τατουάζ
- Διαφήμιση -

Πώς είναι δυνατόν ένα καλοκαιρινό beauty trend να παραμένει επίκαιρο για 5.000 χρόνια; Ακούγεται υπερβολικό, αλλά δεν είναι. Οι πρώτοι άνθρωποι που «στόλισαν» το σώμα τους με τατουάζ ζούσαν στη νεολιθική εποχή!

Έχεις κάνει ή θέλεις να κάνεις γιατί σου αρέσει, για να στείλεις ένα μήνυμα μέσα από το σώμα σου, να θυμάσαι ή να διαδόσεις κάτι.

- Διαφήμιση -

Για όποιον λόγο κι αν επιλέγεις το τατουάζ, είναι χρήσιμο να ξέρεις τα βασικά καθώς όσα διαβάζεις ή ακούς δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα. Η λέξη «tattoo» βρίσκεται μέσα στην πρώτη δεκάδα των αναζητήσεων στο Διαδίκτυο από το 1999.

Η ερμηνεία της ποικίλλει: Κάποιοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από την πολυνησιακή λέξη «ta», που σημαίνει «σχέδιο» και την ταϊτινή λέξη «tatau» που σημαίνει «για να σηματοδοτήσει κάτι» ή ότι είναι παράφραση της λέξης «tattawing» των Μαορί (Νέα Ζηλανδία). Στην πολυνησιακή διάλεκτο η λέξη «τατουάζ» έχει διάφοες σημασίες: «Αυτόν που δίνει πνοή στα πλάσματα της γης», «ανεξίτηλο σημάδι», «κεντώ πάνω στο δέρμα» κ.λπ! Το «σημάδεμα» του σώματος στην αρχαιότητα λεγόταν «στίξη» (χτύπημα) ή «κατάστιξη» και η πράξη «στιγματισμός». Η αντίστοιχη ελληνική λέξη είναι δερματοστιξία.

Ιστορική αναδρομή για το τατουάζ

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η ιστορία του ξεκινά γύρω στο 5.000 π.Χ, στη νεολιθική εποχή. Ο αρχαιότερος άνθρωπος με τατουάζ ήταν ο Otzi, ο άνθρωπος των πάγων που ανακαλύφθηκε το 1991 στις Άλπεις και έζησε πριν από 3.300 χρόνια. Στο σώμα του είχε 57 τατουάζ από άνθρακα. Είναι πιθανόν οι πρόγονοι του Otzi να χρησιμοποιούσαν τα τατουάζ ως ιατρική αγωγή για να απαλύνουν τον πόνο. Από τότε μέχρι σήμερα το τατουάζ συμβολίζει τον καλλωπισμό, την ομορφιά, τη δύναμη, την παρανομία, τη μόδα, την αντίσταση, το πένθος, την αδελφοσύνη, την ενηλικίωση, τη σεξουαλικότητα, την υποτέλεια και την τιμή.

Όλα όσα θέλεις να ξέρεις…

Ρωτήσαμε έναν από τους κορυφαίους Έλληνες tattoo artist, τον Tolle, κατά κόσμον Τόλη Τσιάμη, όσα πρέπει να γνωρίζεις προτού περάσεις το κατώφλι ενός studio.

Σε ποιους λέτε «όχι»;

Δεν παρέχουμε υπηρεσίες σε άτομα κάτω των 18 ετών, γι’ αυτό ζητάμε από όσους δείχνουν αρκετά νέοι να μας επιδείξουν ένα επίσημο έγγραφο που να επιβεβαιώνει την ηλικία τους και φυσικά σε άτομα που βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ η ναρκωτικών ουσιών.

Μπορεί ο καθένας να φέρει το δικό του σχέδιο;

Αν και το studio διαθέτει μεγάλη γκάμα σχεδίων, τα περισσότερα τατουάζ γίνονται κατά παραγγελία (custom). Για να γίνει αυτό, καλό είναι ο πελάτης να έχει κάνει μια προεργασία και να έχει βρει τις εικόνες που του αρέσουν. Ωστόσο, ακόμη και αν δεν έχει βρει ακριβώς αυτό που θέλει, μπορούμε μαζί να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε αυτή τη φάση η συνεργασία με τους artists είναι σημαντική.

Πόσο κοστίζει;

Το κόστος διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος, τη λεπτομέρεια, τον χρόνο που απαιτείται, καθώς και το σημείο του σώματος.

Οι βελόνες είναι μιας χρήσης;

Όλες οι βελόνες που χρησιμοποιούμε είναι μιας χρήσης και αποστειρωμένες. Τα στελέχη (tubes) είναι επίσης αποστειρωμένα σε ελεγχόμενο κλίβανο τελευταίας τεχνολογίας. Τα μελάνια τοποθετούνται σε βάσεις μιας χρήσης και όλες οι επιφάνειες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή είναι σκεπασμένες με ειδικό φιλμ χωρίς πόρους. Με ειδικά χημικά γίνεται η απολύμανση των πάγκων, των επιφανειών εργασίας καθώς και του περιβάλλοντα χώρου του εργαστηρίου. Τα μελάνια μας είναι κατάλληλα για vegans και το εργαστήριο διαθέτει νόμιμη άδεια λειτουργίας.

Κι αν είμαι αλλεργικός;

Τα χρώματα έχουν έγκριση από τον ΕΟΦ και προτού κάνεις τατουάζ συμπληρώνεις ένα σχετικό ερωτηματολόγιο. Οι χρωστικές είναι οι ίδιες που χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική, στο μακιγιάζ και σε άλλες δραστηριότητες. Επομένως, θα πρέπει να γνωρίζεις σε τι είσαι αλλεργικός όπως προσέχεις τι τρως.

Μπορεί να μου προκαλέσει αλλεργία;

Έχει συμβεί σε ελάχιστες περιπτώσεις και κυρίως στα κόκκινα χρώματα, γιατί ομογενοποιούνται με ίχνη νικελίου όπου ίσως υπάρχει ευαισθησία.

Μου έχουν πει ότι κινδυνεύω από λοιμώξεις, τέτανο και ηπατίτιδα αν κάνω τατουάζ.

Αν πρόκειται για στούντιο που τηρεί τους κανόνες υγιεινής, κινδυνεύεις τόσο όσο όταν πηγαίνεις στον οδοντίατρο.

Τι μπορεί να πάει στραβά;

Δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα.

Γίνονται διορθώσεις;

Βεβαίως, μια διόρθωση πρέπει να γίνει ύστερα από 15-20 ημέρες.

Κι αν το μετανιώσω;

Σβήνουμε το τατουάζ με λέιζερ.

Ποια εποχή είναι η πιο κατάλληλη για να το αποφασίσω;

Όλες οι εποχές, αρκεί να λάβεις υπόψη σου ότι δεν θα μπορείς να κάνεις μπάνιο στη θάλασσα και ηλιοθεραπεία για 15-20 ημέρες. Είναι μια πληγή που θέλει προστασία.

Υπάρχουν σημεία που πονάνε περισσότερο;

Ναι, στις απολήξεις νεύρων καθώς και σε πιο ευαίσθητα όπως είναι ο λαιμός, τα πλευρά, το κουντεπιέ.

Υπάρχει τρόπος να μην πονέσω;

Αν πας σε έναν γιατρό και σου κάνει τοπική αναισθησία. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε χρήση ιατρικών σκευασμάτων. Μπορείς να πάρεις ένα παυσίπονο, δεν είναι τόσο τραγικός ο πόνος.

Πόση ώρα είναι το μίνιμουμ για ένα μικρό τατουάζ;

Ένα αστεράκι γίνεται σε ένα λεπτό. Όλη η διαδικασία διαρκεί περίπου 10 λεπτά.

Υπάρχει πιθανότητα να αλλοιωθεί ή να αποχρωματιστεί το τατουάζ μου;

Μόνο αν δεν βάζεις αντηλιακό. Ο ήλιος είναι η συχνότερη αιτία αποχρωματισμού.

Αν κάνω τατουάζ, θα μπορώ να κάνω μαγνητική τομογραφία;

Φυσικά, ό,τι άλλο ακούς είναι μύθος, δεν ισχύει.

Πώς θα διαλέξω tattoo artist;

Καλό θα ήταν να διαλέξεις στούντιο υγιειονομικού ενδιαφέροντος με τις κατάλληλες άδειες και να δεις το portfolio του καλλιτέχνη…

Δες και αυτό: Φτιάξε σώμα καλοκαιριού σε 7 βήματα – Τι να κάνεις για να… αναστηλωθείς

Info www.eightballtattoo.com