Αυτό το άρθρο, είναι από τα πιο SOS για εμάς! Μαζέψαμε τα 17 σημάδια στο κρεβάτι που δείχνουν πως πρέπει να πας σε ειδικό χωρίς καθυστέρηση. Προσοχή όμως: Δεν είναι όλοι οι γιατροί το ίδιο, οπότε θα πρέπει να επισκεφτείς και συγκεκριμένη… ειδικότητα.
Αναλυτικά τα σημάδια για να πας σε ειδικό
- Προβλήματα διαταραχής της ερωτικής επιθυμίας και κυρίως έλλειψη ερωτικής επιθυμίας με τον ερωτικό μας σύντροφο ή γενικά.
- Προβλήματα ερωτικής διέγερσης, κυρίως με την έννοια της έλλειψης της ερωτικής διέγερσης στο ερωτικό παιχνίδι ή στην επαφή.
- Έλλειψη οργασμού ή σπάνιοι οργασμοί κατά την ερωτική πράξη.
- Δυσάρεστο αίσθημα κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής (δυσπαρεύνια).
- Πόνος κατά την επαφή ή αδυναμία επαφής λόγω πόνου στα γεννητικά όργανα.
- Αραίωση των ερωτικών επαφών ή μακροχρόνια αποχή που προβληματίζει τη γυναίκα.
- Δυσκολία ή αδυναμία επιλογής ερωτικού συντρόφου.
- Αδυναμία συνύπαρξης σε μακροχρόνια σχέση ή σχέση δέσμευσης.
- Συγκρουσιακές ερωτικές σχέσεις λόγω κακής ερωτικής ζωής ή γενικότερα.
- Έλλειψη ερωτικού ενδιαφέροντος εκ μέρους του συντρόφου.
- Ιδιόρρυθμες ερωτικές συμπεριφορές της γυναίκας ή του άνδρα που προβληματίζουν τη γυναίκα.
- Δυσκολία διαχείρισης προβλημάτων ερωτικών σχέσεων.
- Ερωτικά προβλήματα που σχετίζονται ή συνδέονται με κακή εικόνα σώματος και χαμηλή αυτοεκτίμηση.
- Πολλές αποτυχημένες ερωτικές σχέσεις.
- Φοβίες γύρω από την ερωτική συμπεριφορά.
- Ενοχλητικές αλλαγές στην ερωτική ζωή στην ηλικία μετά τα 40 ή τα 50 χρόνια.
- Ερωτικά προβλήματα του συντρόφου, όπως πρόωρη εκσπερμάτιση ή διαταραχές της στύσης, για τα οποία εκείνος δεν αναζητεί λύση ή δεν αναγνωρίζει.
Πρέπει να πάω σε σεξολόγο ή σε γυναικολόγο;
Μια πρώτη συζήτηση για προβλήματα γύρω από το κρεβάτι μπορεί να γίνει με τον γυναικολόγο της γυναίκας τον οποίο γνωρίζει και εμπιστεύεται. Εκείνος μπορεί να υποδείξει παραπομπή σε εξειδικευμένο σεξολόγο ή ομάδα ειδικών με συμμετοχή ψυχολόγων και ψυχοθεραπευτών,ώστε να βοηθηθείς στις σχέσεις σου.
Υπάρχει περίπτωση τα προβλήματά μου να είναι περιστασιακά; Πόσο χρόνο πρέπει να τα παρατηρώ;
Πράγματι υπάρχουν προβλήματα τα οποία παρέρχονται σε λίγες μέρες ή λίγες εβδομάδες, με τη βελτίωση της ψυχολογίας μας ή της σχέσης με τον σύντροφο. ΄Όπως υπάρχουν προβλήματα που δημιουργούνται μόνο με συγκεκριμένο ερωτικό σύντροφο. Συνήθως όμως τα προβλήματα στο κρεβάτι δεν αποκαθίστανται με την πάροδο του χρόνου, αλλά επιδεινώνονται.
Ένας απλός τρόπος αντιμετώπισης είναι να βάλουμε μόνη μας ένα χρονικό όριο αναμονής μετά το οποίο θα αναζητήσουμε λύση με τη βοήθεια ειδικού.
Γιατί διστάζω να πάρω την απόφαση;
Για πολλούς λόγους. Ένας βασικός είναι η δυσκολία να εκθέτουμε και να συζητάμε πολύ προσωπικά θέματα. Μια άλλη δυσκολία είναι να παραδεχτούμε ότι υπάρχει πρόβλημα στο κρεβάτι και να το αντιμετωπίσουμε. Ένας άλλος λόγος είναι η απογοήτευση ότι δεν υπάρχει λύση. Άλλωστε η γυναίκα συχνά λειτουργεί αμφιθυμικά. Τη μια στιγμή αποφασίζει να λύσει το πρόβλημα και την άλλη στιγμή το αναβάλλει ή μετανιώνει.
Είμαι «μπλεγμένη». Με ποιον να το συζητήσω;
Κατ’ αρχήν με τον σύντροφο, εάν υπάρχει. Θα του εκθέσουμε το πρόβλημά μας και την απόφασή μας να ζητήσουμε βοήθεια. Θα του προτείνουμε μάλιστα να μας συνοδεύσει στον ειδικό, αν το επιθυμεί. Αν δεν υπάρχει σύντροφος ή η σχέση είναι έντονα διαταραγμένη, θα το συζητήσουμε με μια φίλη που εμπιστευόμαστε απόλυτα. Όμως καλό είναι να αποφύγουμε πολλές συζητήσεις με άτομα του φιλικού ή κοινωνικού περιβάλλοντος. Τέλος, αν δεν υπάρχει άτομο που εμπιστευόμαστε, η συζήτηση θα γίνει με τον ίδιο μας τον εαυτό.
Πώς να «διαλέξω» σεξολόγο;
Επιλέξτε ειδικό με υψηλή επιστημονική κατάρτιση και μεγάλη εμπειρία. Ο σεξολόγος πέρα από αυτά, πρέπει να είναι διακριτικός, εχέμυθος, υπομονετικός, ευγενικός, ικανός να διαγνώσει τα αίτια του προβλήματος και να προτείνει θεραπευτικές λύσεις.
Τι να τον ρωτήσω;
Αρχικά θα πρέπει να του περιγράψουμε το πρόβλημά μας. Η περιγραφή θα είναι με απλά λόγια, όπως εμείς νιώθουμε το πρόβλημα. Θα χρειαστεί να μας ρωτήσει εκείνος αρκετά πράγματα για να διαμορφώσει άποψη για το πρόβλημά μας. Αν έχουμε σημαντικές ερωτήσεις που δεν πρέπει να ξεχάσουμε, μπορούμε να τις έχουμε γραπτές.
Πώς να περιγράψω το πρόβλημά μου; Ντρέπομαι να μιλήσω καθαρά…
Η περιγραφή δεν χρειάζεται να είναι αυστηρά επιστημονική. Θα περιγράψουμε αυτά που νιώθουμε με απλές κουβέντες. Εκείνο που χρειάζεται όμως είναι η ειλικρίνεια και η αντικειμενικότητα στις περιγραφές. Ας αποφύγουμε επίσης να κρύψουμε σημαντικές πληροφορίες για να μην εκτεθούμε. Ίσως ακόμα κάποιες πληροφορίες που εμείς θεωρούμε ασήμαντες, να είναι σημαντικές και σε επίπεδο διάγνωσης, αλλά και για τη θεραπευτική αντιμετώπιση.
Τι θα «κερδίσω» τελικά αν πάω σε σεξολόγο;
Μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Η ερωτική μας ζωή επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό όλη μας τη ζωή. Αποτελεί κριτικό στοιχείο του να περνάμε καλά σε επίπεδο ατομικό, συντροφικό, οικογενειακό, κοινωνικό και επαγγελματικό.
Άτομα που δεν εισπράττουν ικανοποίηση από την ερωτική τους ζωή επηρεάζονται αρνητικά σε όλα τα παραπάνω επίπεδα.
Δες και αυτό: Σχέσεις μέσω Facebook: Να ενδώσεις ή όχι; Ειδικός συμβουλεύει
Ζήσης Παπαθανασίου
Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας – Σεξολόγος
Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου