Ο άντρας μου δεν θέλει παιδιά
- Διαφήμιση -

Είναι μια από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις: «Ο άντρας μου δεν θέλει παιδιά» λένε μερικές γυναίκες και είναι πολλοί εκείνοι οι άντρες που δεν θέλουν να γίνουν γονείς. Ειδικός απαντά τι να κάνεις αλλά και πώς να το χειριστείς.

Η οικογενειακή σύμβουλος Ερατώ Χατζημιχαλάκη είναι πρόθυμη να σου απαντήσει σε όσα σε απασχολούν.

- Διαφήμιση -

«Είμαι 34 ετών και έχω σχέση τον τελευταίο χρόνο με έναν άντρα 36 ετών. Αν και η σχέση μας είναι πολύ καλή, έχουμε καλή επικοινωνία και κοινά ενδιαφέροντα, υπάρχει ένα μεγάλο αγκάθι στη σχέση μας. Εγώ ονειρεύομαι να κάνω κάποια στιγμή οικογένεια, θα ήθελα μονιμότητα και παιδιά. Εκείνος πάλι έχει εξαιρετικά αρνητικά βιώματα από την οικογένειά του και μου έχει δηλώσει ότι η ειδυλλιακή εικόνα μίας στερεότυπης οικογένειας δεν τον δελεάζει. Έχουμε αποφασίσει παρόλ’ αυτά να μείνουμε μαζί και αναζητούμε σπίτι μιας και ο γάμος δεν αργεί.

Πρέπει να ομολογήσω όμως ότι τρομάζω από την αρνητική του στάση στο θέμα της οικογένειας. Τον αγαπάω και δεν θέλω να χωρίσω. Από την άλλη όμως είμαι 34 ετών και νιώθω ότι ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα. Μήπως δεν πρέπει να χάσω άλλο χρόνο με κάποιον που πιθανόν δεν θα ικανοποιήσει ποτέ την ανάγκη μου να γίνω μητέρα; Τι να κάνω που ο άντρας μου δεν θέλει παιδιά;
Κατερίνα, Μαρούσι»

Η απάντηση που δίνει η ειδικός στο «Ο άντρας μου δεν θέλει παιδιά…»

Είναι αλήθεια Κατερίνα ότι το δίλημμα είναι μεγάλο και σημαντικό. Το πιο σημαντικό όμως είναι το να μεταθέτεις την απόφασή σου. Μεταθέτοντας την απόφαση δεν αναλαμβάνεις την ευθύνη του εαυτού σου. Κανείς δεν πρόκειται να πάρει την ευθύνη μιας τέτοιας απόφασης παρά μόνον εσύ.

Εσύ σε συνεννόηση με τον σύντροφό σου. Η ανάληψη ευθύνης είναι το δυσκολότερο πράγμα, όταν ειδικά πρόκειται για θέματα που δεν αφορούν την στιγμή αλλά το μέλλον, άρα η συνέπεια της απόφασής μας δεν είναι ολοφάνερη στο εδώ και τώρα. Σε όλες τις αποφάσεις μας πάντα κάτι κερδίζουμε και κάτι χάνουμε. Ίσως ήρθε η ώρα, μιας και ο χρόνος όπως λες έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα, για το θέμα της μητρότητας.

Είσαι η μόνη που σε αφορά 100% να ξεκαθαρίσεις μέσα σου, το αν το να γίνεις μητέρα είναι σπουδαιότερο από το να σταματήσεις αυτή την κατά τα άλλα καλή σχέση. Μπορεί λοιπόν να απολαύσεις τη μητρότητα όχι όμως την συντροφικότητα έτσι όπως την ονειρεύεσαι. Στην αντίθετη περίπτωση θα απολαύσεις ίσως τη συντροφικότητα όχι όμως την μητρότητα.

Ποιο είναι το ζητούμενο στην ερώτηση «Ο άντρας μου δεν θέλει παιδιά»

Το ζητούμενο, αν με ρωτάς στο τι να κάνεις επειδή «ο άντρας μου δεν θέλει παιδιά» είναι να δεις με ποια από τις δύο περιπτώσεις συναινείς ψυχή και σώματι. Ίσως ήρθε η στιγμή να εξελίξεις την προσωπικότητά σου στο θέμα της αποδοχής. Είτε αποφασίσεις να φύγεις για να γίνεις μητέρα, είτε αποφασίσεις να μείνεις για να απολαύσεις την αρμονική σχέση με τον σύντροφό σου, το ζητούμενο είναι να είσαι καλά μέσα στην απόφασή σου αυτή. Να είσαι σε πλήρη αποδοχή με τις συνθήκες που επιλέγεις. Είναι μεγάλο βήμα η αποδοχή για τον άνθρωπο.

Αρκεί να μην συγχέεται με την υποταγή. Αυτό πάντως που χρειάζεται παράλληλα να έχεις κατά νου είναι πως το να πιστεύεις ότι στο μέλλον μπορεί και να τον πείσεις ή να τον εμπλέξεις σε μία μη επιθυμητή κατ’ εκείνον εγκυμοσύνη είναι βέβαιο πως θα αποβεί μάταιο για τη σχέση σας.

Μπορεί να αλλάξει θέση ο ίδιος, μπορεί αργότερα να θελήσει, μπορεί να αποφασίσει να θεραπεύσει τα τραύματα που τον οδηγούν σ’ αυτή τη θέση, εσύ όμως δεν μπορείς σε καμία περίπτωση να προσπαθήσεις να τον πείσεις με τη λογική του «θέλω να θες αλλά και να θες που θες».

Σε οποιαδήποτε περίπτωση μια ειλικρινής και από καρδιάς συζήτηση μπορεί να οδηγήσει στην απόφαση που χρειάζεται να πάρετε με την ωριμότητα και τη σοβαρότητα που χρειάζεται να διέπει δυο νέους ανθρώπους που ξεκινούν την κοινή τους ζωή. Εύχομαι να επικρατήσει η διάκριση και η σύνεση στις επιλογές σας.

H Eρατώ είναι απόφοιτη του ειδικού τμήματος  Συμβουλευτικής Γονέων του Florida Atlantic University και έχει δίπλωμα Θεραπευτικού Συμβούλου του CPCAB (The Counselling & Psychotherapy Central Awarding Body U.K.).

Δες και αυτό: Λάθη σχέσεων: Τα 6 που κάνεις και η φλόγα χάνεται

Είναι εκπαιδευμένη Life Coacher από τη διεθνή ομάδα του Neal Donald Walsh. Δες τις ιστοσελίδες της www.allazo.gr και www.elpidohori.gr.