνήσει λίγες ημέρες πριν. Δεν θυμάμαι να είχε τέτοιο πρόβλημα στο παρελθόν. Γιατί έχει αυτές τις μεταπτώσεις; Ανησυχώ μήπως δεν είναι κάτι απλό.»
Βάσω, Άργος
Ποια είναι τα σημάδια και πώς θα το καταλάβεις; Τι μπορείς να κάνεις για να τον βοηθήσεις; Διάβασε με προσοχή την απάντηση της ειδικού.
Η διπολική διαταραχή και η απάντηση της ειδικού
Αγαπητή Βάσω
Συχνά οι άνθρωποι έχουμε μια συμπεριφορά που είναι καινούργια ή μη αναμενόμενη για όσους μας περιβάλλουν. Ενώ δηλαδή ο πρωταγωνιστής δεν το αντιλαμβάνεται, ο περίγυρος συμφωνεί πως κάτι έχει αλλάξει. Δεν είναι κάτι περίεργο ή μοναδικό λοιπόν.
Αυτό που θα ήταν σκόπιμο όμως θα ήταν πρώτα να βεβαιωθείς ότι και οι άλλοι πιστεύουν κάτι τέτοιο για τον σύζυγό σου ώστε να αποκλείσεις την πιθανότητα να οφείλεται σε μια δική σου υπέρμετρη ανησυχία και η οποία προβάλλεται στον άλλο. Φρόντισε λοιπόν να πιστοποιήσεις τα λεγόμενά σου κατ’ αρχήν από τους στενούς του φίλους, συνεργάτες ή άλλα μέλη της οικογένειας ή του ευρύτερου κοινωνικού σας περίγυρου. Έχει σημασία και πώς θα το ρωτήσεις. Δηλαδή είναι άλλο να πεις «Βλέπεις μια αλλαγή συμπεριφοράς στον Κώστα» ή «Έχεις παρατηρήσει κάτι διαφορετικό στον τρόπο που ανταποκρίνεται ο Κώστας τελευταία στις υποχρεώσεις του» και άλλο «Τι παρατηρείς στον Κώστα τελευταία;».
Δηλαδή οι πρώτες ερωτήσεις είναι κατευθυντήριες και πιθανόν οι άλλοι να συμφωνήσουν έτσι κι αλλιώς μαζί σου ενώ η δεύτερη είναι πιο ανοιχτή και αφήνει το περιθώριο στον άλλον να αυτοσχεδιάσει, οπότε η πιθανότητα να είναι πιο αντιπροσωπευτική η απάντησή του είναι μεγαλύτερη.
Κάτι δεύτερο που θα είχα να σου προτείνω είναι να κουβεντιάσεις μαζί του, ανοιχτά και καλοπροαίρετα χωρίς μομφές και παράπονα και μένοντας πρόθυμη να καταλάβεις και να συμβάλλεις στην οποιαδήποτε αλλαγή παραδεχτεί πως του συμβαίνει. Σε περίπτωση που η θέση του είναι πως τίποτα δεν έχει αλλάξει, ρώτησέ τον αν θέλει να του υπογραμμίζεις τις αλλαγές που εσύ βλέπεις όταν τις παρατηρείς και μόνον εφόσον συμφωνήσει κάν’ το με σεβασμό και κατανόηση. Όταν δηλαδή συμβεί κάτι που παρατηρείς πως είναι ανησυχητικό απλά πες το απλά και περιγραφικά.
«Κώστα, να αυτή τη στιγμή μου φαίνεται πως (αυτό που έκανες… δώσε μια περιγραφική δήλωση χωρίς συμπεράσματα ή κριτική) δεν ήταν αυτό που συνήθιζες να κάνεις πριν λίγο καιρό». Αν αποφασίσεις να κάνεις κάτι τέτοιο, θα ήταν σκόπιμο να παραμείνεις περιγραφική για ένα διάστημα τουλάχιστον 15θημέρου χωρίς απαιτήσεις και γρίνιες για λύσεις. Με την πάροδο του 15θημέρου ζήτησέ του αν θέλει να του πεις τα στατιστικά σου συμπεράσματα και μείνε στην απαρίθμηση χωρίς κριτικές και αναλύσεις.
Αφού γίνει και αυτό θα ήταν σκόπιμο να τον ρωτήσεις τι θα ήθελε να κάνει για το θέμα και να περιμένεις με υπομονή να δεις τις αντιδράσεις του. Μπορεί να ενεργοποιηθεί, είτε να σου πει αυτό που του συμβαίνει, αν του συμβαίνει κάτι ή να θελήσει να αναζητήσει λύσεις. Αν παραδεχτεί πως και εκείνος το παρατηρεί αλλά δεν ξέρει πού οφείλεται, θα ήταν σκόπιμο να ψάξει έναν καλό σύμβουλο για περαιτέρω διερεύνηση.
Είμαι σίγουρη πως ο σύμβουλος θα χρειαστεί και τις δικές σου μαρτυρίες όταν το κρίνει και τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους. Αν δεν το παραδεχτεί γιατί πάντα υπάρχει και αυτή η εκδοχή και εφόσον πιστοποιείται και από τους τρίτους πως κάτι τρέχει, θα ήταν ίσως απαραίτητο να συμβουλευτείτε και οι δύο έναν σύμβουλο για τη σχέση σας. Αν ούτε και σ’ αυτό δεν συναινεί, το θέμα έρχεται σε σένα για το πώς θέλεις να το διαχειριστείς. Δηλαδή να πάρεις εσύ βοήθεια και μέσα από την αλλαγή της δικής σου συμπεριφοράς, πιθανόν θα δεις και τις δικές του αλλαγές να πραγματοποιούνται. Οι άνθρωποι είμαστε συγκοινωνούντα δοχεία, τίποτα δεν μένει στον έναν. Όλα διαχέονται γύρω μας και αλληλοεπηρεάζουμε τον περίγυρο αργά ή γρήγορα.
Η διάγνωση για την διπολική διαταραχή
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, να αποφύγεις να βάζεις στο νου σου διαγνώσεις του τύπου «διπολική διαταραχή» γιατί αυτά είναι δουλειά των ειδικών και οι μη ειδικοί δεν χρειάζεται ούτε για αστείο να τα υποψιάζονται. Ξεκίνα να υποστηρίξεις τον σύζυγό σου με κατανόηση και άνοιξε την καρδιά σου στις όποιες πιθανότητες που μπορεί να έχουν σχέση με πράγματα που ίσως δεν μπορείς ούτε να φανταστείς ή να ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας σου. Να θυμάσαι πως η κατανόηση, η αποδοχή, η συμπόνια και η συγχώρεση είναι το ζητούμενο για όλους μας. Καλή δύναμη.
Δες και αυτό: Πώς διώχνεις το άγχος; Ειδικός δίνει 4 βήματα που σε κάνουν ατρόμητη
Ερατώ Χατζημιχαλάκη – Οικογενειακή σύμβουλος
allazo.gr