- Διαφήμιση -

Τον αγαπάς, σε αγαπάει αλλά η σεξουαλική σας ζωή βρίσκεται σε χειµερία νάρκη… όλο τον χρόνο. Γιατί δεν έχετε ερωτική διάθεση και τι µπορείς να κάνεις εσύ γι’ αυτό; Μήπως ήρθε η ώρα να επανεξετάσεις τη σχέση σου;

Δεν φταις εσύ

- Διαφήμιση -

Από τη µία υπάρχει αυτή η θεωρία που αιωρείται στον αέρα ότι τα ζευγάρια έχουν την ιδανική σεξουαλική ζωή και συνευρίσκονται 2-3 φορές την εβδοµάδα µε την ιδανική ατµόσφαιρα και σούπερ επιδόσεις. Ειδικά αν δεν έχεις µεγάλη εµπειρία σε σχέσεις, περιµένεις αυτή η κατάσταση να ισχύει και στη δική σου σχέση. Λογικό είναι άρα, όταν βλέπεις να περνάει ο καιρός και λιγοστεύουν οι ιδιωτικές σας στιγµές µε τον σύντροφό σου και, ακόµα χειρότερα, η όρεξή του για οποιαδήποτε σωµατική επαφή να αναρωτηθείς αν έχεις κι εσύ ευθύνη. Η αλήθεια είναι ότι δεν φταις εσύ αφού εξακολουθείς να θέλεις να κάνεις σεξ µαζί του. Η αλλαγή στη συµπεριφορά του είναι κάτι που ξεκίνησε από εκείνον και το µόνο που µπορείς να κάνεις είναι να συζητήσεις µαζί του την αιτία και να προτείνεις τρόπους να αλλάξει αυτό, αν φυσικά θέλετε να παραµείνετε και οι δύο σε µια υγιή σχέση.

Μοιράσου το µε φίλους

Η κουβέντα µε την κολλητή ή την αδελφή σου, όποιον τελοσπάντων εµπιστεύεσαι να µιλήσεις για τέτοια θέµατα θα σε βοηθήσει να βγεις από το αδιέξοδο και να νιώσεις καλύτερα. Απλά βάλε τον εαυτό σου στη θέση εκείνης που ακούει ότι η φίλη της δεν κάνει σεξ µε τον σύντροφό της εδώ και καιρό και προετοιµάσου για τις απαντήσεις. Σε καµία περίπτωση δεν είναι ένα θέµα που νιώθεις άνετα να το συζητάς, ούτε είναι βολικό να παραδέχεσαι πως η «αγάπη» σου, ο άντρας που έχεις επιλέξει δεν θέλει να κοιµάται µαζί σου. Αν δεν το αντέχεις ή δεν νιώθεις αρκετά δυνατή, κράτα ένα ηµερολόγιο µε τις σκέψεις σου και ανά τακτά χρονικά διαστήµατα κοίτα πίσω σε όσα έχεις γράψει για να βγάλεις τα συµπεράσµατά σου.

Μίλησε µε έναν ειδικό

Αυτό ισχύει αν θέλετε µε τον σύντροφό σου να σώσετε τη σχέση σας και να γίνουν τα πράγµατα όπως πριν. Δηλαδή αν βλέπετε ότι παρά τις προσπάθειες και τη συζήτηση για να λυθούν τα θέµατα δεν προκύπτει όρεξη για σεξ, τότε καλό θα ήταν να συµβουλευτείτε κάποιον ειδικό όπως έναν sex therapist ή ένα σύµβουλο σχέσεων. Έχε στο νου σου πάντως ότι το σεξ από µόνο του ίσως να µην είναι το αποκλειστικό πρόβληµα αλλά κάτι άλλο που αισθάνεται ο σύντροφός σου όπως άγχος, κατάθλιψη ή κάποιο πρόβληµα υγείας.

Μη βρίσκεις δικαιολογίες

Πολλές φορές τα αισθήµατα που τρέφεις για τον σύντροφό σου µπορεί να σε οδηγήσουν στο να φτιάχνεις λόγους που εξηγούν το γιατί δεν κάνετε σεξ. «Έχει πολύ άγχος στη δουλειά», «δεν βλεπόµαστε αρκετά στο σπίτι» είναι µερικά από τα πράγµατα που µπορεί να πεις στον εαυτό σου (και στους γύρω σου) προσπαθώντας να φτιάξεις ένα πιστευτό σενάριο για αυτή την άβολη κατάσταση. Ίσως να είναι αποδεκτό για µερικές εβδοµάδες όµως µετά από αυτό το διάστηµα η κατάσταση ξεφεύγει και γίνεται µόνιµη. Αν εξακολουθήσεις να το δέχεσαι τότε θα παγιωθεί σαν κάτι κανονικό και είναι άσχηµο ιδίως αν τα επόµενα χρόνια της ζωής σου τα βλέπεις µέσα σε µια οικογένεια µε παιδιά.

Αγάπα τον εαυτό σου

Μην βάλεις την προσωπικότητα και τις ανάγκες σου στο περιθώριο ενώ βρίσκεσαι σε σχέση χωρίς σεξ. Αν δεν σε ικανοποιεί η ερωτική σου ζωή και θέλεις να αλλάξει αλλά δεν είσαι έτοιµη και να χωρίσεις, προσπάθησε να φροντίζεις τον εαυτό σου αντί να τον βάλεις στη γωνία και να τον κατηγορείς. Μην αµελείς την εµφάνισή σου και τις κοινωνικές επαφές σου και φυσικά µην ξεχνάς να αυτοϊκανοποιείσαι. Όποια κι αν είναι η έκβαση της σχέσης σου, εσύ πρέπει να είσαι δραστήρια, να σκέφτεσαι θετικά και να έχεις πάντα ξεκάθαρο τον στόχο σου, τις συνθήκες και τους ανθρώπους που σε κάνουν ευτυχισµένη.