φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια συνταγή από την Αργυρώ
- Διαφήμιση -

Βελούδινη φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια όπως τα φτιάχνουμε στην Πάρο όλο το χρόνο, απαραιτήτως 1-2 φορές την εβδομάδα. Όλα τα μυστικά και η συνταγή για βελούδινη φάβα και σωστά καραμελωμένα κρεμμύδια από την μετρ του είδους, Αργυρώ Μπαρπαρίγου!

Είμαστε σίγουροι πως αν την φτιάξετε μια φορά, δεν θα ξεκολλάτε αφού πρόκειται για μια έυκολη και γρήγορη συνταγή με υλικά που δεν κοστίζουν σχεδόν τίποτα!

- Διαφήμιση -

Υλικά Συνταγής

  • 500 γραμ. φάβα
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε χοντρές φέτες)
  • 1½ λίτρο νερό
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη προαιρετικά
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • 2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κ.σ πετιμέζι
  • 2 κ.σ κάπαρη προαιρετικά

Εκτέλεση

  • Για τη φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια, βάζουμε πρώτα τη φάβα σε ένα μπολ και την καλύπτουμε με νερό. Αφήνουμε για 30 λεπτά να μουλιάσει. Τη στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, σε μία φαρδιά κατσαρόλα με χοντρή βάση. Σοτάρουμε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια με το θυμάρι, ανακατεύοντας τακτικά και αφήνουμε για 6-7′ λεπτά να γυαλίσουν τα κρεμμύδια χωρίς να πάρουν χρώμα.
  • Προσθέτουμε τη φάβα και το νερό. Ανακατεύουμε τα υλικά και αφήνουμε τη φάβα να πάρει βράση. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει και να βράζει η φάβα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε χωρία καπάκι. Με μία κουτάλα αφαιρούμε τον σκούρο αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια της φάβας.
  • Αφήνουμε τη φάβα να σιγοβράσει για περίπου 50 λεπτά (ανάλογα με το πόσο βραστερό είναι το όσπριο). Δεν ανακατεύουμε όσο σιγοβράζει γιατί πιάνει στην κατσαρόλα. Αφήνουμε σχεδόν μέχρι η φάβα να να λιώσει από το βράσιμο. Αλατίζουμε στο τέλος του βρασμού.
  • Πολτοποιούμε τη φάβα για πιο λείο και βελούδινο αποτέλεσμα με τη ράβδο ή στο μπλέντερ. Για πιο βελούδινη υφή την περνάμε από ψιλή σήτα. Μπορούμε να τη σερβίρουμε σκέτη, με ελαιόλαδο και λεμόνι ή να παντρέψουμε τη φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια.

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες ή σε καρέ. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά κι αφήνουμε τα κρεμμύδια για περίπου 10′ ανακατεύοντας τα τακτικά μέχρι να πάρουν ένα σκούρο ξανθό χρώμα, να μαλακώσουν και να αρχίσουν να καραμελώνουν αποβάλλοντας τα σάκχαρα τους.
  • Προσθέτουμε το ξύδι κι αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το ξύδι για λίγα λεπτά. Τότε προσθέτουμε το πετιμέζι και ανακατεύουμε να καραμελώσουν κι άλλο τα κρεμμύδια.
  • Τα καραμελωμένα κρεμμύδια είτε τα σερβίρουμε πάνω στη φάβα, είτε τα μπλέκουμε μαζί με τη φάβα τα «παντρεύουμε» στο τηγάνι.
  • Δηλαδή στο τηγάνι που καραμελώσαμε τα κρεμμύδια προσθέτουμε φάβα φρέσκια ή φάβα που έμεινε από το χθεσινό τραπέζι κι ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι ελαφρά να ζεσταθεί η φάβα.
  • Η «παντρεμένη» φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια είναι το αγαπημένο φαγητό των παριανών και φτιάχνεται στα παριανά σπίτια σχεδόν κάθε βδομάδα όλο το χρόνο.
  • Στην Πάρο όπου και αυτή η συνταγή φτιάχνεται απαραιτήτως το λιγότερο μια φορά την εβδομάδα χρησιμοποιούμε πετιμέζι ή γλυκάδι. Το γλυκάδι είναι παλαιωμένο ξύδι από κόκκινο κρασί κι έχει μια ελαφριά γλύκα. Φτιάχνεται όμως σε μικρή ποσότητα και σπάνια βρίσκει κάποιος να αγοράσει. Αντίθετα αυτό το σπάνιο και εξαιρετικό υλικό που το χρησιμοποιούμε κυρίως σε λαγό στιφάδο, χταπόδι στιφάδο και μοσχάρι, ανταλλάσσεται μεταξύ ντόπιων που έχουν μεράκι με τα προϊόντα, με κάποιο άλλο δυσεύρετο και σπάνιο παριανό προϊόν.

Η θρεπτική αξία που έχει η φάβα

Η φάβα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, που την καθιστά ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας. Σε περιόδους νηστείας ή σε χορτοφαγικές διατροφές μπορεί να υποκαταστήσει το κρέας, όπως συμβαίνει και με όλα τα όσπρια, αρκεί να συνοδεύεται από δημητριακά για να αναπληρωθούν τα πολύτιμα αμινοξέα, όπως η μεθειονίνη που απουσιάζει. Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος, προκαλούν κορεσμό, μειώνουν τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης και τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης. Παράλληλα, είναι χαμηλή σε λιπαρά και χοληστερόλη και περιέχει λίγες θερμίδες.

Η φάβα περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στο νευρομυικό μας σύστημα και τη μνήμη, ενώ ο σίδηρος είναι υπεύθυνος για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων μας. Σε μικρότερες ποσότητες ακόμα περιέχει φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο που βοηθούν στην καλή υγεία των οστών και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.

argiro.gr