tips για online αγορές
- Διαφήμιση -

Αν αγαπάς τις online αγορές, πρέπει να έχεις στο νου σου ότι λόγω του ιού έχουν ανέβει πάρα πολύ οι πωλήσεις! Ωστόσο, επειδή κυκλοφορούν πολύ επιτήδειοι, καλό θα είναι να γνωρίζεις σου μερικά tips ώστε να μην την πατήσεις.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Αστυνομία επισημαίνει στους χρήστες του διαδικτύου αλλά και σε όσους χρησιμοποιούν αυτή τη μορφή εμπορίου, να είναι πάντοτε προσεκτικοί, ώστε να αποφύγουν τις κακοτοπιές και να μην πέσουν θύματα απάτης.

- Διαφήμιση -

Online αγορές… σίγουρα δεν ξέρεις τι είναι

Ο όρος «διαδικτυακές αγορές» αναφέρεται για τις αγορές που γίνονται διαδικτυακά, είτε μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή είτε μέσω κινητού τηλεφώνου ή ηλεκτρονικής ταμπλέτας (Tablet). Οι αγορές αυτές, μπορούν να γίνουν με ή και χωρίς τον πλήρη έλεγχο της ταυτότητας του πωλητή ή του αγοραστή.

Η πληρωμή για τις αγορές αυτές, γίνεται συνήθως μέσω πιστωτικών καρτών. Αυτή η μέθοδος πληρωμής, θεωρείται ως μια ασφαλής μέθοδος πληρωμής, αρκεί μόνο να είμαστε το ίδιο προσεκτικοί όπως και με τις υπόλοιπες αγορές μας.

Τα SOS πριν την ηλεκτρονική παραγγελία

Πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε παραγγελία μέσω διαδικτύου, θα πρέπει να γνωρίζετε τους κινδύνους, αλλά και το ποιος είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να το πράξετε. Διαβάστε προσεκτικά τους όρους και κανονισμούς, του πωλητή ή της ιστοσελίδας στην οποία θα τοποθετήσετε την παραγγελία σας. Ακόμα και τα μικρά γράμματα!

Ελέγξετε ότι η διεύθυνση του πωλητή, είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα. Τυπώστε και φυλάξετε τα στοιχεία αυτά. Υπάρχει περίπτωση να θέλετε να επιστρέψετε κάτι από αυτά που θα αγοράσετε.

Αν στην ιστοσελίδα δεν υπάρχει η διεύθυνση του πωλητή, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Είναι καλό να σημειώσετε την ηλεκτρονική διεύθυνση του καταστήματος.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε τι λέει ο έμπορος για το κόστος παράδοσης των εμπορευμάτων, το συνάλλαγμα που αποδέχεται και τη φορολογία που θα ζητηθεί να καταβάλετε.

Όταν αγοράζετε το προϊόν

Τυπώστε και φυλάξετε την περιγραφή του προϊόντος, καθώς και τους όρους και κανονισμούς του εμπόρου.

Αποδεχθείτε την αγορά, πληκτρολογώντας τον αριθμό και την ημερομηνία λήξης της κάρτας σας και ακολουθώντας τις οδηγίες του εμπόρου. Αν το ηλεκτρονικό κατάστημα από το οποίο κάνετε την αγορά, χρησιμοποιεί πλήρη έλεγχο της ταυτότητας του αγοραστή, θα μεταφερθείτε αυτόματα στην ιστοσελίδα της τράπεζάς σας, για ταυτοποίηση.

Φυλάξετε ηλεκτρονικά και τυπώστε την απόδειξη πληρωμής, που θα εκδώσει ο έμπορος.

Κρατήστε όσα τυπώσατε, για μελλοντικό έλεγχο ή σύγκριση.

Πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα στέλνουν στους πελάτες τους, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επιβεβαίωση της συναλλαγής. Φυλάξετε και αυτό το μήνυμα.

Λάθος χρέωση;

Τα πιο συχνά λάθη που παρατηρούνται στις ηλεκτρονικές αγορές, είναι η παράδοση λάθος προϊόντων ή υπηρεσιών, η παράδοση κατεστραμμένων ή ελαττωματικών προϊόντων και η μη αποστολή των προϊόντων. Αν έχετε κάποιο από τα πιο πάνω προβλήματα, επικοινωνήστε με τον έμπορο, από όπου αγοράσατε τα προϊόντα. Είναι προτιμότερο να το κάνετε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ώστε να μπορείτε να φυλάξετε την επικοινωνία σας μαζί του.

Αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί, μετά την επικοινωνία σας με τον έμπορο, επικοινωνήστε με την τράπεζά σας. Η τράπεζα, μπορεί να σας δώσει περεταίρω συμβουλές και οδηγίες για το πώς να συνεχίσετε. Όπως για παράδειγμα αν πρέπει να προχωρήσετε σε καταγγελία στην Αστυνομία.

Χρυσοί κανόνες για ασφαλείς ηλεκτρονικές αγορές

  • Ποτέ μην στείλεις τον αριθμό της κάρτας σου, τον κωδικό ΡΙΝ, ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία της κάρτας σου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Να ξέρετε πως μόνο εγκληματίες θα σας ζητήσουν κάτι τέτοιο.
  • Αν έχεις στείλει τέτοια στοιχεία σε οποιονδήποτε, ακύρωσε την κάρτα σου και επικοινώνησε άμεσα με την τράπεζα σου.
    Αν δεν αγοράσεις κάτι, μην υποβάλεις τα στοιχεία της κάρτας σου. Υπάρχουν για παράδειγμα διαδικτυακά παιχνίδια και ψεύτικες κληρώσεις, των οποίων μοναδικός τους σκοπός είναι να κλέψουν τα στοιχεία της κάρτας σου .
  • Κάντε τις αγορές σας από έμπιστες πηγές. Προτιμήστε μάρκες και ηλεκτρονικά καταστήματα, τα οποία γνωρίζετε και ελέγχετε πάντα τις κριτικές άλλων πελατών. Για τις διαδικτυακές σας αγορές, χρησιμοποιείτε το πρωτόκολλο ασφαλείας 3D Secure – Ταυτοποίηση κάρτας, κωδικού και κλειδιού ασφαλείας. Ρωτήστε την τράπεζά σας ή τον πάροχο της κάρτας σας, για λεπτομέρειες.

Διαβάστε και αυτό, είναι παρόμοιο άρθρο μας: Online αγορές: Τι να προσέξεις για να μην την πατήσεις

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ
  • Tips