θεραπεία Gestalt στο κρεβάτι τι είναι
- Διαφήμιση -

Μια νέα μόδα έχει κάνει την εμφάνισή της στον ερωτικό τομέα τα τελευταία χρόνια: Η θεραπεία Gestalt! Η προσέλευση ζευγαριών για προβλήματα στο κρεβάτι είναι όλο και συχνότερη τα τελευταία χρόνια, ανεξάρτητα αν η δυσλειτουργία αφορά στον ένα ή και στους δύο ερωτικούς συντρόφους.

Ένας άνδρας, για παράδειγμα έχει πρόωρη εκσπερμάτιση, μια γυναίκα δεν μπορεί να έρθει σε οργασμό ή νιώθει απέχθεια για το σύντροφό της και ένα ζευγάρι έχει τελείως διαφορετικές ερωτικές προτιμήσεις. Στα ζευγάρια αυτά θεωρείται επιτυχία η ουσιαστική βελτίωση της σεξουαλικής τους ζωής.

- Διαφήμιση -

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι για πολλούς άνδρες και γυναίκες η οικειότητα δεν είναι κάτι δεδομένο. Η βοήθεια για την απόκτηση οικειότητας είναι από τα συχνά αιτήματα των θεραπευόμενων, με στόχο την αξιοποίησή της στο ερωτικό παιχνίδι.

Τι σημαίνει ‘’ζευγάρι’’;

Ζευγάρι είναι δύο ερωτευμένοι άνθρωποι που μπορούν και μεγαλώνουν μαζί, μοιράζονται τις ίδιες καταστάσεις και «ανακαλύπτουν» ο ένας τον άλλον. Μπορεί να γίνουν φίλοι, μοιράζοντας τις ζωές τους, τις εμπειρίες τους, τα συναισθήματά τους, τον πόνος τους. Συναντά ο ένας τον άλλον με την ελπίδα να «εμπλουτίσουν» τη ζωή τους, να «γεμίσουν» το μυαλό τους και τις καρδιές τους.

Τα λειτουργικά ζευγάρια μαθαίνουν πάντοτε ο ένας από τον άλλο και αυτό τους κάνει να έχουν στέρεες βάσεις για να μπορούν να βιώσουν τα πιο συνηθισμένα ή ασυνήθιστα γεγονότα στη ζωή τους. Επίσης, αυτά τα ζευγάρια μπορούν να καβγαδίζουν και μπορούν να ενσωματώνουν τα επιχειρήματά τους στους καβγάδες τους.

Όταν είσαι ζευγάρι και ζεις μαζί, ο αρχικός ενθουσιασμός παύει να υφίσταται λόγω των καθημερινών προβλημάτων, της ρουτίνας, της γέννησης των παιδιών και της απώλειας των προσφιλών προσώπων. Ωστόσο, η σταθερότητα με την οποία έχεις συνδεθεί με τον άλλον σε βοηθά να μείνεις «γεμάτος» και ολοκληρωμένος μέσα στην οικογενειακή ζωή.

Ποιοι είναι λοιπόν οι παράγοντες που ενισχύουν την ερωτικότητα στο ζευγάρι;

Για τον θεραπευτή και σεξολόγο David Schnarch (1991), το καλό κρεβάτι ορίζεται ως κάτι το οποίο προέρχεται λιγότερο από ένα φυσικό γεγονός και περισσότερο από την ποιότητα της οικειότητας και του ερωτισμού που ένα ζευγάρι μπορεί να απολαύσει μαζί. Δίνει έμφαση στη διαφοροποίηση του εαυτού.

Η θεραπεία Gestalt πιστεύει πως όσο ένα άτομο είναι λιγότερο σε συμβολή(να θεωρούν ότι είναι ένα και δεν ξεχωρίζουν από τον άλλον) και περισσότερο σε επαφή κατά τη διάρκεια της πράξης, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει το άτομο να απολαύσει το πραγματικό πάθος.

Σε μια σχέση όταν η αγάπη δεν μπορεί να συνυπάρξει μαζί με την ερωτικότητα και δεν ενσωματώνεται με αυτή τότε ένα σημαντικό μέρος της οικειότητας δεν υπάρχει. Ακόμη, σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο, η δυσκολία να έρθεις σε επαφή με την ερωτικότητα σου, μπορεί να ελαττώσει την υγεία και την ευεξία σου.

Η πιο σημαντική επίδραση στο να είσαι άνετος στο να εκφράζεις και να είσαι σε επαφή με την ερωτικότητα σου είναι η ικανότητα του να μπορείς να δίνεις και να παίρνεις ικανοποίηση. Ιδιαίτερα στο πλαίσιο της συντροφικής και της φροντιστικής σχέσης που δίνεις στο σύντροφο σου.

Τι βλέπουμε ως θεραπευτές Gestalt;

Σκοπός της θεραπείας Gestalt είναι να δούμε τι δεν πάει καλά στη σχέση του ζευγαριού ως διαδικασία. Παρατηρούμε πώς είναι μαζί, πώς έχουν επαφή και πώς μπορεί να διακοπεί η επικοινωνία τους.

Επίσης, κοιτάζουμε πού «έχουν κολλήσει» σαν αίσθηση του ότι έχουν χάσει ο ένας τον άλλον. Βλέπουμε δηλαδή όταν δε βλέπει ο ένας τον άλλον, δεν τον κοιτάζει, δε μιλούν μεταξύ τους, ή μιλούν πολύ γρήγορα και λένε πάρα πολλά. Μπορεί να έχασαν την ενέργεια και τον ενθουσιασμό που κρατά τον έναν περίεργο για τον άλλον. Επιπλέον, μπορεί να έχουν χάσει το νόημα του τί είναι τόσο όμορφο στη ζωή: η χαρά και η ευχαρίστηση να έχεις κάποιον δίπλα σου.

Τεχνικές για την ενίσχυση

• Επίγνωση της αναπνοής και του σώματος. Πιο συγκεκριμένα ο θεραπευτής βάζει το ζευγάρι να εξασκηθεί μαζί του στη διαχείριση της αναπνοής για να συνδεθούν με το σώμα τους και να καταλάβουν τα συναισθήματά τους.
• Επικέντρωση στη σεξουαλικότητα του κάθε συντρόφου. Ο θεραπευτής βλέπει πόσο εξοικειωμένος είναι με το σώμα του και πόσο μπορεί ν’ αναγνωρίσει τις ανάγκες του μέσα απ’ αυτό.
• Επικέντρωση στη σχέση του ζευγαριού. Παρατηρούμε το ζευγάρι και το θεωρούμε ως μια συνεχή συνδημιουργία στο όριο της επαφής. Δε θέλουμε να μας περιγράψουν τα προβλήματά τους ή πώς γίνονται οι καβγάδες τους. Αυτό που υποστηρίζουμε είναι η ομορφιά και η μαγεία του ζευγαριού, η διαδικασία που σημειώνουν στην καθημερινότητά τους αλλά και τον πόνο που βιώνουν.
• Επικέντρωση σε αυτά τα στοιχεία που δίνει ο θεραπευόμενος και ο θεραπευτής τα θεωρεί ενδιαφέροντα και προέρχονται είτε από την παιδική του ηλικία, είτε με σχέσεις του παρελθόντος, είτε από τις σχέσεις του με τον σύντροφό του.

Τέλος, στο σήμερα εξακολουθούμε να εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας σαν να είναι η σεξουαλικότητα διαφορετική στα κορίτσια απ ότι είναι στα αγόρια. Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει διαφορά στην επιθυμία μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ο οργασμός είναι μια καθολική αντίδραση που έχει να κάνει με το βιολογικό κομμάτι του ανθρώπου αλλά και με το ψυχικό, το ψυχολογικό, το πνευματικό. Είναι μια φυσική αντίδραση ολόκληρου του σώματος και μια εκδήλωση ηδονής τόσο έντονη που προκαλεί προσωρινή απώλεια ελέγχου. Άλλωστε δεν υπάρχει οργασμός χωρίς απώλεια ελέγχου.

Η “χημεία” ανάμεσα στο ζευγάρι έχει εξαιρετική σημασία στο συγκεκριμένο ζήτημα. Υπάρχουν μυρωδιές που μας ενώνουν ή πράγματα που δεν μπορούμε καν να ελέγξουμε όπως το άγγιγμα, το βλέμμα, η αίσθηση. Χιλιάδες πράγματα που λειτουργούν ή δεν λειτουργούν σε αυτή την ιστορία. Το κρεβάτι περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από την επαφή των γεννητικών οργάνων ή την κορύφωση.

Υπάρχουν δύο βασικά όργανα που, ως επί το πλείστο, παρεμβαίνουν στο κρεβάτι – πέρα από τα γεννητικά όργανα- ο εγκέφαλος και η επιδερμίδα. Πρόκειται για μια ουσιαστική λειτουργία που ασφαλώς δεν συνδέεται πια ή και μόνο με την αναπαραγωγή αλλά με την επαφή, την ηδονή, την επικοινωνία, την συνάντηση με τον άλλον άνθρωπο. Αν και είναι αβέβαιο κατά πόσο ο κάθε άνθρωπος αισθάνεται την ολότητα αυτή στην επαφή, το βέβαιο είναι ότι η ολότητα αυτή υπάρχει.

Διαβάστε και αυτό: Θες να κάνετε το καλύτερο κρεβάτι; Αυτή τη διαφορά ηλικίας πρέπει να έχετε

Μαρία Γιαννοπούλου MSc. Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια (Gestalt)
Συνεργάτις Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

sexmedic.gr