Αν είσαι και εκείνος από αυτούς που κάνουν δίαιτα αλλά δεν μπορούν χωρίς γλυκό, αυτό το άρθρο είναι για εσένα! Υπάρχει τρόπος να τα φας χωρίς να παχύνεις και μάλιστα ειδικός εξηγεί βήμα – βήμα τι να κάνεις.
Τα περισσότερα γλύκα εκτός από τη ζάχαρη περιέχουν και μεγάλη ποσότητα λίπους με αποτέλεσμα να προσφέρουν στον οργανισμό πολλές ΚΕΝΕΣ θερμίδες. Θερμίδες (ενέργεια), που επειδή ο οργανισμός μας δεν θα κερδίσει κάτι από αυτές μιας και δεν του προσφέρει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, κτλ) θα αποθηκεύσει ως λίπος. Έπειτα η ζάχαρη προκαλεί εθισμό, όση περισσότερη καταναλώνουμε τόση περισσότερη ζητάμε. Αυτός ο φαύλος κύκλος ενισχύει την αλόγιστη κατανάλωση γλυκών με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού μας βάρους -λίπους και την υποβάθμιση της υγείας μας.
Τι λέει ο ειδικός
Και με την ανάγκη μας για γλυκό τι γίνεται; Φυσικά και τίποτα δεν θα πρέπει να λείπει από μια ισορροπημένη διατροφή ακόμα και τα γλυκά! Το να έχουμε σωστές διατροφικές συνήθειες (μικρά και συχνά γεύματα, ποικιλία στη διατροφής μας, ενυδάτωση κ.ά) θα μας βοηθήσει να έχουμε σταθερά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ώστε να μην κατατρέχουμε στο γλυκό με την πρώτη ευκαιρία. Το να μας «επιτρέπουμε» όμως να καταναλώνουμε ένα γλυκό την εβδομάδα όχι μόνο δεν είναι κακό αλλά θα μας βοηθήσει να μην πέσουμε με τα μούτρα στα γλυκά έπειτα από πολλές μέρες αποχής.
Φροντίστε να καταναλώστε το γλυκό που ΕΣΕΙΣ επιθυμείτε τη στιγμή που ΕΣΕΙΣ επιλέγεται και όχι τι στιγμή που επιλέγει κάποιος άλλος. Πχ κέρασμά. Δοκιμάστε σπιτικές εκδοχές των αγαπημένων σας γλυκών σε ποιο light εκδοχή ή δοκιμάστε να καλύψετε την ανάγκη σας για γλυκό με σκακ όπως γιαούρτι με μέλι , αποξηραμένα φρούτα , κράκερ με σπιτική μαρμελάδα , χειροποίητες μπάρες με κακάο ή μέλι κ.ά
Να θυμάστε, η απόλαυση είναι ίδια και στη 1η και στη τελευταία μπουκιά. Δεν θα το απολαύσετε περισσότερο αν καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα. Δες εδώ και ένα τέλειο κουίζ – Ποια δίαιτα σου ταιριάζει;