Αναµφισβήτητα η γλουτένη αποτελεί µια σύγχρονη διατροφική µόδα αλλά έχεις σκεφτεί να κάνεις μια δίαιτα χωρίς γλουτένη; Τελικά είναι επιβλαβής και πρέπει να την αποφεύγουµε ή πρόκειται απλά για µία νέα -πολύ- κερδοφόρα αγορά;
Η αλήθεια σε αυτές τις περιπτώσεις βρίσκεται κάπου στη µέση. Η γλουτένη λοιπόν δεν είναι επιβλαβής για τον γενικό πληθυσµό και θα πρέπει να αποφεύγεται µόνο από άτοµα που πάσχουν από εντεροπάθεια εκ γλουτένης. Πρόκειται λοιπόν για τα άτοµα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, η οποία είναι µία χρόνια ανοσο-εξαρτώµενη εντεροπάθεια του λεπτού εντέρου η οποία πυροδοτείται από την έκθεση σε γλουτένη, σε γενετικά προδιαθετηµένα άτοµα.
Τι είναι η γλουτένη και γιατί να κάνεις δίαιτα χωρίς αυτήν
Υπάρχουν διάφορες µορφές κοιλιοκάκης (η τυπική, η άτυπη, η σιωπηλή και η λανθάνουσα µορφή). Η διάγνωση της πάθησης γίνεται µε ειδικά ανοσολογικά τεστ και η εκτίµηση πρέπει να γίνεται από γαστρεντερολόγο. Τα ανοσολογικά τεστ σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέονται µε τα φερόµενα ως «τεστ δυσανεξίας», τα οποία δεν είναι επιστηµονικά έγκυρα.
Τα τεστ αυτά προτείνουν την αποφυγή γλουτένης για µείωση σωµατικού βάρους. Όµως, χαρακτηριστικό της κοιλιοκάκης είναι η απώλεια σωµατικού βάρους µετά από κατανάλωση γλουτένης, διότι το έντερο αυτών των ανθρώπων µπορεί να είναι ατροφικό και δεν απορροφά πολλά θρεπτικά συστατικά. Η συχνότητα εµφάνισης της κοιλιοκάκης στον ελληνικό πληθυσµό είναι περίπου 2 στα 1.000 άτοµα, οπότε είναι σηµαντικό τα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης να υπάρχουν στην αγορά προς εξυπηρέτηση των πραγµατικά πασχόντων.
Η ενδεικτική δίαιτα χωρίς γλουτένη
ΗΜΕΡΑ 1η
Πρωινό
- 1 φλιτζ. φυσικό χυµό (πορτοκάλι)
- 2 αυγά βραστά
- 2 ρυζογκοφρέτες (ή καλαµπογκοφρέτες)
Δεκατιανό για την δίαιτα χωρίς γλουτένη
- 6 αµύγδαλα (ανάλατα) ή 6 φιστίκια ή 2 καρύδια ολόκληρα
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
- 60 γρ κοτόπουλο (χωρίς δέρµα)
- 2/3 φλιτζ. ρύζι
- Σαλάτα µε: 2 φλιτζ ωµά λαχανικά ή 1 φλιτζ. βρασµένα
- Και 2 κ.γ ελαιόλαδο
Απογευµατινό
1 φρούτο επιλογής (30-40γρ)
ΒΡΑΔΙΝΟ
2/3 φλιτζ. ρύζι µε γιαούρτι 2% (170 γρ), σαλάτα µε 2 φλιτζ. ωµά λαχανικά ή 1 φλιτζ. βρασµένα και 1 κ.γ ελαιόλαδο
ΗΜΕΡΑ 2η
Πρωινό για την δίαιτα χωρίς γλουτένη
- 1 γιαούρτι 2% (περίπου 240γρ)
- 1 κ.γ µέλι
- 6 αµύγδαλα (ανάλατα) ή 6 φιστίκια ή 2 καρύδια ολόκληρα
Δεκατιανό
- 1 φρούτο επιλογής (30-40γρ.), 1 κριτσίνι καλαµποκιού (περίπου 30 γρ.)
- (ή 1 ρυζογκοφρέτα ή καλαµπογκοφρέτα)
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
- 1 φλιτζ. µακαρόνια καλαµποκιού µε 60 γρ. κιµά µοσχαρίσιο
- Σαλάτα µε: 2 φλιτζ. ωµά λαχανικά ή 1 φλιτζ. βρασµένα και 2 κ.γ ελαιόλαδο
Απογευµατινό
1 φρούτο επιλογής (30-40γρ)
ΒΡΑΔΙΝΟ
- 180 γρ. πατάτα ψητή (φούρνου)
- 1 φλιτζ. τριµµένη ντοµάτα
- 60 γρ. τυρί φέτα
- 1 κ.γ ελαιόλαδο (µέσα στην τριµµένη ντοµάτα)
ΗΜΕΡΑ 3η
Πρωινό
- 1 φλιτζ. γάλα 2%
- 2 ρυζογκοφρέτες (ή καλαµπογκοφρέτες)
- 4 κ.γ µαρµελάδα
Δεκατιανό
- 1 φρούτο επιλογής
- (30-40γρ.)
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
- 1 φλιτζ φακές
- Σαλάτα µε: 2 φλιτζ ωµά λαχανικά ή 1 φλιτζ. βρασµένα και 2 κ.γ ελαιόλαδο
Απογευµατινό στην δίαιτα χωρίς γλουτένη
- 1 φλιτζ. φυσικό χυµό
- (πορτοκάλι)
- 2 κριτσίνια καλαµποκιού
ΒΡΑΔΙΝΟ
- Σαλάτα µε 2 φλιτζ. ωµά λαχανικά
- ½ φλιτζ. καλαµπόκι βραστό
- 2 κ.γ ελαιόλαδο και 2 αυγά βραστά
ΗΜΕΡΑ 4η
Πρωινό
- 1 φλιτζ. φυσικό χυµό (πορτοκάλι)
- 2 βραστά αυγά
- 2 ρυζογκοφρέτες (ή καλαµπογκοφρέτες)
Δεκατιανό
6 αµύγδαλα (ανάλατα) ή 6 φιστίκια ή 2 καρύδια ολόκληρα
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
- 60 γρ. ψάρι
- 180 γρ. πατάτα βραστή
- 80 γρ. µπρόκολο βραστό και 80 γρ. καρότο βραστό
- 2 κ.γ ελαιόλαδο
Απογευµατινό
1 φρούτο επιλογής (30-40γρ.)
ΒΡΑΔΙΝΟ
2/3 φλιτζ ρύζι µε γιαούρτι 2% (170 γρ), σαλάτα µε 2 φλιτζ. ωµά λαχανικά ή 1 φλιτζ. βρασµένα και 2 κ.γ ελαιόλαδο
ΗΜΕΡΑ 5η
Πρωινό
- 1 γιαούρτι 2% (περίπου 240γρ)
- 1 κ.γ µέλι
- 6 αµύγδαλα (ανάλατα) ή 6 φιστίκια ή 2 καρύδια ολόκληρα
Δεκατιανό
2 κριτσίνια καλαµποκιού (περίπου 20 γρ. το ένα)
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
- 80 γρ. αρακά (ή φασολάκια, ή µπάµιες)
- 30 γρ. τυρί φέτα
- Σαλάτα µε 2 φλιτζ. ωµά λαχανικά ή 1 φλιτζ. βρασµένα και 2 κ.γ ελαιόλαδο
Απογευµατινό
1 φρούτο επιλογής (30-40γρ.) ή 1 φλιτζ. φυσικό χυµό (πορτοκάλι)
ΒΡΑΔΙΝΟ
60 γρ. κοτόπουλο (χωρίς πέτσα) ή 2 σουβλάκια κοτόπουλο, 2/3 φλιτζ. ρύζι, σαλάτα µε 2 φλιτζ. ωµά λαχανικά ή 1 φλιτζ. βρασµένα και 1 κ.γ ελαιόλαδο
ΗΜΕΡΑ 6η ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ
Πρωινό
- 1 φλιτζ. γάλα 2%
- 2 ρυζογκοφρέτες (ή καλαµπογκοφρέτες)
- 4 κ.γ µαρµελάδα
Δεκατιανό
1 φρούτο επιλογής (30-40γρ.)
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
- 60 γρ. µοσχάρι φιλέτο ( ή µοσχαρίσια µπιφτέκια χωρίς ψωµί)
- 180 γρ. πατάτες ψητές ή 2/3 φλιτζ. ρύζι. Σαλάτα µε: 2 φλιτζ ωµά λαχανικά ή 1 φλιτζ. βρασµένα και 2 κ.γ ελαιόλαδο
Απογευµατινό
- 1 φλιτζ. φυσικό χυµό (πορτοκάλι)
- 2 κριτσίνια καλαµποκιού
ΒΡΑΔΙΝΟ
- 180 γρ. πατάτα ψητή (φούρνου)
- 1 φλιτζ. τριµµένη ντοµάτα
- 60 γρ. τυρί φέτα
- 1 κ.γ ελαιόλαδο
ΗΜΕΡΑ 7η ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ
Πρωινό
- 1 φλιτζ. φυσικό χυµό (πορτοκάλι)
- 2 κριτσίνια καλαµποκιού (περίπου 20 γρ. το ένα)
Δεκατιανό
1 φρούτο επιλογής (30-40γρ.)
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ
- 60 γρ .ψάρι
- 180 γρ. πατάτα βραστή
- 80 γρ. µπρόκολο βραστό και 80 γρ. καρότο βραστό
- 2 κ.γ ελαιόλαδο
Απογευµατινό
- 1 γιαούρτι 2% (περίπου 240γρ.)
- 1 κ.γ µέλι
- 6 αµύγδαλα (ανάλατα) ή 6 φιστίκια ή 2 καρύδια ολόκληρα
ΒΡΑΔΙΝΟ
- Σαλάτα µε: 2 φλιτζ. ωµά λαχανικά
- ½ φλιτζ. καλαµπόκι βραστό
- 2 αυγά βραστά
- 2 κ.γ ελαιόλαδο
Δες και αυτό : Χορτοφαγική δίαιτα – Σε μαζεύει σε χρόνο ρεκόρ
Από τη Χριστίνα Μπαλαµώτη, κλινική διατολόγο-διατροφολόγο