τρίξιμο δαχτύλων
- Διαφήμιση -

Αν κι έχουν γραφτεί πολλά και διάφορα, η αλήθεια είναι ότι το τρίξιµο των δαχτύλων δεν προκαλεί -αποδεδειγµένα τουλάχιστον- κάποιο πρόβληµα στις αρθρώσεις σου. Όσοι κροταλίζουν τα κόκαλα των χεριών τους περιγράφουν συναισθήµατα ικανοποίησης και ανακούφισης και τελικά οµολογούν ότι γίνεται µία καθηµερινή συνήθεια που τους ευχαριστεί.

Η ευχαρίστηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι καθώς τεντώνονται οι αρθρώσεις, διεγείρονται οι νευρικές απολήξεις που βρίσκονται σε εκείνο το σηµείο.  Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι σε γενικές γραµµές δεν υπάρχει πρόβληµα εκτός κι αν κάθε φορά που επαναλαµβάνεις την κίνηση, νιώθεις πόνο και δηµιουργείται οίδηµα. Τότε πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς τον γιατρό σου.

- Διαφήμιση -

Τι κάνει κρακ στο τρίξιμο δαχτύλων

Ο ήχος που ακούς προκαλείται από φυσαλίδες αέρα που µετακινούνται µέσα στο υγρό που περιβάλλει τις αρθρώσεις σου. Λόγω της συνεχούς κίνησης των αρθρώσεων, δηµιουργούνται µικρές φυσαλίδες που περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα, οξυγόνο και άζωτο  που συνήθως είναι φυσιολογικά διαλυµένα στο αρθρικό υγρό.

Οι φυσαλίδες αυτές όταν συµπιεστούν, διαρρηγνύονται και παράγουν αυτόν τον χαρακτηριστικό ήχο. Οι τένοντες είναι σαν σχοινιά που συνδέονται µε τα άκρα των δαχτύλων. Ο ήχος προέρχεται από στιγµιαίες µετατοπίσεις των τενόντων και των συνδέσµων που είναι πάρα πολλοί γύρω από τις αρθρώσεις.

Έχει υπολογιστεί ότι χρειάζονται περίπου 30 λεπτά για το διοξείδιο του άνθρακα, το οξυγόνο και το άζωτο να επιστρέψουν στο αρθρικό υγρό και να διαλυθούν µέσα σε αυτό. Γι’ αυτό το λόγο δεν µπορείς να ξανατρίξεις τα δάχτυλά σου αµέσως.

Τα επιστηµονικά δεδοµένα δεν αποδεικνύουν σύνδεση µεταξύ του τριξίµατος των δαχτύλων και της οστεοαρθρίτιδας αλλά υπάρχει η υποψία ότι όταν η συνήθεια είναι χρόνια, υπάρχει το ενδεχόµενο σε µεγάλη ηλικία το άτοµο να παρουσιάσει οίδηµα ή και αδυναµία να σφίξει τις γροθιές του.

Ακούσιος ήχος

Τον χαρακτηριστικό τριγµό δεν κάνουν όµως µόνο τα δάχτυλα των χεριών. Μπορεί να τρίζουν- χωρίς καν να το προκαλείς εσύ – οι ώµοι, τα γόνατα και τα ισχία σου. Ένα ποσοστό που φθάνει το 10% τρίζει το σαγόνι του. Αν ο ήχος προκαλεί και πόνο, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον ειδικό γιατρό.

Δες και αυτό: Βάλε φόρμες και βγες για περίπατο – Τα οφέλη στην υγεία σου