σωστός καθαρισμός προσώπου
- Διαφήμιση -

Ο σωστός καθαρισμός προσώπου είναι το Α και το Ω για μια υγιή επιδερμίδα! Τι γίνεται όμως όταν δεν θέλεις να δώσεις λεφτά, ωστόσο το δέρμα σου το ζητάει απεγνωσμένα; Δες πως γίνεται σωστά ο καθαρισμός προσώπου στο σπίτι για να μην έχεις ανάγκη… πολλά πολλά!

Επιστρέφεις σπίτι μετά τη δουλειά ή τη βόλτα και το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι να βάλεις τα πιο άνετα ρούχα σου και να ξεκουραστείς στην αγαπημένη σου θέση στον καναπέ. Ο καθαρισμός του προσώπου από τους ρύπους και το μακιγιάζ συνήθως διαρκεί πολύ λίγο και, ας είμαστε μεταξύ μας ειλικρινείς, είναι η πιο παραμελημένη σου συνήθεια γιατί συμβαίνει στο τέλος της ημέρας.

- Διαφήμιση -

Έρευνες έρχονται να διαταράξουν το καθημερινό σου πρόγραμμα και να σε πείσουν να αφιερώνεις περισσότερο χρόνο στον καθαρισμό του προσώπου σου. Συγκεκριμένα απέδειξαν ότι όσο πιο επισταμένα καθαρίζεις το πρόσωπό σου τόσο περισσότερο επωφελείται η επιδερμίδα σου. Οι ρύποι που έρχονται σε επαφή με το δέρμα σου, προκαλούν ερεθισμούς που καταστρέφουν το κολλαγόνο και επιταχύνουν τη γήρανσή του.

Η Mona Gohara, αναπληρώτρια κλινική καθηγήτρια δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Yale, αποκαλύπτει ότι ο σωστός καθαρισμός όχι μόνο αφαιρεί τους ρύπους αλλά αυξάνει την αποτελεσματικότητα των προϊόντων που χρησιμοποιείς όπως το σέρουμ. Παράλληλα, μια άλλη έρευνα από την Ιαπωνία ισχυρίζεται ότι ίσως ο καθαρισμός να είναι η μόνη περιποίηση που χρειάζεται το πρόσωπό σου για να αντιμετωπίσεις διάφορα προβλήματα όπως η ακμή.

Αν χρησιμοποιείς ένα ήπιο καθαριστικό δύο φορές την ημέρα είναι αρκετές για να έχεις λαμπερή επιδερμίδα χωρίς να πάρεις χάπια για την ακμή. “Ο καθαρισμός πρέπει να αφαιρεί όλα εκείνα τα στοιχεία που δεν χρειάζεται η επιδερμίδα σου χωρίς να την αφήνει ξηρή”, προσθέτει η Mona και συμπληρώνει πως μπορεί να κάνεις κακό στο δέρμα σου χωρίς να το καταλάβεις αν δεν το περιποιείσαι σωστά και επαρκώς. Ας δούμε μερικά βήματα για να αναθεωρήσεις τη ρουτίνα που ακολουθείς στον καθαρισμό του προσώπου σου.

Ο σωστός καθαρισμός προσώπου στο σπίτι

  • Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην διαταράξεις τα φυσιολογικά επίπεδα της υγρασίας της επιδερμίδας σου ενώ την καθαρίζεις. Αν πλένεις το πρόσωπό σου πολύ συχνά και με ακατάλληλα για την υφή της επιδερμίδας σου προϊόντα, θα χάσει την ελαστικότητα της και τα φυσικά λιπαρά που είναι απαραίτητα για να είναι ισορροπημένη.
  • Επιπλέον αν παρακάμπτεις τον καθαρισμό, συσσωρεύονται οι ρύποι, φράζουν οι πόροι και αυτό ίσως να δημιουργήσει ακμή. Υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές για τα προϊόντα που επιλέγεις για την περιποίηση της επιδερμίδας σου. Για παράδειγμα, δεν χρησιμοποιείς ένα οποιοδήποτε σαπούνι αλλά ένα με ισορροπημένο pH.
  • Επίσης, καλό θα ήταν να πλένεις το πρόσωπό σου με χλιαρό νερό και όχι καυτό, γιατί αφαιρεί την φυσική υγρασία του δέρματος. Εξίσου επιβλαβές είναι να τρίβεις με δύναμη την επιδερμίδα με σκληρά σφουγγάρια καθώς αφαιρεί τα οξέα που είναι απαραίτητα για την ενυδάτωσή της.
  • Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσεις το πρόσωπό σου είναι να απλώσεις το προϊόν με απαλές κυκλικές κινήσεις μασάζ. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και η επιδερμίδα δείχνει πιο λαμπερή. Φρόντισε μετά το μασάζ να σκουπίσεις ταμποναριστά με μια πετσέτα το πρόσωπό σου ώστε να μην την ερεθίσεις με απότομες κινήσεις.

Πως πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός προσώπου στο σπίτι

Πρωί

Ο πρωινός σωστός καθαρισμός προσώπου εξυπηρετεί στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων της κρέμας νυκτός και των κυττάρων που δημιουργήθηκαν στην επιφάνεια της επιδερμίδας σου ενώ κοιμόσουν. Επέλεξε το σωστό προϊόν ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας και μην ξεχνάς να πλένεσαι με χλιαρό νερό.

Μετά το γυμναστήριο

Μην πλένεις το πρόσωπό σου πάνω από 2 φορές εκτός αν πας στο γυμναστήριο και ιδρώσεις. Μία έρευνα έδειξε ότι 2 στις 3 γυναίκες θεωρούν ότι είναι ωφέλιμο να καθαρίζουν την επιδερμίδα τους πάνω από 2 φορές την ημέρα. Στην πραγματικότητα όμως διώχνει πολύτιμα συστατικά από αυτήν όπως η φυσική λιπαρότητα που προλαμβάνει την ξηρασία. Μην αφήσεις τον ιδρώτα και τα βακτήρια να φράξουν τους πόρους σου και διάλεξε ήπια καθαριστικά που δεν θα σου προκαλέσουν ερεθισμούς.

Βράδυ

Ο καθαρισμός που κάνεις πριν πέσεις για ύπνο εξυπηρετεί δύο σκοπούς: Να απομακρύνει το μακιγιάζ και τους ρύπους αλλά και να καθαρίσει την επιδερμίδα από τα νεκρά κύτταρα. Προσπάθησε να το κάνεις μόλις μπεις σπίτι και πριν αρχίσεις να χαλαρώνεις γιατί είναι λογικό ή κούραση να αποτελεί αιτία να παραβλέπεις αυτή τη σημαντική διαδικασία. Για να σε παρακινήσουμε περισσότερο σου λέμε ότι η ελαστικότητα της επιδερμίδας βελτιώνεται σημαντικά όταν καθαρίζεις το πρόσωπό σου μερικές ώρες πριν κοιμηθείς, γιατί του δίνεις την ευκαιρία να συνέλθει πριν βάλεις την κρέμα νυκτός.

Δες και αυτό: Είσαι σίγουρη ότι πλένεις σωστά το πρόσωπό σου; Τα λάθη που όλες κάνουμε