απώλεια στύσης όλοι οι λόγοι
- Διαφήμιση -

Ειδικός αναλύει ποιοι είναι οι 15 λόγοι που ο σύντροφός σου δεν μπορεί να το κρατήσει ψηλά στο κρεβάτι. Δυστυχώς, η απώλεια στύσης είναι από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στον ερωτικό τομέα. Ο ειδικός Ζήσης Παπαθανασίου, αναλύει όλες τις αιτίες ώστε να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα.

Ως στυτική δυσλειτουργία (Στ.Δ.) ορίζεται η αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης στύσης, η οποία είναι επαρκής και ικανή για συνουσία. Η Στ.Δ. είναι δυνατόν να συνυπάρχει με διαταραχές στη libido ή στην εκσπερμάτωση. To πρόβλημα είναι αρκετά συχνό και έχει υπολογιστεί ότι περίπου 1 στους 10 άνδρες εμφανίζει Στ.Δ..

- Διαφήμιση -

Περίπου το 5% των ανδρών στην ηλικία των 40 ετών παρουσιάζουν πλήρη απώλεια στύσης, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 15% στην ηλικία των 70 ετών. Μερικού βαθμού Στ.Δ. υπάρχει στο 50% περίπου των ασθενών μεταξύ των ηλικιών 40 και 70 ετών. Σε ηλικίες άνω των 40 ετών, το ποσοστό εμφάνισης αυξάνεται σημαντικά και περίπου το 40% των ανδρών εμφανίζουν πρόβλημα με την στύση τους. Πάντως όπως υπολογίζεται, σήμερα πάνω από 200.000.000 άνδρες στον κόσμο πάσχουν από Στ.Δ..  

Ποιοι είναι οι 15 πιο συνηθισμένοι λόγοι

 • Γιατί θέλω να είμαι τέλειος! Οι τελειοθηρικοί άντρες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα από τους άλλους να παρουσιάσουν πρόβλημα στη στύση. Όσο περισσότερο προσπαθούμε να είμαστε τέλειοι στο σεξ τόσο λιγότερο καλά τα καταφέρνουμε!
 • Γιατί δεν έχω μάθει ακόμα να το κάνω Η διαδικασία της μάθησης είναι ουσιαστική στο κρεβάτι. Κανένας δε γεννήθηκε έμπειρος και όλοι οι άντρες μάθανε λιγότερο ή περισσότερο καλά, λιγότερο ή περισσότερο γρήγορα να το κάνουν
 • Γιατί με κομπλάρει η σύντροφός μου. Πολλές γυναίκες έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από τον σύντροφό τους, με αποτέλεσμα εκείνος να φορτώνεται με άγχος αν θα τις ικανοποιήσει. Το άγχος επίδοσης είναι ένας από τους συνηθισμένους λόγους απώλειας της στύσης. Άλλες, πάλι, γυναίκες το «παίζουν» πολύ έμπειρες και τρομάζουν ή δημιουργούν αμηχανία στο σύντροφό τους, με αποτέλεσμα να χάνει τη στύση του.
 • Γιατί έχει θιγεί ο ανδρισμός μου. Αν η σύντροφος κάνει συνεχώς συστάσεις στο σύντροφο για τις επιδόσεις του ή παρατηρεί αρνητικά στοιχεία στο σώμα του άντρα ή τέλος τον συγκρίνει με τους προηγούμενους εραστές της και τον βρίσκει ανεπαρκή, τότε ο άντρας αμφισβητεί τον ανδρισμό του και αγχώνεται.
 • Γιατί δε μπορώ να σκεφτώ ερωτικά. Για να λειτουργήσει το αντανακλαστικό της στύσης θα πρέπει ο εγκέφαλος να πλημμυρίσει από ερωτικά μηνύματα. Αν αντί για ερωτικά μηνύματα ο εγκέφαλος κατακλύζεται από μηνύματα άγχους, τότε το αντανακλαστικό της στύσης καταργείται και το πέος χαλαρώνει.
 • Γιατί έχω γίνει παρατηρητής της στύσης μου. Αν η σκέψη του άντρα είναι καθηλωμένη στην παρατήρηση του πέους, τότε δεν υπάρχουν ερωτικά μηνύματα στον εγκέφαλο που θα ευοδώσουν και θα διατηρήσουν τη στύση. Αυτό συνήθως συμβαίνει μετά από κάποια αποτυχία, με αποτέλεσμα να έχει ο άντρας αγχώδεις και φοβικές σκέψεις.
 • Γιατί το κάνω από υποχρέωση. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία και τη διατήρηση της στύσης είναι η ερωτική επιθυμία για τη σύντροφο. Αν το κρεβάτι έχει καταντήσει διαδικασία για εκπλήρωση υποχρεώσεων ή επιδόσεων, η πιθανότητα να χάσουμε τη στύση μας είναι μεγάλη.
 • Γιατί ψυχολογικά δεν είμαι καλά. Το κρεβάτι προϋποθέτει καλή ψυχική κατάσταση. Όταν είμαστε στενοχωρημένοι ή περνάμε μια περίοδο πένθους, είναι φυσικό να πέφτουν ή και να μηδενίζονται οι επιδόσεις.
 • Γιατί η σχέση με τη σύντροφο είναι κακή. Είναι φυσικό να μην έχουμε ερωτική επιθυμία και καλές επιδόσεις όταν η σχέση με τη σύντροφο είναι έντονα διαταραγμένη. Πολλά ζευγάρια καταφέρνουν να διατηρούν την καλή τους ζωή και σε περιόδους με καυγάδες και έντονους τσακωμούς. Αυτό όμως δεν είναι ο κανόνας.
 • Γιατί η υγεία μου δεν είναι καλή. Η καλή στύση προϋποθέτει μια γενικότερα καλή υγεία. Σε περιόδους αρρώστιας, πυρετού, καταβολής, πόνου και κακουχίας είναι δυνατό η στύση να επιτυγχάνεται με μεγάλη δυσκολία ή να λείπει τελείως.
 • Γιατί παίρνω φάρμακα που βλάπτουν τη στύση. Πολλά φάρμακα επηρεάζουν αρνητικά το μηχανισμό της στύσης. Τέτοια φάρμακα είναι τα αντιυπερτασικά, τα καρδιοτονωτικά, τα αντιόξινα, τα ψυχοφάρμακα και άλλα. Πολλές φορές είναι δυνατό να αντικαταστήσουμε ένα φάρμακο με κάποιο άλλο που ενοχλεί λιγότερο ή καθόλου τη στύση.
 • Γιατί κάποιο πρόβλημα υγείας επηρεάζει τη στύση μου. Ο διαβήτης είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα υγείας που δημιουργεί με την πάροδο του χρόνου διαταραχές στη στύση. Η καλή ρύθμιση του διαβήτη συντελεί στη διατήρηση καλού μηχανισμού στύσης. Έτσι κι αλλιώς, η επιστήμη διαθέτει στις μέρες μας αποτελεσματικές λύσεις για τα προβλήματα στύσης των διαβητικών.
 • Γιατί πονάω την ώρα της επαφής. Ο πόνος στα γεννητικά όργανα την ώρα της επαφής αναστέλλει τη στύση. Πόνος μπορεί να παράγεται λόγω φίμωσης ή γιατί ο χαλινός είναι ιδιαίτερα βραχύς, ή από φλεγμονές των γεννητικών οργάνων, όπως βαλανοποσθίτιδα, ορχίτιδα κ.λπ.
 • Γιατί το άγχος επηρεάζει τις ορμόνες μου. Η τεστοστερόνη, η προλακτίνη, οι ορμόνες του θυρεοειδούς συχνά διαταράσσονται από το υπερβολικό άγχος. Οι διαταραχές των ορμονών μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά τη στύση.
 • Γιατί ο τρόπος ζωής μου δεν είναι σωστός. Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε φάση μικρής υπερκόπωσης χωρίς να το γνωρίζουν. Η καλή λειτουργία στο κρεβάτι απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και καλό τρόπο ζωής. Ο καπνός, τα οινοπνευματώδη, η κακή διατροφή γενικά και οι εθιστικές ουσίες βλάπτουν τη στύση.

Δες και αυτό: Ραντεβού στο σπίτι: 4 tips για την πιο αξέχαστη βραδιά της ζωής σου

Ζήσης Παπαθανασίου
Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας, Σεξολόγος
Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

sexmedic.gr