αντηλιακά
- Διαφήμιση -

Τώρα που η καραντίνα τελειώνει, είναι ευκαιρία να πάρουμε τα απαραίτητα για το καλοκαίρι αντηλιακά, μιας και υπάρχουν σούπερ προσφορές! Τι πρέπει να προσέξεις όμως για να μην την πατήσεις;

Μήπως τελικά η υπερπληροφόρηση που από τη μία εξυμνεί τα αντηλιακά και από την άλλη τα κατηγορεί για επικίνδυνη και τοξική σύνθεση σε έχει μπερδέψει;

- Διαφήμιση -

Τα τελευταία χρόνια, περισσότερο από ποτέ οι νέες γενιές των γυναικών ενημερώνονται για τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο χωρίς πρόληψη και προστασία. Καμπάνιες, προϊόντα, ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στην πρόληψη για τον ήλιο και όμως προκύπτει ότι οι πωλήσεις των αντηλιακών πέφτουν επειδή οι καταναλωτές φοβούνται ότι η σύνθεσή τους είναι πιο βλαβερή από την ίδια την ακτινοβολία. Ας διαλευκάνουμε τους επικρατέστερους μύθους που επικρατούν σχετικά με το αντηλιακά και τους δείκτες προστασίας SPF (Sun Protection Factor).

Οδηγός αντηλιακά 2020

Μύθος #1 Μα δεν χρειάζεται ο οργανισμός μου τη βιταμίνη D που μου δίνει ο ήλιος;

Όχι, η αλήθεια είναι πως μπορείς να πάρεις την ποσότητα που χρειάζεσαι χωρίς να κάνεις ηλιοθεραπεία. Υπάρχουν αρκετές τροφές που την περιλαμβάνουν όπως ο τόνος και ο σολομός αλλά το πιο βασικό είναι ότι ζούμε στην Ελλάδα, όπου ο ήλιος υπάρχει σε αφθονία.

Σε μια απλή διαδρομή που θα κάνεις για 10-15 λεπτά με ένα κοντομάνικο μπλουζάκι ή ένα οποιοδήποτε ρούχο αφήνει εκτεθειμένο το δέρμα σου, θα πάρεις όση βιταμίνη D χρειάζεσαι χωρίς να βάλεις σε ρίσκο την υγεία σου.

Μύθος #2 Όσοι φορούν αντηλιακό έχουν τις ίδιες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του δέρματος από εκείνους που δεν φορούν.

Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ασθενείς παρουσίασαν μελάνωμα παρόλο που φορούσαν αντηλιακό. Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι ίσως φταίει ο χαμηλός δείκτης προστασίας, οι πολλές ώρες στον ήλιο, που όσο αντηλιακό και να φοράς δεν σε καλύπτει πλήρως και δεν εξαφανίζει τις βλαβερές συνέπειες της ακτινοβολίας αλλά και η ανεπαρκής σύνθεση κάποιων προϊόντων.

Σύμφωνα με μελέτες προκύπτει ότι αν φοράς αντηλιακό με δείκτη προστασίας πάνω από 30, το ανανεώνεις ανά δύο ώρες και δεν είσαι συνέχεια κάτω από τον ήλιο, μειώνεις κατά 50% τον κίνδυνο να προσβληθείς από μελάνωμα.

Μύθος #3 Τα νανοσωματίδια που περιέχονται στη σύνθεση πολλών αντηλιακών είναι επικίνδυνα.

Το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου, τα οποία αντανακλούν σαν καθρέφτες τις υπεριώδεις ακτίνες. Τα αντηλιακά περιέχουν αυτά τα χημικά στοιχεία με τη μορφή νανοσωματιδίων και τα κάνουν να απορροφούνται εύκολα χωρίς να αφήνουν την χαρακτηριστική ασπρίλα στο δέρμα.

Ερευνητές από διάφορες χώρες έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι αυτά τα νανοσωματίδια μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα στο ανοσοποιητικό σου σύστημα, ενώ κάποιοι άλλοι εξηγούν ότι δεν διεισδύουν βαθύτερα από την κεράτινη στιβάδα, την ανώτερα στιβάδα της επιδερμίδας. Μια άλλη δικλείδα ασφαλείας είναι να ακολουθήσεις τη συμβουλή που εφαρμόζεται στην Ευρώπη όπου τα αντηλιακά σε μορφή λοσιόν είναι πιο ασφαλή από τα σπρέι που εισπνέονται.

Δες και αυτό: Καθαρισμός προσώπου: 3 σημεία κλειδί για να τον κάνεις σωστά

Από την Αγγελική Μακρή