βιολογικά προϊόντα
- Διαφήμιση -

Έχεις διαβάσει δεκάδες άρθρα για χηµικά συντηρητικά, χρώµατα, πρόσθετα τροφίµων, φυτοφάρµακα κι ένα σωρό άλλα που σκοπό έχουν να δηµιουργήσουν τροφές πιο ανθεκτικές ή πιο «νόστιµες». Ποιο είναι όµως το κόστος για την υγεία µας που θυσιάζεται στο βωµό της αψεγάδιαστης εµφάνισης και τελικά πόσο αξίζουν τα βιολογικά προϊόντα;

Για να χαρακτηριστεί µία έκταση κατάλληλη για βιολογική καλλιέργεια, χρειάζεται περίπου ένας χρόνος εντατικών ελέγχων στο νερό και στο έδαφος. Το προϊόν που θα προκύψει θα πρέπει να έχει καλλιεργηθεί µε τη χρήση παραδοσιακών µεθόδων, χωρίς τη χρήση χηµικών λιπασµάτων, τοξικών φυτοφαρµάκων και µυκητοκτόνων.

- Διαφήμιση -

Ένα εγχείρηµα που δεν είναι εύκολο καθώς κάθε πρόβληµα που προκύπτει στην καλλιέργεια πρέπει να αντιµετωπιστεί µε φυσικές µεθόδους και οργανικά λιπάσµατα. Αντίστοιχα στη βιολογική κτηνοτροφία, τα ζώα βοσκούν υπαίθρια ενώ οι εσωτερικοί χώροι είναι υποχρεωτικό να είναι άνετοι.

Να επιλέξεις βιολογικά προϊόντα ή όχι;

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτελούν τα πουλερικά που στη βιολογική εκτροφή ζουν 82 ηµέρες, ενώ στην συµβατική µόνο 38! Φυσικά και οι τροφές που καταναλώνουν πρέπει να είναι πιστοποιηµένες βιολογικές. Τα συµβατικά φρούτα και λαχανικά, σύµφωνα µε πρόσφατη µελέτη, έχουν πλέον τη µισή περιεκτικότητα σε βιταµίνες από εκείνη που είχαν το 1963. Από την άλλη, τα βιολογικά καλλιεργηµένα προϊόντα έχουν 63% υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, 73% σε σίδηρο και 118% σε µαγνήσιο, ενώ έχουν 29% χαµηλότερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο από τα συµβατικά.

Τα βιολογικά προϊόντα έχουν υψηλή διατροφική αξία και η γεύση τους θα σας ταξιδεύσει στο παρελθόν, στη γεύση που είχε το φαγητό της γιαγιάς στο χωριό, τότε που όλα ήταν ακόµα αγνά. Τα βιολογικά έχουν εγγύηση γνησιότητας, γιατί ελέγχονται και πιστοποιούνται από εγκεκριµένους οργανισµούς, είναι πάντα φρέσκα, αφού οι ποσότητες είναι περιορισµένες και περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά µε αποτέλεσµα να προστατεύουν τον οργανισµό από την εκδήλωση σοβαρών ασθενειών.

Δες και αυτό: Μήπως η πείνα σου είναι ψυχολογική; 8 σημάδια για να το καταλάβεις