καλοκαίρι τι να κάνω
- Διαφήμιση -

Τι να κάνω το καλοκαίρι; Έχουμε αρχίσει και αναρωτιόμαστε όλοι, μετά από έναν πολύ κουραστικό χειμώνα! Σίγουρα και εσύ μετρούσες αντίστροφα όλο τον χειμώνα για αυτές τις λίγες, μοναδικές ημέρες ξεκούρασης. Δεν θα αφήσεις τίποτα να στις χαλάσει! Σωστά;

Συγκεντρώσαμε τους πιο πιθανούς κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσει κάποιος στις διακοπές. Ενημερώσου, φρόντισε τη σωστή πρόληψη και καλές διακοπές! Σίγουρα αν σου τύχει πλέον κάτι από τα παρακάτω, και είναι καλοκαίρι δεν θα αναρωτηθείς ξανά «τι να να κάνω»;

- Διαφήμιση -

«Τι να κάνω το καλοκαίρι ώστε να μην με ενοχλήσει τίποτα – Ο οδηγός

Ηλιακό έγκαυμα

Είναι αλήθεια ότι εδώ υπάρχει μια αντίφαση. Ενώ όλοι γνωρίζουμε τον κίνδυνο, είναι πάρα πολλά τα περιστατικά που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί κάθε χρόνο. Από τη μία η επιθυμία μας για βαθύ μαύρισμα και από την άλλη η χαρά του ήλιου και της θάλασσας μάς παρασύρουν. Όμως το ηλιακό έγκαυμα είναι πραγματικά επικίνδυνο καθώς η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο έχει ως συνέπεια τη σωρευτική δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα μας. Ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Φόρα αντηλιακό με υψηλό δείκτη, επαναλάμβανε την εφαρμογή κάθε δύο ώρες και μην κάνεις ηλιοθεραπεία τις μεσημεριανές ώρες.

Τσιμπήματα

Μαζί με τη ζέστη, τη θάλασσα, την ανάπαυλα στη φύση και τα γλυκά φρούτα, καταφθάνουν οι σφήκες, τα κουνούπια, τα τσιμπούρια και φυσικά οι τσούχτρες. Αν μάλιστα έχεις ευαισθησία είναι απαραίτητο να έχεις πάντα μαζί σου εντομοαπωθητικά, στικ αμμωνίας και αντισταμινικά.

Για μια βόλτα στη φύση, προτίμησε μακριά μανίκια και παντελόνια, κλειστά παπούτσια και καπέλα και αποφύγετε τα μέρη με λιμνάζοντα νερά και την παραλία το δειλινό.

Γυναικολογικά- ουρολογικά προβλήματα

Τους καλοκαιρινούς μήνες τα περιστατικά με ουρολογικά προβλήματα αυξάνονται έως και 30%. Η αυξημένη εφίδρωση με την αφυδάτωση που επιφέρει και τα βακτήρια που πολλαπλασιάζονται εύκολα σε συνθήκες ζέστης και υγρασίας, τα αμφίβολης ποιότητας νερά και η άμμος αποτελούν αιτίες κινδύνου.

Όταν ο οργανισμός αφυδατώνεται γίνεται πιο ευάλωτος, με αποτέλεσμα τα βακτήρια να εισχωρούν πιο εύκολα. Πριν ξαπλώσεις στην παραλία άπλωσε μία ψάθα και κολύμπησε σε νερά που ξέρεις ότι είναι καθαρά. Μην ξεχνάς να ενυδατώνεσαι συχνά και να τρως άφθονες σαλάτες και φρούτα. Να πηγαίνεις συχνά τουαλέτα, να μην μένεις με τα βγεγμένα ρούχα και να τηρείς τους βασικούς κανόνες υγιεινής.

Μολύνσεις στο αφτί

Κυρίως στην πισίνα αλλά και στη θάλασσα ενδέχεται το νερό που μπαίνει στο αυτί μας να περιέχει μύκητες και μικρόβια. Τις περισσότερες φορές βγαίνει αμέσως μόνο του αλλά υπάρχουν και η περίπτωση να εγκλωβιστεί στο κανάλι του αυτιού. Τότε τα μικρόβια και οι μύκητες αναπτύσσονται, πολλαπλασιάζονται και μπορεί να κάνουν φλεγμονή στο εξωτερικό τμήμα του αυτιού, δηλαδή εξωτερική ωτίτιδα. Για να το στεγνώσεις έγκαιρα προτείνονται οι ωτικές σταγόνες (καλύτερες είναι αυτές που περιέχουν βορικό οξύ ή λευκό ξύδι) αλλά μπορείς να το στεγνώσεις χρησιμοποιώντας το πιστολάκι των μαλλιών.

Δηλητηρίαση

Από τη μια οι αλλοιώσεις που προκαλούνται στα τρόφιμα εξαιτίας της ζέστης και από την άλλη οι συχνές επισκέψεις για φαγητό σε εστιατόρια και ταβέρνες οδηγούν πολλούς από εμάς στο γιατρό με συμπτώματα δηλητηρίασης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίμονους εμετούς και διάρροια. Προτίμησε τα εστιατόρια που τρώνε οι ντόπιοι, προτίμησε το εμφιαλωμένο νερό κι απόφυγε τα γρήγορα γεύματα και τους πλανόδιους πωλητές.

Ξηροδερμία και ξεφλούδισμα

Η έντονη εφίδρωση και η παραμονή στην έντονη ακτινοβολία προκαλούν ξηροδερμία και ξεφλούδισμα. Τα όπλα σου, εκτός από την αποφυγή του ήλιου τις επικίνδυνες ώρες και την άφθονη κατανάλωση νερού, είναι να ενυδατώνεις με κατάλληλες κρέμες το σώμα σου όσο πιο συχνά μπορείς και να φοράς ρούχα που καλύπτουν το δέρμα. Αναζήτησε εξειδικευμένα προϊόντα στα φαρμακεία.

Ψείρες

Αν έχεις παιδί με μακριά μαλλιά, ξέρεις ότι οι ψείρες αγαπούν τα παιδικά κεφαλάκια ειδικά όταν συναθροίζονται στις κατασκηνώσεις. Θα τις συναντήσεις στο τριχωτό της κεφαλής, στο σβέρκο και πίσω από τα αφτιά. Στα φαρμακεία και τα ειδικά καταστήματα υπάρχει ποικιλία αρωματικών προϊόντων πρόληψης για να τις αποφύγεις. Αν δεν τα καταφέρεις και το μικρό σου γυρίσει στο σπίτι με έντονη φαγούρα, θα χρειαστείς ειδικά σαμπουάν και χτένες για την αντιμετώπισή τους.

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ)

Ο καυτός ήλιος ανεβάζει στη θερμοκρασία όχι μόνο εξωτερικά αλλά και… εσωτερικά! Η αβάσταχτη ελαφρότητα του καλοκαιριού, οι διακοπές, το αλκοόλ απελευθερώνουν το σώμα και το πνεύμα. Οι εφήμερες καλοκαιρινές σχέσεις όμως ελλοχεύουν κινδύνους. Μπορείς πάντα να εμβολιαστείς για τον HPV, θωρακίζοντας έτσι τον οργανισμό σου απέναντι στα κονδυλώματα και φυσικά να έχεις πάντα μαζί σου αλλά και να χρησιμοποιείς προφυλακτικό. Καμία δικαιολογία δεν είναι πιο σημαντική από την υγεία σου.

Θερμοπληξία

Μετά από παρατεταμένη έκθεση ή σωματική δραστηριότητα σε υψηλές θερμοκρασίες (καύσωνα), που συνδυάζονται με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και άπνοια μπορεί να προκληθεί θερμοπληξία. Είναι μια βαριά και επείγουσα κλινική κατάσταση που εμφανίζεται με έντονο πονοκέφαλο, ζαλάδα, ταχυπαλμία και προκαλείται από τη μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Κατά τη θερμοπληξία μπλοκάρεται ο μηχανισμός παραγωγής ιδρώτα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί πτώση της θερμοκρασίας του δέρματος και του σώματος. Διάλεξε ένα ωραίο καπέλο που θα σε προστατεύει, πίνε συχνά νερό, φόρεσε άνετα ρούχα και μείνε στη σκιά.

Πνιγμός

Ξέρεις ότι κάθε 90 δευτερόλεπτα πεθαίνει από πνιγμό ένας άνθρωπος στον κόσμο; Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα τελευταία χρόνια χάνου τη ζωή τους περισσότεροι από 400 άνθρωποι κάθε χρόνο. Μην ξεχνάς τους βασικούς κανόνες:

  1. Κολύμπησε 3 ώρες μετά το φαγητό
  2. Μην μπεις στο νερό αν έχεις πιει αλκοόλ
  3. Να είσαι πάντα με παρέα
  4. Μην παίζεις επικίνδυνα παιχνίδια στο νερό
  5. Ποτέ δεν πρέπει να υπερεκτιμάς τις δυνατότητές μας σε σχέση με τη θάλασσα.

Το φαρμακείο των διακοπών

Όταν ξεκινάμε για διακοπές δεν πρέπει να ξεχνάμε να παίρνουμε μαζί μας ένα μικρό φαρμακείο. Σε αυτό πρέπει να περιέχονται αντισηπτικό (Betadine), οξυζενέ, οινόπνευμα, μπαμπάκι, αποστειρωμένες γάζες, επίδεσμοι, αντιισταμινικά, κορτιζόλη, αδρεναλίνη σε ενέσιμη μορφή, τσιμπιδάκι, ψαλίδι, κορτιζονούχος και αντιισταμινική κρέμα, χάπια λοπεραμίδης (Imodium) για ενδεχόμενες διάρροιες, παρακεταμόλη, μετοκλοπραμίδη (Primperan) για ναυτία-εμέτους.

Δες και αυτό: Οδηγός αντηλιακά: 3 μύθοι που πρέπει να… ξεχάσεις