- Διαφήμιση -

Νιώθεις συνεχώς κουρασµένος, εξασθενηµένος; Έχεις την αίσθηση ότι έχουν αδειάσει οι «µπαταρίες» σου; Χρησιµοποίησε τη δύναµη των βιταµινών για να τις… «φορτίσεις» ξανά.

Νερό
Μην το ξεχνάς ποτέ! Όσο πιο πολύ γυµνάζεσαι, τόσο πιο πολύ το χρειάζεσαι. Το σώµα σου κάθε φορά που ιδρώνει χάνει τη φυσική του υγρασία και χρειάζεται αναπλήρωση. Ειδικά αν ιδρώνεις πολύ ή κάνεις κάποια ιδιαίτερα απαιτητική άσκηση, συµπλήρωσε την ενυδάτωσή σου µε υδατικά διαλύµατα πλούσια σε ηλεκτρολύτες.

- Διαφήμιση -

Βιταµίνες
Χρήσιµες σε όλους µας αλλά απαραίτητες σε όσους γυµνάζονται. Λειτουργούν στο ανθρώπινο σώµα ως ρυθµιστές του µεταβολισµού.
Βιταµίνες Β Η έλλειψη των βιταµινών Β µπορεί να επηρεάσει την απόδοσή σου, καθώς παίζουν σηµαντικό ρόλο στην αξιοποίηση των υδατανθράκων και των λιπών για την παραγωγή ενέργειας.
Βιταµίνη Ε Η δύναµή σου κρύβεται στο µυϊκό σου σύστηµα. Η καλή κατάσταση των µυών σου όµως εξαρτάται από τη βιταµίνη Ε, γι’ αυτό και είναι τόσο σηµαντική για σένα που γυµνάζεσαι.
Βιταµίνη C Η δυναµική άσκηση επιβαρύνει τις αρθρώσεις, ενώ συχνά γίνεται αιτία τραυµατισµών. Η βιταµίνη C είναι εξαιρετικά σηµαντική για τη σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που εξασφαλίζει υγιείς αρθρώσεις. Η αντιοξειδωτική δράση των βιταµινών C και E καταπολεµά τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες που παράγεται µε την άσκηση.

Μέταλλα Οι αθλητές, αλλά και τα άτοµα που γυµνάζονται εντατικά, είναι απαραίτητο να παίρνουν ασβέστιο και µαγνήσιο. Τα δύο αυτά µέταλλα είναι υπεύθυνα για την καλή κατάσταση των οστών, των µυών και των νεύρων. Από την άλλη, το µαγνήσιο βοηθά στην παραγωγή ενέργειας, καθώς συµµετέχει στη ρύθµιση των συσπάσεων των µυών και στη σύνθεση των πρωτεϊνών.

Ιχνοστοιχεία Ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το χρώµιο επηρεάζουν τον µεταβολισµό, διατηρούν δραστήριους τους µύες και ενισχύουν τη δράση της ινσουλίνης.

Αντιοξειδωτικά Ξέρεις τι είναι το οξειδωτικό στρες; Οι ελεύθερες ρίζες που παράγονται στο σώµα µε τη σωµατική άσκηση επιτίθενται στα µυϊκά κύτταρα µε αποτέλεσµα να µειώνεται η αντοχή αλλά και η απόδοσή µας. Γι’ αυτό όσοι αθλούνται έχουν αυξηµένες ανάγκες σε αντιοξειδωτικά. Εκτός από τις βιταµίνες C και E και κάποια ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτική δράση έχουν και άλλες ουσίες, όπως τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή που υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά

Πρωτεΐνες και αµινοξέα Η λέξη πρωτεΐνη προέρχεται από την ελληνική λέξη «πρώτος». Είναι, ακριβώς, τα απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη και ανακατασκευή των ιστών, την καλή λειτουργία και δοµή όλων των ζωντανών κυττάρων.