δεν είχε στύση τι να κάνω
- Διαφήμιση -

Τι γίνεται όταν θες να κάνεις νηστεία αλλά να μην αμελήσεις και τα συζυγικά σου καθήκοντα; Οι πατέρες της εκκλησίας απαντούν για την επαφή!

Το κρεβάτι είναι η έκφραση της ανθρώπινης επιθυμίας και ικανοποίησης στη προσδοκία της επιλογής ενός συντρόφου. Η ικανοποίηση και η απόλαυση είναι το κίνητρο και η ανάγκη της ανθρώπινης ζωής και της συντροφικής σχέσης.

- Διαφήμιση -

Ο ερωτικός ρόλος υπάρχουν καθημερινά στη ζωή του ανθρώπου και προσφέρουν ποιότητα και λειτουργικότητα στο ¨εγώ¨ και το ¨εμείς¨. Το κρεβάτι είναι πολύ σημαντικό για τη ζωή μας και ενώ μέσα από τους ρόλους των εραστών, των συντρόφων και των γονιών, παίρνει διαφορετικές μορφές και αλλάζει, οριοθετεί διαχρονικά την σχέση των δύο φύλων.

Όμως νηστεία και επαφή επιτρέπονται;

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και ολοκληρώνεται το Μεγάλο Σάββατο, με τους πιστούς στη θρησκεία να μπαίνουν εκτός από τη νηστεία στο φαγητό, σε άλλες αμαρτίες. Το πραγματικό δίλημμα που στην ουσία εκφράζουν οι περισσότεροι δεν είναι «νηστεία ή όχι», αλλά «νηστεία και αποχή ή όχι». Πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα εκείνοι που θεωρούν τους εαυτούς τους βαθιά θρησκευόμενους, έρχονται πραγματικά αντιμέτωποι με αυτό το δίλημμα με μερικούς από αυτούς να τηρούν 100% τους κανόνες, άλλοι να τηρούν τους μισούς “κανόνες” και μένουν μόνο στους διατροφικούς περιορισμούς και δεν προχωρούν σε αποχή από τη πράξη.

Υπάρχουν και εκείνοι που καταφέρνουν να είναι πραγματικά εγκρατείς και αποκλείουν οποιαδήποτε απόλαυση κατά τη διάρκεια της νηστείας. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι η αποχή από το κρεβάτι συνοδεύεται από οποιαδήποτε διέγερση, όπως και την αυτοϊκανοποίηση. Η αποχή σύμφωνα με τη Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αφορά μόνο τη Σαρακοστή, αλλά και τις άλλες νηστείες στη διάρκεια του χρόνου.

Πιο συγκεκριμένα, τη δεκαπενθήμερη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου, τη νηστεία 40 ημερών των Χριστουγέννων, όπως και όλες τις Τετάρτες και Παρασκευές της εβδομάδας. Συνολικά δηλαδή, θα πρέπει να λέτε “όχι στην επαφή τουλάχιστον 196 από τις 365 μέρες του χρόνου που σημαίνει πολύ περισσότερο από τη μισή χρονιά, αν θα πρέπει να υπολογίσουμε και τις μέρες που θα έχεις περίοδο μέσα στις επιτρεπόμενες μέρες, ή που θα είσαι έγκυος, ή λεχώνα -όπου και πάλι το κρεβάτι θεωρείται αμαρτία σύμφωνα με την Εκκλησία- καθώς και εκείνες τις μέρες που μπορεί απλά να μην έχετε διάθεση, ή να είστε μακριά ο ένας από τον άλλον για διάφορους λόγους.

Είναι αμαρτία ή όχι;

Διατροφικά, ο άνθρωπος που επιλέγει να νηστέψει έχει οφέλη, καθώς αποτοξινώνει τον οργανισμό του, καθώς τρέφεται με υγιεινά, θρεπτικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα ενώ από την άλλη η αποχή από το σεξ δεν προσφέρει κάποια οφέλη. Αντιθέτως, μια σταθερή καλή ερωτική ζωή έχει πολλά περισσότερα θετικά για τη ψυχική και τη σωματική υγεία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η αποχή για μικρό χρονικό διάστημα, όσο διαρκεί δηλαδή η νηστεία, δεν είναι τραγική επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή κάποιου να ακολουθήσει πιστά τους κανόνες της νηστείας, συμπεριλαμβανομένης και της αποχής από το κρεβάτι είναι μια καθαρά προσωπική επιλογή που δεν υποτιμά τις θρησκευτικές αρχές που κουβαλάει ο κάθε ένας από εμάς αφού αν διατηρεί την προσωπική του ισορροπία και νιώθει καλά με τον εαυτό του τότε δεν υπάρχει συζήτηση.

Δες και αυτό: Νέα μόδα στο κρεβάτι η θεραπεία Gestalt – Τι είναι