ΜΕΡΙ∆ΕΣ: 4
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 15΄
ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 1 ΩΡΑ
• ½ κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές ροδέλες • ½ κιλό κιμά κοτόπουλου • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη • 2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη • 3 κ.σ. πελτέ ντομάτας • 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ (400 γρ.)
• 1 κολοκύθι, τριμμένο • 1 φλιτζ. τσαγ. μανιτάρια, ψιλοκομμένα • 1½ φλιτζ. τσαγ. γιαούρτι στραγγιστό (2% λιπαρά) • 1/3 φλιτζ. τσαγ. παρμεζάνα, τριμμένη • 1 μελιτζάνα, κομμένη σε πολύ λεπτές ροδέλες • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, για γαρνίρισα • 1 κ.σ. ελαιόλαδο, για επάλειψη • Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Προθερµάνετε το φούρνο στους 190 °C, στον αέρα. Με ένα πινέλο αλείψτε µε λίγο ελαιόλαδο ένα πυρέξ χωρητικότητας 2 λίτρων. Πλύνετε καλά τα λαχανικά. Ξεφλουδίστε τις πατάτες και κόψτε τις σε λεπτές ροδέλες κάθετα. Γεµίστε µια µεσαία κατσαρόλα µε 5-6 φλιτζάνια τσαγιού νερό, αλατίστε και αφήστε σε δυνατή φωτιά να βράσει. Ρίξτε τις πατάτες και αφήστε να βράσουν για 5΄- 6΄, µέχρι να µαλακώσουν. Αποσύρετε από τη φωτιά, σουρώστε τις και αφήστε τις στην άκρη.
2. Πάρτε ένα µεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ρίξτε το ελαιόλαδο και αφήστε να ζεσταθεί σε µέτρια προς δυνατή φωτιά. Καθαρίστε το σκόρδο και το κρεµµύδι και ψιλοκόψτε τα. Ρίξτε στο τηγάνι τον κιµά κοτόπουλου µαζί µε το σκόρδο και το κρεµµύδι και σοτάρετε για 4΄- 5΄, µέχρι να αποκτήσουν ένα ελαφρώς καστανό χρώµα.
3. Προσθέστε την κανέλα, τη ρίγανη, τον πελτέ και τις ντοµάτες κονκασέ, το κολοκύθι, αφού πρώτα το τρίψετε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, τα µανιτάρια κοµµένα σε µικρά κοµµάτια, αλάτι και πιπέρι και αφήστε να µαγειρευτούν για 8΄-10΄. Παράλληλα ρίξτε σε ένα µικρό µπολ το γιαούρτι µε την τριµµένη παρµεζάνα και ανακατέψτε τα µε ένα κουτάλι να οµογενοποιηθούν. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και µε µια κουτάλα πάρτε το 1/3 από το µείγµα του κιµά και απλώστε το οµοιόµορφα στο πυρέξ. Σκεπάστε από πάνω µε το 1/3 από τις πατάτες έτσι ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια, µετά στρώστε από πάνω το 1/3 από τις µελιτζάνες κοµµένες σε λεπτές ροδέλες –δεν είναι ανάγκη να καλύπτουν όλη την επιφάνεια– και επαναλάβετε τη διαδικασία µε τις στρώσεις κιµά, πατάτας και µελιτζάνας για ακόµα δύο φορές. Τέλος απλώστε από πάνω σε όλη την επιφάνεια το µείγµα γιαουρτιού. Ψήστε το µουσακά στη µεσαία σχάρα του φούρνου για 40΄-45΄, µέχρι να αποκτήσει χρυσαφί χρώµα. Αποσύρετε αφήστε λίγο να κρυώσει, κόψτε σε κοµµάτια και σερβίρετε γαρνίροντας µε τον µαϊντανό ψιλοκοµµένο.