sungazing τι είναι
- Διαφήμιση -

Αστέρες της showbiz και λάτρεις της γιόγκα υποκλίνονται στον ήλιο και στις θεραπευτικές του ιδιότητες. Το sungazing, ή ηλιοθέαση στα ελληνικά, είναι μια πανάρχαια μέθοδος θεραπείας που πρόσφατα ξαναήρθε στην επικαιρότητα.

Το sungazing (ηλιοθέαση) χρησιμοποιούταν στην αρχαιότητα ως μέθοδος ίασης σωματικών και ψυχικών νοσημάτων. Το 1962 η «μητέρα», κατά κόσμο Mirra Alfassa, της ινδουιστικής κοινότητας Ashram στο Pondicherry της Ινδίας, επανέφερε τη μέθοδο και η πρακτική της φθάνει
μέχρι και τις ημέρες μας.

- Διαφήμιση -

Ως θεραπευτικό μέσο, η ηλιοθέαση εμφανίστηκε στην αρχαία Ινδία με την ονομασία Surya Namaskar (οι γνωστοί σε όλους όσους ασχολούνται με τη γιόγκα «Χαιρετισμοί στον Ήλιο»). Στην αρχαία Αίγυπτο ως ηλιοθεραπεία και στην Ευρώπη ως θεραπεία του Απόλλωνα.

Η παράδοση ορίζει πως ο ανθρώπινος οργανισμός καταναλώνει δευτερεύουσες τροφές άμεσα εξαρτημένες από την ηλιακή ενέργεια, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί ο ίδιος να απορροφήσει αυτή την ενέργεια απευθείας από τον ήλιο. Ο ήλιος ως κύρια πηγή ενέργειας των πάντων μας βοηθάει να αναπτύξουμε τις νοητικές μας δυνατότητες και να διατηρήσουμε τη σωματική μας ευεξία.

Here comes the sun!

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε τα πολλαπλά ευεργετικά οφέλη που προσφέρει η συνετή έκθεση στον ήλιο. Βάλε στη λίστα όσα γνωρίζεις, λοιπόν, και πολλαπλασίασέ τα! Ύστερα από πολυετείς έρευνες σε επιστημονικό επίπεδο, αλλά και βάσει όσων μοιράστηκαν οι «γονείς» του
σύγχρονου sungazing, Mirra Alfassa και Hira Ratan Manek, τα κύρια οφέλη της συγκεκριμένης αρχαίας πρακτικής είναι:

  • η αύξηση των επιπέδων ενέργειας
  • η βελτιωμένη όραση
  • η ενεργοποίηση της επίφυσης που ευθύνεται για την παραγωγή μελατονίνης, συνεπώς
  • βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου μας
  • η σημαντική μείωση του στρες
  • η οξυμένη αντίληψη και συγκέντρωση
  • η βελτίωση της διάθεσής μας χάρη στην πρόσληψη βιταμίνης D, γνωστής ως «βιταμίνη
  • του ήλιου», υπεύθυνης για την παραγωγή σεροτονίνης.

Κοίταξε τον ήλιο «κατάματα» και κάνε sungazing

Αν ασχολείσαι με την πρακτική της γιόγκα ή σου αρέσει να βλέπεις το ηλιοβασίλεμα, τότε είσαι ένα βήμα πιο κοντά στην ηλιοθέαση! Οι «Χαιρετισμοί στον Ήλιο» (Surya Namaskar), που συνήθως συναντάμε στην αρχή μιας συνεδρίας γιόγκα, βασίζονται στη φιλοσοφία ότι η ηλιακή ενέργεια ενισχύει την καλή υγεία και ποιότητα ζωής. Σε μια χώρα που τις περισσότερες μέρες του χρόνου ο ήλιος έχει την τιμητική του, αξίζει να δοκιμάσουμε το sungazing, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα για μια ασφαλή πρακτική:

Safe Hour

Φρόντισε να ξεκινάς την πρακτική σου μία ώρα μετά την ανατολή και μία ώρα πριν τη δύση του ήλιου (safe window), για να αποφύγεις την υπερβολική έκθεση στις βλαβερές ακτινοβολίες UV και IR.

30 Min

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως πάνω από 44 λεπτά ηλιοθέασης είναι βλαβερά για τα μάτια. Ξεκίνα την πρακτική σου κοιτώντας τον ήλιο για περίπου δέκα λεπτά κατά την πρώτη συνεδρία και αύξησε σταδιακά τον χρόνο θέασης στα τριάντα λεπτά ως ανώτατο επιτρεπτό όριο.

Naked Eye

Μην ξεχάσεις να αφαιρείς πάντα τυχόν γυαλιά ή φακούς επαφής και μην κοιτάζεις τον ήλιο μέσα από τζάμι.

Round & Around

Αν αδυνατείς να εστιάσεις το βλέμμα σου απευθείας στον ήλιο, δοκίμασε να παρατηρήσεις την περιοχή γύρω από αυτόν.

Namaste

Καθιέρωσέ το ως μέρος της καθημερινής σου πρακτικής γιόγκα για να απολαύσεις την πιο spiritual διάστασή του.

Λίγα ακόμα λόγια

Κάτι ακόμη που αξίζει να αναφερθεί είναι πως, όπως κάθε ολιστική πρακτική, συχνά μπορεί να πάρει και ακραίες διαστάσεις, όπως εκείνη του λεγόμενου suneating, που βασίζεται στην πεποίθηση ότι ο οργανισμός μας προσλαμβάνει την ενέργεια που χρειάζεται αποκλειστικά από τον ήλιο, καθιστώντας την κατανάλωση τροφής μη αναγκαία.

Γνωστό παράδειγμα ο ινδουιστής Hira Ratan Manek (82 ετών σήμερα), ο οποίος ισχυρίζεται πως ζει από το 1995 καταναλώνοντας μόνο νερό και βουτυρόγαλα έχοντας ως βασική τροφή του την ηλιακή ακτινοβολία. Είναι λοιπόν θεμιτό να γνωρίζουμε τα δικά μας προσωπικά όρια και να δοκιμάζουμε νέες εμπειρίες με απώτερο στόχο τη συνολική μας ευεξία και υγεία, χωρίς να προβαίνουμε σε ακραίες πρακτικές. Αν αντιμετωπίζεις οποιοδήποτε πρόβλημα με τα μάτια σου, συμβουλέψου οπωσδήποτε κάποιον ειδικό και ενημερώσου πλήρως πριν ξεκινήσεις να κοιτάς τον ήλιο κατάματα!

Δες και αυτό: Δανάη Παππά: Τα fitness μυστικά της star από το Τατουάζ

Από τη Μαριλένα Βασιλειάδου