ανοσοποιητικό τροφές ενίσχυση
- Διαφήμιση -

Με τους ιούς αλλά και την εποχική γρίπη να παραμονεύει, όλοι μας θέλουμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας. Η αλήθεια είναι πως η υγεία περνάει από το… πιάτο μας. οπότε ψάξαμε και βρήκαμε ποιες είναι οι τροφές που έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθούν στην ενίσχυσή του.

Οι τροφές – σύμμαχος στην τόνωση του ανοσοποιητικού

Τα ω-3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια-σαρδέλες, κολιός, σκουμπρί, σολομός και πέστροφα) και ξηροί καρποί- φιστίκια, σουσάμι, σησαμέλαιο και λιναρόσπορο)-Βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού, στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, στη μνήμη, την ικανότητα μάθησης, την όραση, ακόμα και τη διάθεση.

- Διαφήμιση -

Η βιταμίνη C( ωμές κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ακτινίδια, μπρόκολο , ωμό λάχανο, φράουλες, λεμόνι,πορτοκάλια και χυμό ντομάτας).-Είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους του οργανισμού κατά των ιώσεων.

Η βιταμίνη Α( αυγό, ψάρι, γαλακτοκομικά, συκώτι) και η πρόδρομη μορφή της το β-καροτένιο ( καρότα , γλυκοπατάτα, ντομάτα, μαρούλι, σπανάκι και μπρόκολο )συμβάλλει επίσης στην άμυνα του οργανισμού.

Η βιταμίνη Ε( ελαιόλαδο, ξηροί καρποί σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά ) συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η Βιταμίνη D( λιπαρά ψάρια)

Τα ιχνοστοιχεία: σελήνιο (ψάρια, μαλάκια, σιτηρά, κρέας, αυγά, φιστίκια, ρύζι και ηλιόσποροι )και ψευδάργυρος (οστρακοειδή, μοσχάρι, αρνί, χοιρινό, συκώτι, σαρδέλες, κολοκυθόσποροι, σιτηρά, όσπρια και καρύδια).

Άλλες συνηθισμένες τροφές με ξεχωριστές ιδιότητες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι :

Το μέλι- έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, της γρίπης και του πονόλαιμου.

Το σκόρδο (περιέχει αλισίνη)-βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού κατά των μυκήτων και των βακτηριδίων.

Προβιοτικά (γάλα, γιαούρτι και γενικά γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση-κεφίρ)-θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού, καθώς τον εφοδιάζουν με ευεργετικά βακτηρίδια που αντιμετωπίζουν και καταπολεμούν τους ιούς.

Τα βότανα που μας θωρακίζουν

Πράσινο τσάι: Έχει ευεργετική δράση κατά του κρυολογήματος, χάρη στην αντιοξειδωτική δράση των πολυφαινολών.

Τσάι του βουνού: Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση που ενισχύει το ανοσοποιητικό και αντιμετωπίζει τις ιώσεις και τα κρυολογήματα.

Φασκόμηλο: Το φασκόμηλο είναι γνωστό και ως «βότανο της μακροζωίας». Συστήνεται ιδιαίτερα για την τόνωση της άμυνας του οργανισμού.

Εχινάκεια: Διαθέτει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντικαταρροϊκή δράση και θεωρείται πολύ δραστική στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Astragalus: Έχει αντιοξειδωτική δράση κατά των ελεύθερων ριζών και έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Γλυκόριζα: χρησιμοποιείται κυρίως για να αντιμετωπίσει συμπτώματα ασθένειας που έχει ήδη εκδηλωθεί.

Pau d’arco: Πρόκειται για το φλοιό ενός φυτού που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Η δράση του είναι τόσο προληπτική όσο και θεραπευτική.

Schisandra: Πρόκειται για καρπό πολύ ευεργετικό για τη λειτουργία των πνευμόνων και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σιβηριανό Ginseng: θεωρείται ότι έχει πολύ καλά αποτελέσματα ως ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σπιρουλίνα: Το «θαυματουργό φύκι» θεωρείται μια πλήρης τροφή που περιλαμβάνει όλα τα βασικά αμινοξέα, περισσότερες από εκατό πολύτιμες για τον οργανισμό θρεπτικές ουσίες, αντιοξειδωτικά στοιχεία, μεγάλη ποσότητα σιδήρου και πρωτεΐνης. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πρόπολη: μείγμα κηρωδών και ρητινωδών ουσιών, με αντιοξειδωτική και αντιβιοτική δράση που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους ιούς, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και κατά την εκδήλωσή τους. Ως εκχύλισμα θεωρείται ιδανικό για γαργάρες και ψεκασμούς του λαιμού για την απομάκρυνση των μικροβίων.

Επιπλέον το σιταρόχορτο, η αλόη ,τα φύλλα ελιάς και το γανόδερμα αποτελούν τους πιο ισχυρούς συμμάχους μας για ένα δυνατό ανοσοποιητικό.

Διαβάστε εδώ και μια σούπερ συνταγή για αντιοξειδωτική σαλάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου