καθαρή επιδερμίδα
- Διαφήμιση -

Από τις σημαντικότερες φροντίδες για μια καθαρή επιδερμίδα, είναι το επιμελές ντεμακιγιάζ της. Το πρόσωπό μας έχει ανάγκη από καθαριότητα, καθώς καθημερινά οι πόροι του δέρματος ασφυκτιούν κάτω από τη σκόνη, το σμήγμα, τα νεκρά κύτταρα, αλλά και το μακιγιάζ.

Πρωί και βράδυ, ο προσεκτικός καθαρισμός εγγυάται τη σωστή οξυγόνωση της επιδερμίδας μας, την καλύτερη λειτουργία των κυττάρων, την αποτελεσματικότερη διείσδυση των συστατικών που του προσφέρουν τα προϊόντα ενυδάτωσης και αντιγήρανσης.

- Διαφήμιση -

Ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και τις ανάγκες του, δεν έχεις παρά να επιλέξεις το κατάλληλο προϊόν καθαρισμού, φροντίζοντας τον καθαρισμό και το ντεμακιγιάζ του προσώπου σου πρωί και βράδυ. Με εξαίρεση τις γυναίκες με κανονική επιδερμίδα, αν αντιμετωπίζεις προβλήματα λιπαρότητας ή αντίστοιχα ξηρότητας, έχεις δέρμα αφυδατωμένο ή ευαίσθητο, θα πρέπει να επιλέξεις με προσοχή τα προϊόντα καθαρισμού και ντεμακιγιάζ, έτσι ώστε να επωφεληθείς από τις επιπλέον ευεργετικές τους ιδιότητες.

Καθαρή επιδερμίδα σε έναν μήνα; Κι όμως γίνεται με αυτά τα tips

Αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα

Μόνιμος εχθρός της όμορφης εμφάνισης των λιπαρών επιδερμίδων, το πλεονάζον σμήγμα, σε συνδυασμό με τη σκόνη, τα νεκρά κύτταρα αλλά και τα βακτηρίδια, γίνεται αφορμή για τη δημιουργία τόσο των αντιαισθητικών μαύρων στιγμάτων όσο και ακμής. Ένα μη λιπαρό προϊόν καθαρισμού και ντεμακιγιάζ, το οποίο απομακρύνει τη λιπαρότητα χωρίς όμως να ξηραίνει την επιδερμίδα και διαθέτει αντιβακτηριδιακή δράση θα την καθαρίσει σωστά, περιορίζοντας τον κίνδυνο για σπυράκια και ακμή.

Τι να προτιμήσεις; Σαφώς τα προϊόντα σε μορφή τζελ ή αφρού, που ξεπλένονται με νερό, και στη συνέχεια μια ενυδατική, τονωτική λοσιόν –απόφυγε αυτές που περιέχουν οινόπνευμα, καθώς το περιττό σμήγμα έχει ήδη απομακρυνθεί με τον καθαρισμό– και ένα μη λιπαρό προϊόν ενυδάτωσης θα αναδείξουν την επιδερμίδα σου καθαρή, φρέσκια και απαλή.

Τι να προσέξεις: Toν υπερβάλλοντα ζήλο για την αντιμετώπιση της λιπαρότητας είτε με προϊόντα που ξηραίνουν υπερβολικά την επιδερμίδα είτε με την παράλειψη των προϊόντων που την ενυδατώνουν. Το μυστικό βρίσκεται στην επιλογή κατάλληλων προϊόντων και τη συστηματική χρήση τους, γεγονός που θα σε κάνει να αποφύγεις τον κίνδυνο μιας λιπαρής και, ταυτόχρονα, αφυδατωμένης επιδερμίδας, που κινδυνεύει να εμφανίσει πρόωρα ρυτίδες και χαλάρωση.

Αν έχεις ξηρή επιδερμίδα

Στην περίπτωση που έχεις ξηρή επιδερμίδα, η σύνθεση των προϊόντων που θα επιλέξεις θα πρέπει να έχει ιδιαίτερα πλούσια υφή, με άφθονους ενυδατικούς παράγοντες. Τα γαλακτώματα αλλά και οι κρέμες καθαρισμού για τις ιδιαίτερα ξηρές επιδερμίδες καθαρίζουν σωστά, προσφέροντας το αίσθημα άνεσης και ελαστικότητας που θέλουν να νιώθουν οι γυναίκες με ανάλογο τύπο δέρματος.

Απαραίτητη στη συνέχεια η τονωτική λοσιόν, η οποία θα αφαιρέσει τα υπολείμματα του γαλακτώματος ή της κρέμας καθαρισμού, προετοιμάζοντας την επιδερμίδα σου να απορροφήσει τέλεια τα επόμενα προϊόντα περιποίησης.

Τι να προσέξεις: Στην ανάγκη για όσο το δυνατόν πιο καλή ενυδάτωση, αρκετές γυναίκες με ξηρή επιδερμίδα “φορτώνουν” το δέρμα τους με περισσότερη ποσότητα ενυδατικών προϊόντων μετά τον καθαρισμό, με αποτέλεσμα το δέρμα τους να μην μπορεί να αναπνεύσει. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι όχι βέβαια να παραλείψεις τα επόμενα βήματα περιποίησης αλλά να χρησιμοποιείς μικρές ποσότητες. Στην περίπτωση που δεν επαρκούν για να αισθάνεσαι απαλή και ελαστική την επιδερμίδα σου, ενίσχυσε τη δράση τους με κάποιον ορό εντατικής φροντίδας ή δοκίμασε κάτι πιο ενυδατικό.

Αν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα

Στην περίπτωση που έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα, σκόπιμο είναι να επιλέξεις με ιδιαίτερη προσοχή τα προϊόντα καθαρισμού που θα χρησιμοποιήσεις. Απαραίτητα όσα έχουν υποαλλεργική σύνθεση και είναι χωρίς άρωμα – και ιδανικά να διαθέτουν καταπραϋντικούς παράγοντες, ώστε, ακόμα κι αν το δέρμα σου παρουσιάζει κάποιον ερεθισμό, να μην επιτείνει το πρόβλημα. Επιπλέον, θα πρέπει να είσαι προσεκτική με την ημερομηνία λήξης του προϊόντος, ώστε να μην το χρησιμοποιήσεις πέρα από αυτή. Ολοκλήρωνε πάντα τον καθαρισμό με μια λοσιόν που θα απομακρύνει ό,τι έχει αφήσει το προϊόν καθαρισμού και η οποία θα πρέπει, επίσης, να προορίζεται για ευαίσθητες επιδερμίδες.

Τι να προσέξεις: Aν, εκτός από ευαίσθητη, η επιδερμίδα σου παρουσιάζει συχνά κοκκινίλες και ερεθισμούς, είναι προτιμότερο να συμβουλευτείς ένα δερματολόγο, τόσο για τα προϊόντα που αφορούν στον καθαρισμό όσο και για τα υπόλοιπα βήματα περιποίησής της. Θα ελέγξει τα συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία και τα οποία μπορεί να σας ενοχλήσουν, ενώ, ακόμη καλύτερα, θα σας υποδείξει προϊόντα απολύτως ασφαλή για τον τύπο της επιδερμίδα σας.

Με ή χωρίς μακιγιάζ, ο καθαρισμός της περιοχής των ματιών θα πρέπει να γίνεται με εξειδικευμένα προϊόντα περιποίησης. Με εξαίρεση τα προϊόντα που είναι εξίσου κατάλληλα για το πρόσωπο και τα μάτια, ένα ειδικό καθαριστικό για τα μάτια θα απομακρύνει τη σκόνη, τα νεκρά κύτταρα και το μακιγιάζ, χωρίς να τα ερεθίσει και χωρίς να αφυδατώσει την ευαίσθητη επιδερμίδα που τα περιβάλλει.

Tip: Aν χρησιμοποιείς αδιάβροχη μάσκαρα, μούσκεψε με το ντεμακιγιάζ ματιών τις βλεφαρίδες, αφήνοντας το προϊόν να δράσει για 1 λεπτό, έτσι ώστε να μαλακώσουν τα κεριά της μάσκαρα και να μπορέσει να αφαιρεθεί τέλεια.

Bάλτε τις μάσκες!

Αν θέλεις τέλεια καθαρή επιδερμίδα σε βάθος και πόρους απαλλαγμένους από αντιαισθητικά μαύρα στίγματα, η συχνή απολέπιση σε συνδυασμό με μια μάσκα για βαθύ καθαρισμό θα σου προσφέρει ό,τι επιθυμείς. Θα τη χρησιμοποιήσεις 1-2 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με το πόσο εύκολα το δέρμα σου δημιουργεί μαύρα στίγματα.

Συμβουλές για επιδερμίδα από πορσελάνη

  • Επιλέξτε προϊόντα καθαρισμού που ταιριάζουν στον τύπο του δέρματός σας αλλά και στις συνήθειές σας: αφρίζοντα καθαριστικά για τις λάτρεις του νερού, προϊόντα 2 σε 1 κατάλληλα για να αφαιρούν το μακιγιάζ τόσο από το πρόσωπο όσο και από τα μάτια οι πιο πολυάσχολες, μαντιλάκια καθαρισμού για όσες ταξιδεύουν κ.λπ. Αυτό είναι από τα μεγαλύτερα μυστικά για καθαρή επιδερμίδα.
  • Aν χρησιμοποιείτε κρέμες και γαλακτώματα καθαρισμού, μην τα απλώνετε πρώτα σε βαμβάκι και στη συνέχεια στο πρόσωπο. Το σωστό είναι να τα απλώνετε με απαλές κυκλικές κινήσεις σε όλο το πρόσωπο και κατόπιν να τα αφαιρείτε με το βαμβάκι. Έτσι αφαιρείται καλύτερα το μακιγιάζ και απαιτείται μικρότερη ποσότητα προϊόντος.
  • Αν βάφεστε έντονα, μην αμελείτε να καθαρίζετε σχολαστικά το πρόσωπό σας, πρώτα με ένα απαλό γαλάκτωμα και μετά με ένα αφρίζον καθαριστικό και νερό. Έτσι θα είστε βέβαιες ότι αφαιρέσατε κάθε ίχνος μακιγιάζ.
  • Ο σωστός καθαρισμός του προσώπου επιβάλλει επιπλέον και τη χρήση μιας τονωτικής λοσιόν, τουλάχιστον για την περίπτωση που ο καθαρισμός δεν απαιτεί τη χρήση νερού – όπως στα αφρίζοντα καθαριστικά. Χάρη σε αυτή, απομακρύνεται κάθε υπόλειμμα γαλακτώματος ή κρέμας καθαρισμού.
  • Ιδανικά θα πρέπει να καθαρίζουμε το πρόσωπό μας πρωί και βράδυ, συνιστούν οι δερματολόγοι. Ωστόσο, αν κρίνετε πως κάτι τέτοιο είναι υπερβολικό, μπορείτε να καθαρίζετε με γαλάκτωμα και λοσιόν το πρόσωπό σας πριν τον ύπνο και το πρωί με ένα βαμβάκι εμποτισμένο με λοσιόν.
  • Για να μην αμελείτε το ντεμακιγιάζ του προσώπου σας όταν νιώθετε νυσταγμένες, έχετε πάντα δίπλα στο κρεβάτι όλα τα απαραίτητα της διαδικασίας, ή έστω κάποια μαντιλάκια καθαρισμού για όλες εκείνες τις φορές που η νύστα σας μοιάζει… ανίκητη.

Δες και αυτό: 6 DIY μάσκες ομορφιάς με υλικά από την κουζίνα σου