Κορονοϊός μάσκες
- Διαφήμιση -

Η μεγάλη ανατροπή έγινε την ώρα που ο Κορονοϊός μας έχει πλήξει! Διαβάστε γιατί να μην κυκλοφορείτε με γάντια και μάσκες αφού ο Θόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας εξήγησε τους λόγους που πρέπει να το αποφεύγουμε.

Ο ίδιος έδωσε χρήσιμες συμβουλές τόσο για το πώς να προστατευόμαστε, όσο και για το πώς να προστατεύουμε τους άλλους από τη μετάδοση του ιού έδωσε ο Θόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104.6 και στην ειδική εκπομπή «Κορονοϊός: Εσείς ρωτάτε – οι ειδικοί απαντούν».

- Διαφήμιση -

Ο κ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος είναι καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών ξεκαθάρισε πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε μάσκα και γάντια.

Γιατί δεν πρέπει να φοράμε γάντια και μάσκες όταν κυκλοφορούμε

Η μάσκα δεν έχει νόημα όταν είμαστε μόνοι μας, παρά μόνο εάν είμαστε πολύ κοντά σε άλλους. Ο ιός δεν κυκλοφορεί στον αέρα, δεν είναι αεροπλάνο, ελικόπτερο. Ο ιός μεταδίδεται από τις αναπνευστικές εκκρίσεις ενός συνανθρώπου μας που νοσεί και οι οποίες, ακόμη κι αν βήχει, ταξιδεύουν μάξιμουμ ένα μέτρο από το στόμα του ή τη μύτη που φταρνίζεται.

Άρα, όταν είμαι μόνος μου και κυκλοφορώ στο δρόμο, δεν έχει κανένα νόημα να φοράω μάσκα, δεν με προστατεύει, δεν κυκλοφορεί κάποια ραδιενέργεια στο εξωτερικό περιβάλλον και θα πεθάνω από αυτό!

Δεν έχει κανένα νόημα να κυκλοφορώ με γάντια. Βλέπω πολλούς ανθρώπους που φοράνε γάντια και πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ. Ωραία, μπαίνω στο σούπερ μάρκετ, πιάνω διάφορα αντικείμενα, μετά πιάνω το πορτοφόλι μου, το ανοίγω και πιάνω την πιστωτική κάρτα ή τα χρήματα, άρα ό,τι έχω πιάσει με τα γάντια το βάζω στην πιστωτική μου κάρτα και την οποία θα ξαναβάλω μέσα. Θα το πάρω λοιπόν σπίτι μου.

Αν ήταν να μας προστατεύσει όλο αυτό, θα ήταν απλό να μας δώσει το κράτος μία οδηγία, «φορέστε όλοι γάντια και μία μάσκα και λύσαμε το πρόβλημα».

Για να μας προστατεύουν τα γάντια, πρέπει να ξέρουμε πώς να τα βγάλουμε. Γιατί, όταν βγάλουμε το πρώτο γάντι, χρειάζεται ειδικός τρόπος για να βγάλεις το δεύτερο γάντι, για να μην μολύνεις το χέρι σου.

Οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος κορωνοϊό ή να τον μεταδώσει εάν τον έχει, είναι σχεδόν μηδαμινές, εάν κάνει δύο απλά πράγματα: δύο μέτρα απόσταση από τον οποιοδήποτε και δεν βάζω ποτέ τα χέρια στο πρόσωπο, εκτός εάν τα έχω πλύνει πολύ καλά, με άφθονο σαπούνι και νερό. Η οδηγία είναι σαφώς «μείνετε σπίτι», διότι είναι δύσκολο να ακολουθήσει κανείς τα παραπάνω.

Κορονοϊός: Τελικά κινδυνεύουμε και από τα ρούχα; Διαβάστε εδώ όλη την αλήθεια