αιτίες διαζυγίου ποιες είναι
- Διαφήμιση -

Κορίτσια, σήμερα έχουμε ένα θέμα που απαιτεί την προσοχή από όλες μας… Ειδικός αποκαλύπτει τις πραγματικές αλλά και τις πιο συνηθισμένες αιτίες διαζυγίου. Σας πληροφορούμε ότι δεν είναι όλες ευρέως γνωστές. Είστε έτοιμες να μάθετε;

Στη σημερινή μας κοινωνία η ικανοποιητική ερωτική ζωή θεωρείται αναγκαιότητα στη διατήρηση και ανάπτυξη ενός ζευγαριού. Ο συνάδελφος Amal Chabach, θεραπευτής, υπενθυμίζει σε πρόσφατο άρθρο ότι πριν από δέκα με δεκαπέντε χρόνια δεν υπήρχε διαζύγιο για σεξουαλικούς λόγους, ενώ σήμερα οι δυσλειτουργίες και η δυσαρμονία στις σχέσεις είναι ιδιαίτερα συχνοί λόγοι για χωρισμό.

- Διαφήμιση -

Η συχνότητα επίσκεψης των ζευγαριών σε ειδικό αυξάνεται προκειμένου να σωθεί ένας γάμος, όπως προκύπτει και από τη διεθνή βιβλιογραφία και από την κλινική μας πρακτική.

Ο Henri Leridon, διευθυντής στο γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Δημογραφικών Μελετών, μετά από έρευνα σχετικά με τη συμπεριφορά αναφέρει ότι η αύξηση των διαζυγίων σχετίζεται με την ερωτικότητα αφού σήμερα οι γυναίκες έχουν περισσότερες απαιτήσεις από ό, τι παλαιότερα και διεκδικούν ολοένα και περισσότερο την ικανοποίηση.

Σε πρόσφατα άρθρα τους οι ψυχολόγοι Antonio Borrello, Alexandra Solomon, Diane Barth αναλύουν τις κύριες αιτίες διαζυγίου που αναφέρουν οι άνδρες κατά τις συνεδρίες θεραπείας ζεύγους, ενώ οι Winifred Reilly, Anne Crowley, Olga Bloch, Kristin Davin και Christine Wilke εξηγούν τη γυναικεία πλευρά. Εδώ θα συνοψίσουμε τα δεδομένα των ξένων ερευνών που συμπίπτουν και με την κλινική μας εμπειρία στην Ελλάδα και στη Γαλλία

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ (ως αιτίες διαζυγίου)

 • Οι άνδρες χρειάζονται αναγνώριση από τη γυναίκα και αν δεν την αισθανθούν, εκφράζουν δυσαρέσκεια και ίσως ψάξουν αλλού τα αισθήματα θαυμασμού που έχουν ανάγκη για την αυτοεικόνα τους.
 • “Η γυναίκα ξοδεύει πάρα πολλά χρήματα”. Οι περισσότεροι άνδρες θα μπορούσαν να το αποδεχθούν βέβαια αυτό αλλά με αντάλλαγμα την ευγνωμοσύνη των γυναικών τους.
 • Υπήρξε απιστία της γυναίκας.
 • Ενώ αρχικά είχαν τις ίδιες προτιμήσεις, τώρα δεν βρίσκουν πια κανένα κοινό σημείο με τη γυναίκα τους. Οι άνθρωποι αλλάζουν, οπότε πρέπει η εξέλιξη να είναι κοινή για να κρατήσει ο γάμος. Ακόμη και με λεπτομέρειες (πχ. Θέλουν να πάνε μαζί σινεμά αλλά δεν καταφέρνουν να βρουν έργο που να αρέσει και στους δυο ή διακοπές αλλά διαφωνούν για το μέρος) οι άνδρες αισθάνονται ότι η γυναίκα τους δεν τους σέβεται, δεν τους αγαπά ή δεν είναι στο ίδιο μήκος κύματος.
 • Δεν αισθάνονται ότι λειτουργούν στο ύψος των περιστάσεων, αισθάνονται ανεπαρκείς. Οι άνδρες που συμπεριφέρονται άσχημα είναι συχνά αυτοί που φοβούνται ότι δεν είναι ανάξιοι των γυναικών τους. Η γυναίκα από την πλευρά της αισθάνεται μόνη και αδικημένη από αυτή τη συμπεριφορά, οπότε επικρίνει, πράγμα που λειτουργεί σαν φαύλος κύκλος (αυτο) καταστροφής.
 • “Το κρεβάτι γίνεται μονότονο – ή σπάνιο πλέον”. Όμως θα πρέπει να ξέρουμε ότι ο άνδρας που παραπονιέται για την υποτονική ερωτική ζωή του, συνήθως φοβάται ακόμη μήπως η σύζυγός του δεν τον βρίσκει πια ελκυστικό ή ότι δεν την ικανοποιεί πλέον! Ο ανομολόγητος αυτός φόβος των ανδρών είναι συχνά η αιτία των προβλημάτων σχέσης που σχετίζεται άμεσα με το κρεβάτι

TI ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

 • Έχουν την εντύπωση ότι οι σύζυγοί τους δεν καταβάλλουν καμία προσπάθεια και ότι είναι σχεδόν μόνες τους στην προσπάθεια να διατηρήσουν τη σχέση τους. Αυτές οι γυναίκες αισθάνονται ότι κουβαλούν όλο το βάρος του ζευγαριού στους ώμους τους. Η απογοήτευση είναι αναπόφευκτη όταν η προσοχή και η θετική ανταμοιβή δεν είναι ανάλογες των προσπαθειών τους.
 • Το ίδιο θέμα εμφανίζεται ξανά και ξανά στις διαφωνίες και στους τσακωμούς. Όταν μια γυναίκα αισθάνεται ότι δεν μπορεί να φέρει την επιθυμητή αλλαγή στη συμπεριφορά του συζύγου, καταλήγει να εγκαταλείψει τη σχέση.
 • Η ερωτική τους ζωή δεν τις ικανοποιεί.. Οι γυναίκες που βρίσκονται σε απογοητευτικούς σεξουαλικά γάμους, αισθάνονται εξαντλημένες και από την έλλειψη κάλυψης της συναισθηματικής τους ανάγκης.
 • Η συναισθηματική εγγύτητα με τους συζύγους τους δεν είναι πλέον η ίδια όπως παλιά. Πολλές γυναίκες δεν αισθάνονται πλέον συναισθηματικά δεμένες με τους συζύγους τους. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο κύριος λόγος για το διαζύγιο των γυναικών αφού το πρόβλημα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια εξωσυζυγική σχέση, που θα καλύπτει το συναίσθημα, απαραίτητο στοιχείο και για την ερωτική επιθυμία στις περισσότερες γυναίκες.
 • Έχουν ωριμάσει γρηγορότερα από το σύντροφό τους. Αναπόφευκτα, οι άνθρωποι εξελίσσονται ως άτομα, οπότε και ο γάμος αλλάζει, πράγμα συχνότερο για τις γυναίκες, ειδικά αν έχουν παιδιά.
 • Προβλήματα εθισμού (αλκοόλ, ναρκωτικά) ή βίας του συζύγου. Η γυναίκα προχωρά στο διαζύγιο όταν η κατάσταση δεν επιδέχεται άλλη λύση.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο Jean-Claude Kaufmann έκανε έρευνα για τις γυναίκες που αισθάνονται παγιδευμένες στο γάμο τους αλλά δεν μπορούν να αποδεσμευτούν. Η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που δεν τολμούν να αποδεσμευθούν από ένα γάμο όπου πραγματικά υποφέρουν έχουν κάποια συγκεκριμένα ψυχολογικά χαρακτηριστικά: Φοβούνται το μέλλον, τη μοναξιά.

Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, διότι καθημερινά βιώνουν ματαίωση και μείωση από τον σύντροφό τους. Ωστόσο, συνεχίζουν, με πνεύμα αυτοθυσίας: αυτές οι γυναίκες δεν έχουν ξεφύγει από την ψευδαίσθηση ενός ρομαντικού ονείρου και ελπίζουν ότι τα πράγματα μια μέρα θα αλλάξουν.

Σε τέτοιες περιπτώσεις η ψυχολογική στήριξη θεωρείται απαραίτητη ώστε να μπορεί η γυναίκα να δει καθαρότερα, να σταθεί στα πόδια της και να πάρει τις όποιες αποφάσεις της.

Αλεξάνδρα Μιχοπούλου
Κλινικός Ψυχολόγος (DESS)
Σεξολόγος (DU)

Διάβασε και αυτό: Γιατί τσακωνόμαστε συνέχεια τώρα που μένουμε σπίτι; Οι 3 λόγοι

sexmedic.gr