λιποαναρρόφηση
- Διαφήμιση -

Κάθε άνοιξη, λίγο πριν κληθείς να εµφανιστείς µε µαγιό στην παραλία, παθαίνεις έναν µικρό πανικό και σκέφτεσαι την λιποαναρρόφηση! Ούτε η διατροφή, ούτε το γυµναστήριο κατάφεραν να αναµορφώσουν το σώµα σου. Το PAL υπόσχεται να τα καταφέρει σε µία µόνο ηµέρα…

Σε µια εποχή όπου η γενικότερη τάση της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής υπαγορεύει την εφαρµογή όλο και λιγότερο επεµβατικών θεραπειών, η βελτίωση του σχήµατος του σώµατος µε αφαίρεση λίπους δεν αποτελεί εξαίρεση.

- Διαφήμιση -

Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια αρκετές εναλλακτικές της κλασικής λιποαναρρόφησης, όπως η κρυολιπόλυση και οι ενέσιµες θεραπείες λιποδιάλυσης. Πρόκειται για σαφώς λιγότερο επεµβατικές µεθόδους, που όταν εφαρµοστούν σωστά, µε κατάλληλη ένδειξη και τα κατάλληλα µέσα µπορούν να έχουν καλά αποτελέσµατα.

Υστερούν όµως σε ένα πολύ βασικό σηµείο και αυτό είναι ότι η λιποαναρρόφηση είναι µια διαδικασία που ανάλογα µε την ικανότητα και εµπειρία του χειρουργού µπορεί να σµιλεύσει µε λεπτοµέρεια τις προβληµατικές περιοχές. Με ακρίβεια µπορεί να αφαιρεθεί το λίπος που πρέπει, δίνοντας ένα νέo σχήµα στην περιοχή, µε απόλυτα προβλέψιµο τρόπο.

Τα αποτελέσµατα είναι άµεσα και µπορεί να τα δει κανείς αµέσως σε αντίθεση µε τις υπόλοιπες µεθόδους. Και στην ίδια όµως τη µέθοδο της λιποαναρρόφησης µε την πάροδο του χρόνου η τάση για λιγότερο επεµβατικές θεραπείες έχει επιφέρει τεράστιες αλλαγές, που σκοπό έχουν η διαδικασία να γίνεται όλο και πιο ανώδυνη και η επιστροφή στην καθηµερινότητα ταχύτερη. Ένα τέτοιο παράδειγµα είναι και η µέθοδος PAL.

Τι είναι η µέθοδος PAL που είναι η λιποαναρρόφηση της νέας γενιάς

H power assisted λιποαναρρόφηση (ή PAL για συντοµία) είναι η εξέλιξη της τεχνικής της λιποαναρρόφησης µε τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών.

Στην τεχνική αυτή η κάνουλα που χρησιµοποιείται για την λιποαναρρόφηση εκτελεί πολλές µικρές επαναλαµβανόµενες κινήσεις το δευτερόλεπτο, µε αποτέλεσµα η διαδικασία να γίνεται πιο ελεγχόµενη, ακριβής και ταχύτερη. Η κίνηση αυτή αποµονώνει τα λιποκύτταρα από το περιβάλλον τους και η αφαίρεσή τους γίνεται µε ελάχιστο τραυµατισµό των ιστών, δηλαδή λιγότερες µελανιές και λιγότερο οίδηµα.

Επίσης η ταυτόχρονη αυτή κίνηση της κάνουλας επιτρέπει στον χειρουργό να χρησιµοποιήσει κάνουλες πολύ µικρότερης διαµέτρου από τις συνηθισµένες για την αφαίρεση του ίδιου ή και περισσότερου λίπους στον ίδιο χρόνο. Έτσι, αποφεύγονται οι ανοµοιοµορφίες στην επιφάνεια του δέρµατος (βαθουλώµατα και εξογκώµατα) που κάποιες φορές προκαλούσε η παραδοσιακή λιποαναρρόφηση.

Η επιτάχυνση της όλης διαδικασίας και η συντόµευση του συνολικού χειρουργικού χρόνου επίσης, συνεισφέρει στην ακόµα µεγαλύτερη ασφάλεια της µεθόδου.

Για να καταλάβει κανείς πόσο διαφορετική είναι η διαδικασία αυτή από την κλασσική αρκεί να σκεφτεί ότι οι διάµετρος των κανουλών είναι µέχρι και 3 φορές µικρότερη από αυτήν του παρελθόντος. Το γεγονός αυτό εκτός από µικρότερη «ταλαιπωρία» των ιστών, σηµαίνει και ελάχιστα ορατές τοµές που πλέον σπάνια ξεπερνούν τα 3 χιλιοστά!

Ασφάλεια κι αποτελεσµατικότητα

Η χρήση τόσο λεπτών εργαλείων µας επιτρέπει πλέον να σµιλεύσουµε µε πολύ µεγαλύτερη ακρίβεια την περιοχή και να πλησιάσουµε προς την επιφάνεια. Έτσι µπορούµε να δηµιουργήσουµε ακόµα και εικόνα γράµµωσης, για παράδειγµα στους κοιλιακούς µύες (abdominal etching) και σε άλλα σηµεία του σώµατος.

Στην τεχνική S.A.F.E (Separation, Aspiration and Fat Equalization) που εφαρµόζουµε σε κάθε λιποαναρρόφηση ολοκληρώνεται µε τη διαδικασία του equalization, για να εκµηδενίσουµε τον κίνδυνο να αποµείνουν έστω και οι πιο µικρές ανωµαλίες στην επιφάνεια. Με τον ίδιο τρόπο µπορούν να αντιµετωπιστούν και ατέλειες από παλαιότερες αποτυχηµένες λιποαναρροφήσεις που πιθανόν να θέλετε να διορθώσετε.

Η λιποαναρρόφηση εν γένει αλλά και ειδικότερα η PAL προσφέρει επίσης ένα µεγάλο πλεονέκτηµα σε σχέση µε τις υπόλοιπες µεθόδους. Η αφαίρεση του λίπους και η συγκέντρωσή του σε ειδικά δοχεία µας δίνει τη δυνατότητα να το επανατοποθετήσουµε σε ειδικά σηµεία του σώµατος.

Το λίπος, ένας ιστός που τις προηγούµενες δεκαετίες θεωρείτο άχρηστος και ανεπιθύµητος, τώρα αποτελεί το νέο «θησαυρό» του πλαστικού χειρουργού. Μπορούµε µε αυτό να δώσουµε νέο σχήµα σε προβληµατικές περιοχές (π.χ γλουτοί, πρόσωπο, µαστοί) ακόµα και να βελτιώσουµε ανωµαλίες στην επιφάνεια του δέρµατος (βαθουλώµατα από κυτταρίτιδα στους γλουτούς, µηρούς), ακόµα και βελτίωση ουλών! (κυρίως ατροφικών).

Η αναγεννητική ιδιότητα του λίπους και ο µεγάλος αριθµός βλαστοκυττάρων που περιέχει το κάνει ιδανικό υλικό για µεταµόσχευση καθώς εκτός από το ότι «γεµίζει» τους χώρους που υστερούν σε όγκο, µπορεί να έχει ευεργετική αναπλαστική δράση σε όλους τους ιστούς συµπεριλαµβανοµένου και του δέρµατος!

Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων η διαδικασία δεν απαιτεί την παραµονή στο νοσοκοµείο. Την ίδια µέρα γίνεται η επιστροφή στο σπίτι και µετά από 2-3 µέρες η επιστροφή στην καθηµερινότητα και στην εργασία. Η αίσθηση τις επόµενες µέρες είναι η αίσθηση του «πιασίµατος» µετά από έντονη γυµναστική η οποία υποχωρεί πολύ γρήγορα µέσα στα επόµενα 3-4 εικοσιτετράωρα της επέµβασης.

Δες και αυτό: Αυτό το μυστικό έκαναν στο μπάνιο τους οι Ιάπωνες – Λάμπει το δέρμα

Από τον Δηµήτριο Δρακωτό, MD. Πλαστικό Χειρουργό, art-surgery.gr