δίαιτα με υδατάνθρακες πώς να την κάνεις
- Διαφήμιση -

Αν αγαπάτε τους υδατάνθρακες, αυτή η δίαιτα είναι για εσάς! Φάτε άφοβα ρύζια, μακαρόνια και πατάτες και χάστε κιλά! Στην προσπάθεια απώλειας βάρους όντως πολλοί πιστεύουν ότι εάν καταφέρουν να αφαιρέσουν τους υδατάνθρακες από το καθημερινό τους διαιτολόγιο, θα απαλλαχθούν άμεσα από τα περιττά τους κιλά.

Τι ισχύει στην πραγματικότητα; Είναι τελικά ένοχοι οι υδατάνθρακες; Πρέπει να τους αφαιρούμε από το διαιτολόγιό μας;

- Διαφήμιση -

Το «κλειδί» για τον έλεγχο του σωματικού μας βάρους είναι το «ενεργειακό ισοζύγιο»

Στη μία πλευρά της ζυγαριάς έχουμε τις θερμίδες (ενέργεια) που προσλαμβάνουμε μέσω των τροφίμων και ποτών που καταναλώνουμε, και στη δεύτερη πλευρά τις θερμίδες (ενέργεια) που ξοδεύει το σώμα μας μέσω του μεταβολισμού και της φυσικής δραστηριότητας κάθε είδους.

Όταν, λοιπόν, οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε μέσω των τροφίμων ξεπερνούν αυτές που «καίει» το σώμα μας, τότε το βάρος μας αυξάνεται (θετικό ενεργειακό ισοζύγιο). Αντίθετα, όταν ξοδεύουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που προσλαμβάνουμε μέσω του φαγητού, τότε χάνουμε βάρος (αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο).

Συνεπώς, ο αποκλεισμός των υδατανθράκων από μόνος του δεν θα επιφέρει την επιθυμητή απώλεια βάρους!

Οι υδατάνθρακες δεν είναι «εχθρός» της υγείας και της ζυγαριάς. Αντίθετα, αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αποτελούν τη βάση στην πυραμίδα της μεσογειακής μας διατροφής, και περιέχονται σε τρόφιμα τα οποία πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση και με μεγαλύτερη συχνότητα.

Επίλεξε τους σωστούς υδατάνθρακες για την δίαιτά σας

Εντάξτε τρόφιμα που περιέχουν τους σύνθετους υδατάνθρακες στο πιάτο σας, οι οποίοι απορροφώνται αργά από τον οργανισμό, συντελώντας στη ομαλότερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και παρέχοντας στον οργανισμό πλήθος θρεπτικών συστατικών.

Μην ξεχνάς να επιλέγεις προϊόντα ολικής αλέσεως καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες προάγουν τον μεταβολισμό και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και ταυτόχρονα αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, που συντελούν στην εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και προάγουν τον κορεσμό.

Ποια τρόφιμα διαθέτουν το συγκεκριμένο συνδυασμό; Τρόφιμα που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και ταυτόχρονα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι τα κριθαρένια παξιμάδια και τα παξιμάδια από χαρούπι, τα οποία χάρη στην διατροφική τους υπεροχή μειώνουν το αίσθημα πείνας, οδηγώντας σε μικρότερη κατανάλωση φαγητού.

Επομένως, όχι μόνο δεν σε εμποδίζουν να αδυνατίσεις αλλά είναι απαραίτητο συστατικό της δίαιτα σου.

Η θετική δράση τους στη μείωση του σωματικού βάρους συμπληρώνεται με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχουν, οι οποίες συμμετέχουν στο μεταβολισμό των λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων.

Τα παξιμάδια, επίσης, δεν προκαλούν απότομη μεταβολή στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να μπορούν να καταναλώνονται ακόμα και από άτομα με τάση υπεργλυκαιμίας και σακχαρώδη διαβήτη.

Σε τι καταλήγουμε; Δεν υπάρχουν απαγορευμένα τρόφιμα στη διατροφή! Ακόμα και τα ρύζια, τα μακαρόνια και οι πατάτες είναι απαραίτητα! Επιλέγοντας τα σωστά προϊόντα με τους σωστούς διατροφικούς συνδυασμούς, ακολουθώντας τον τρίπτυχο υγειά- μέτρο – ποικιλία μπορείς να καταφέρεις τον στόχος σου και να απαλλαχθείς από τα περιττά κιλά, χωρίς να αποκλείσεις κανένα τρόφιμο από τη διατροφή σου.

Δείτε και αυτό: Τα 3 βασικά λάθη που κάνεις και ενώ είσαι σε δίαιτα δεν χάνεις κιλά

Νάντια Αναγνωστή
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr