Η επιστήμη μάς βοηθάει, μέρα με τη μέρα, να γνωρίζουμε σε βάθος όλο και περισσότερα πράγματα. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, όσοι αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους στον κήπο τους, θα πρέπει να νιώθουν πολύ χαρούμενοι. Πρόκειται για μια συνήθεια η οποία δεν είναι μόνο δημιουργική αλλά και πολύ υγιεινή. Άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι η κηπουρική έχει δεκάδες οφέλη για την υγεία μας και μάλιστα με το να ασχοληθούμε με εκείνη μια στρεσογόνα περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, μόνο καλό θα μας κάνει!
Η κηπουρική είναι από εκείνες τις δραστηριότητες που σε φέρνουν σε επαφή με τη φύση και από παλιά πιστεύεται ότι η επαφή με τη φύση έχει θεραπευτική δράση. Έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με τη σύνδεση ανάμεσα στην κηπουρική και την καλύτερη υγεία. Σχεδόν όλες έχουν καταλήξει στα ίδια θετικά συμπεράσματα. Η κηπουρική κάνει καλό στη διατήρηση μίας καλής φυσικής και νοητικής κατάστασης. Βοηθά και στο κάψιμο θερμίδων, καθώς είναι μία πολύ καλή μορφή άσκησης.
Είναι η κηπουρική μία καλή μορφή άσκησης;
Σίγουρα η κηπουρική είναι μία μορφή άσκησης καθώς απαιτεί σωματική δραστηριότητα. Όλοι σχεδόν οι μύες του σώματος συμμετέχουν όταν ασχολείστε με την κηπουρική. Αυξάνετε η ευελιξία του σώματος. Αυξάνετε η αντοχή σας.
Αν και η κηπουρική γίνεται σήμερα κυρίως για λόγους ευχαρίστησης, αν ασκείται τακτικά για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, μπορεί να θεωρηθεί μία μορφή ήπιας άσκησης.
Κηπουρική για αρχάριους – Με τι να ξεκινήσετε
Κατ’ αρχάς από το να αποφασίσουμε να φτιάξουμε ένα μικρό κήπο στην αυλή ή στο μπαλκόνι μας. Εκεί μπορούμε να βάλουμε διάφορα όμορφα και ευεργετικά φυτά στα κατάλληλα χώματα και λιπάσματα.
Για παράδειγμα, βασιλικό που αγαπά τον ήλιο και καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ασία. Χρησιμοποιείται και ως φάρμακο για ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, για να διευκολύνει την πέψη και να μειώσει το άγχος.
Καλέντουλα (ή κατιφέ), που χρησιμοποιείται για τις αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της από τον 12ο αιώνα και δρα ενάντια σε πυρετό και φλεγμονές. Βοηθά επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην επούλωση μικρών, δερματικών λοιμώξεων.
Ο άνηθος μπορεί να καλλιεργηθεί σε μια γλάστρα στο σπίτι ή στο μπαλκόνι μας, ή και σε κήπο. Καταναλώνεται νωπός σε σαλάτες, μαγειρευτός σε σάλτσες ή ακόμη και ως ρόφημα. Επιπλέον, συμβάλλει ευεργετικά στη δυσπεψία, στο φούσκωμα, στις λοιμώξεις και στην έλλειψη ενέργειας.
Αλλά και το δεντρολίβανο είναι μια καλή πρόταση που αντέχει στο κρύο, αλλά του αρέσει το φως και ο ήλιος. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται στη φαρμακοποιία, την αρωματοποιία και τη σαπωνοποιία.
Φτιάξε την διάθεσή σου με 3 tips – Οι ειδικοί μίλησαν και δες εδώ τι είπαν