Η σχέση µας µε το φαγητό αλλάζει συνεχώς. Νέες πληροφορίες και δεδοµένα καταφτάνουν από διαφορετικές πηγές και καταλήγουν στο πιάτο µας. Κάνε χώρο για τα πολύ ενδιαφέροντα food trends που σου προτείνουµε.
Γάλα από ξηρούς καρπούς
Το γάλα αµυγδάλου έχει πλέον καθιερωθεί ως πηγή θρεπτικών στοιχείων για όσους δεν θέλουν να πίνουν γάλα ζωικής προέλευσης ή έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Η κρεµώδης υφή του και τα αµέτρητα οφέλη του δελεάζουν πολλούς λάτρεις των κλασικών γαλακτοκοµικών προϊόντων να το δοκιµάσουν και να το βάλουν ψηλά στις καθηµερινές τους διατροφικές συνήθειες. Δεν είναι όµως µόνο το αµύγδαλο το µόνο συστατικό για να παραχθεί θρεπτικό φυτικό γάλα. Μπορείς να δοκιµάσεις και άλλους ξηρούς καρπούς όπως τα κάσιους. Η παρασκευή είναι γρήγορη και απλή: Μουλιάζεις τους καρπούς για 8-12 ώρες στο νερό και όταν τους βγάλεις, τους στραγγίζεις, τους αλέθεις και αν θέλεις τους ανακατεύεις µε λίγη βανίλια και µέλι για περισσότερη γεύση. Τοποθετείς το τελικό προϊόν στο ψυγείο και έχεις έτοιµο το γάλα σου. Άλλοι καρποί που µπορείς να χρησιµοποιήσεις είναι ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι, µπραζίλ, σησάµι, µακαντέµια, κουκουνάρια, κλπ.
Πες όχι στα 0% λιπαρά
Δειλά δειλά το γνωρίζαµε αλλά πλέον όλο και περισσότεροι διατροφολόγοι υποστηρίζουν πως οι τροφές µε µηδέν και χαµηλά λιπαρά δεν είναι και τόσο θρεπτικές. Ουσιαστικά όταν αφαιρείς το λίπος από το φαγητό, το αντικαθιστάς µε ζάχαρη. Ο οργανισµός χρειάζεται λίπος αρκεί να είναι από τροφές µε καλό λίπος όπως το αβοκάντο, τα αµύγδαλα, ο λιναρόσπορος και το βούτυρο κολοκύθας. Παράλληλα, η καρύδα που τη συναντάς σε διάφορες µορφές όπως λάδι, γάλα και νερό σου δίνει όσα λιπαρά χρειάζεσαι.
Be inspiral!
Αν βαρέθηκες τα µακαρόνια και τις εναλλακτικές εκδοχές τους και θέλεις να στραφείς σε πιο υγιεινές λύσεις, δοκίµασε το σπιράλ κόφτη λαχανικών και φρούτων, γνωστός και ως spiralizer. Το νέο µαγειρικό gadget έχει γίνει πολύ διάσηµο χάρη στα food blogs και τα πολλά βίντεο στο youtube που δείχνουν τρόπους για να κόβεις τα καρότα, τις πατάτες, τα κρεµµύδια σε γευστικότατες κορδέλες. Οι συνταγές που µπορείς να φτιάξεις είναι αµέτρητες, όπως για παράδειγµα καρµπονάρα από γλυκοπατάτα ή noodles από κολοκυθάκια. Αν χρειάζεσαι περισσότερη έµπνευση επισκέψου το www.inspiralized.com. Όχι µόνο θα ανανεώσεις το µενού σου αλλά θα τρως και πιο υγιεινά.
H ώρα του εντέρου
Σηµαντικό ρόλο στη διατροφή και στη γενικότερη υγεία σου παίζει η σωστή λειτουργία του εντέρου. Εξάλλου, ένα µικρόβιο στο έντερο επηρεάζει το ανοσοποιητικό σου σύστηµα, την πνευµατική σου υγεία αλλά καθορίζει και τη δυσανεξία σε πολλές τροφές. Αν έχεις ευερέθιστο έντερο τότε κάνε κάποιες αναπροσαρµογές στη διατροφή σου όπως:
• Μην συνδυάζεις σαλάτα µε όσπριο ή λαδερό.
• Να µασάς πολύ καλά και να τρως αργά.
• Να µην καταναλώνεις αναψυκτικά και ροφήµατα µε ανθρακικό.
• Να προτιµάς το γάλα χωρίς λακτόζη και αρτοσκευάσµατα
και ζυµαρικά χωρίς γλουτένη.
• Να τρως την ντοµάτα χωρίς φλούδα.
Σε κάθε περίπτωση θα σε βοηθήσει η γνώµη ενός διατροφολόγου που θα σου προτείνει στοχευµένες ιατρικές εξετάσεις και συγκεκριµένη δίαιτα σύµφωνα µε τις ανάγκες σου.